Τζανακόπουλος: Θα βγούμε στις αγορές αμέσως μετά τη συμφωνία

Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην εφημερίδα Κεφάλαιο και τη δημοσιογράφο Νίκη Ζορμπά

Κύριε υπουργέ, την προσεχή εβδομάδα έρχονται για ψήφιση στη Βουλή μέτρα που περιλαμβάνουν μεγάλη μείωση στο αφορολόγητο, περικοπές έως και 18% για 1 εκατ. συντάξεις, «τσεκούρι» 369 εκ. σε επιδόματα. Πώς γίνεται να μιλάτε για βιώσιμη και ισορροπημένη συμφωνία;
Το νομοσχέδιο των προαπαιτουμένων που θα ψηφιστεί την

επόμενη εβδομάδα είναι αποτέλεσμα μιας πολύ σκληρής και πολύμηνης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι αρχικές απαιτήσεις του ΔΝΤ περιλάμβαναν επιπλέον μέτρα ύψους 4,5 δις Ευρώ. Η ελληνική πλευρά έδωσε έναν πολύ μεγάλο και δύσκολο αγώνα αξιοποιώντας και διεθνείς συμμαχίες ώστε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που τελικά έχει μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο: Δηλαδή για όσα μέτρα επιβάρυνσης ψηφιστούν για την περίοδο 2019 -2020 θα έχουμε και τα αντίστοιχα μέτρα ελάφρυνσης.
Και μπορεί να υπάρχει υποχώρηση δική μας ως προς το δημοσιονομικό μείγμα αλλά υπάρχει και μια μεγάλη υποχώρηση του ΔΝΤ ως προς τα λεγόμενα αντίμετρα αλλά και στα εργασιακά. Και είναι ακριβώς για αυτό το λόγο που μιλάμε για ισορροπημένη συμφωνία αν και είναι δεδομένο ότι τα επιβαρυντικά μέτρα δεν θα αποτελούσαν σε καμία περίπτωση δική μας επιλογή αν δεν βρισκόμασταν υπό συνθήκες επιτροπείας και επιβολής.
Σημειώστε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της κρίσης που η ολοκλήρωση της αξιολόγησης γίνεται χωρίς την επιβολή επιπλέον δημοσιονομικής προσαρμογής.
Και όσο για τα επιδόματα το νούμερο που αναφέρετε είναι απολύτως ανακριβές: Υπάρχουν κάποια επιδόματα ύψους περίπου 63 εκατομμυρίων ευρώ που ενσωματώνονται στο σύνολό τους στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και τίποτα περισσότερο από αυτό.

Τα αντίμετρα όμως δεν αφορούν τους συνταξιούχους…
Δεν είναι έτσι. Βεβαίως και τους αφορούν. Όπως για παράδειγμα το επίδομα ενοικίου που θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια σε 600.000 πολίτες μεταξύ των οποίων και οι συνταξιούχοι αλλά και η μείωση ή μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και άλλα.
Αυτό όμως που έχει μεγάλο ενδιαφέρον σε σχέση με τα αντίμετρα είναι αν θα τα υπερψηφίσει η Νέα Δημοκρατία ή αν θα επιλέξει την ίδια αυτοκαταστροφική γραμμή που ακολούθησε το χειμώνα σε σχέση με την ενίσχυση ύψους 617 εκ Ευρώ στους συνταξιούχους. Βέβαια μέσα στην καταστροφολογική εμμονή της η ΝΔ είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα υποπέσει στο ίδιο πολιτικό ατόπημα. Φαίνεται εξάλλου ότι περισσότερο ενδιαφέρεται για το επικοινωνιακό της αφήγημα παρά για την ίδια την κοινωνία. Το θέμα είναι ότι με τα αφηγήματα δεν κερδίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών αλλά αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση δεν δείχνει να το κατανοεί. Είναι όμως δικό της πρόβλημα.

Εάν η συμφωνία δίνει τέτοια προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας, τότε γιατί οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνουν τόσες επιφυλάξεις;
Εγώ θα μιλούσα για προβληματισμούς και όχι για επιφυλάξεις. Και ο προβληματισμός είναι αναγκαίος. Σε αυτή την κυβέρνηση και σε αυτή την κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχουμε μάθει να μην θριαμβολογούμε και να μην πανηγυρίζουμε. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η συμφωνία αν και ισορροπημένη αποτελεί προϊόν ενός συμβιβασμού μεταξύ ασύμμετρης ισχύος δυνάμεων, ενώ γνωρίζουμε επίσης ότι η συνθήκη της επιτροπείας δεν τερματίζεται πριν το καλοκαίρι του 2018. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας και στόχος μας είναι η αξιοποίηση της θετικής συγκυρίας για την ελληνική οικονομία, ώστε να βελτιώσουμε τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, να οικοδομήσουμε ένα νέο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, να κάνουμε μεγάλες θεσμικές τομές ώστε να ισχυροποιήσουμε τη συμμαχία μας με τα κοινωνικά στρώματα που θέλουμε να εκπροσωπούμε πολιτικά. Σε αυτό, λοιπόν, το πλαίσιο εκφράζονται οι στρατηγικοί προβληματισμοί και αναλύονται οι μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Και πολύ καλώς γίνεται αυτό. Δεν τίθεται επομένως από κανέναν ζήτημα καταψήφισης της συμφωνίας.

Εγγυήσεις χειροπιαστές για τη ρύθμιση του χρέους η Κυβέρνηση, δεν έχει. Εάν δεν προσδιοριστούν τα μεσοπρόθεσμα, πώς θα βγείτε από το πρόγραμμα το 2018; Ή θα υπογράψετε και τέταρτο μνημόνιο;
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το ΔΝΤ έχει θέσει ως όρο για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Διαφορετικά δεν θα συμμετέχει και επομένως δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν και τα μέτρα που απαίτησε. Όμως η διεθνής συνθήκη αυτή τη στιγμή σχεδόν αποκλείει μια αρνητική εξέλιξη στο θέμα του χρέους. Η πορεία των ελληνικών ομολόγων τόσο του δεκαετούς όσο και του διετούς, των τελευταίων ημερών το αποδεικνύει. Τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε χαμηλά κρίσης, περίπου στο 5,5% και αναμένεται και περαιτέρω μείωση. Επίσης, στην προχθεσινή έκδοση εντόκου του ελληνικού Δημοσίου η συμμετοχή ξένων επενδυτών έφτασε το 26% και μάλιστα με μεγάλη διασπορά. Και όλα αυτά είναι δείγματα ότι οι διεθνείς αγορές έχουν σχεδόν προεξοφλήσει μια θετική εξέλιξη. Επομένως σας απαντώ ότι όλα δείχνουν πως οδεύουμε σε επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

Βάσει του οδικού χάρτη της Κυβέρνησης, το QE είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπει η χώρα σε τροχιά εξόδου από το μνημόνιο. Θα προλάβουμε τη συνεδρίαση της ΕΚΤ της 8ης Ιουνίου ή θα πούμε «καλό φθινόπωρο»;
H ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα βάλει τη σφραγίδα της ΕΚΤ στο αξιόχρεο της Ελλάδας. Επομένως, έχει τεράστια σημασία, γιατί όπως ξέρετε η αγορά είναι εμπιστοσύνη. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης σε κάθε περίπτωση είναι να βγει στις αγορές αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Αν αυτό γίνει και με την στήριξη της ΕΚΤ, τόσο το καλύτερο.

Plan Β, για την περίπτωση που ο οδικός χάρτης δεν ευοδωθεί, έχει η κυβέρνηση;
Το πλάνο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση περιλαμβάνει τη συνολική συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και σταδιακές εξόδους στις αγορές ώστε το καλοκαίρι του 2018 να είμαστε έτοιμοι να αναχρηματοδοτούμε το χρέος χωρίς προσφυγή στη στήριξη του επίσημου τομέα. Και όπως σας είπα και προηγουμένως όλα δείχνουν ότι σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε.

Σκοπεύετε πράγματι να επαναδιαπραγματευτείτε τη συμφωνία με τους δανειστές το 2018 όπως δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης; Στις μέχρι τώρα επίσημες ανακοινώσεις πάντως, δεν υπάρχει σχετική ρήτρα.
Αυτό για το οποίο έχουμε δεσμευτεί είναι ότι τα μέτρα 1 συν 1% για το 2019 και 2020 δεν θα εφαρμοστούν εφόσον δεν εφαρμοστούν προηγουμένως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Η συμφωνία, λοιπόν, μας δεσμεύει όσο δεσμεύει και τους αντισυμβαλλομένους μας. Από κει και πέρα γνωρίζετε καλά ότι η οικονομική και δημοσιονομική πολιτική της χώρας εξαρτάται και από τα δημοσιονομικά αποτελέσματα, από τον διεθνή συσχετισμό δύναμης, από την δυναμική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που καθορίζουν κάθε φορά και το βαθμό της ελευθερίας όχι μόνο της δικής μας κυβέρνησης, αλλά του συνόλου των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης.

Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στο Πεκίνο, όπου, θα έχει σειρά συναντήσεων με επικεφαλής κινεζικών κολοσσών αλλά και με την κυρία Λαγκάρντ. Ποιοι είναι οι στόχοι του ταξιδιού αυτού;
Πρόκειται πράγματι για ένα εξαιρετικά σημαντικό ταξίδι. Ο Πρωθυπουργός στο Πεκίνο θα συμμετέχει στις εργασίες του «One Belt One Road», αντικείμενο του οποίου είναι οι νέες δυνατότητες που διαμορφώνονται στο «δρόμο του Μεταξιού» και μεταφράζονται σε ένα project της κινεζικής πλευράς για επενδύσεις ύψους 1 τρισ. ευρώ την επόμενη 10ετία σε μια σειρά από χώρες.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η σημαντική επέκταση της επενδυτικής δραστηριότητας της Κίνας στην Ελλάδα, που αποτελεί προτεραιότητα και για πολλές μεγάλες κινεζικές επιχειρήσεις, όπως ο ενεργειακός κολοσσός State Grid, η Bank of China, αλλά και Κινεζική Τράπεζα Επενδύσεων. Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η Κίνα στην Ελλάδα είναι ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ο μοναδικός ηγέτης του ευρωπαϊκού Νότου που θα μετέχει με ομιλία στο άνοιγμα των εργασιών του Φόρουμ. Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου θα υπογραφεί και ελληνοκινεζική συμφωνία για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε μια σειρά από θέματα όπως η ενέργεια, η ψηφιακή πολιτική και οι νέες τεχνολογίες, οι υποδομές καθώς και ο χρηματοπιστωτικός τομέας.
Τώρα σε ότι αφορά τη συνάντηση με την Κυρία Λαγκάρντ καταλαβαίνετε και σεις ότι στο επίκεντρο θα βρεθεί το θέμα του ελληνικού χρέους.

Στο υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόφασή του να τεθεί επικεφαλής των μεγάλων επενδυτικών projects , όπως το Ελληνικό. Αυτό στην πράξη τι σημαίνει; Ότι είναι διατεθειμένος ακόμη και να συγκρουστεί με το κόμμα όπου υπάρχουν τοπικές αντιδράσεις;
Στο πρόσφατο Υπουργικό συμβούλιο ο Πρωθυπουργός έθεσε τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα. Μείωση της ανεργίας, βελτίωση των συνθηκών εργασίας, ανασυγκρότηση του νέου κοινωνικού κράτους και ενίσχυση των επενδύσεων, ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη με δεδομένη την θετική οικονομική συγκυρία που διαμορφώνεται. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτών των προτεραιοτήτων θα τεθεί επικεφαλής μιας task force για την προώθηση των μεγάλων επενδύσεων καθώς γνωρίζετε ότι κάτι τέτοιο απαιτεί τον απόλυτο συντονισμό των συναρμόδιων Υπουργείων και την τήρηση σαφών χρονοδιαγραμμάτων. Από την πλευρά μας λοιπόν ως ελληνική κυβέρνηση θα κάνουμε όσα προβλέπονται από τις συμφωνίες. Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι και αν οι επενδυτές θα τηρήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις. Όσο για το αν ο Πρωθυπουργός θα συγκρουστεί με το κόμμα και τις τοπικές κοινωνίες. η απάντηση είναι αυτονόητα αρνητική. Ο δικός μας τρόπος διακυβέρνησης επενδύει στο διάλογο, στη συναίνεση, στην τήρηση της νομιμότητας και στη διαφάνεια. Αυτό δηλαδή που ζητούν τόσο το κόμμα όσο και οι τοπικές κοινωνίες.

Υπάρχει δυσαρέσκεια για την απόδοση των υπουργών που είναι επιφορτισμένοι με αυτές τις αρμοδιότητες;
Καμία απολύτως. Η απόφαση του Πρωθυπουργού σχετίζεται με την σημασία που αποδίδουμε στην ανάπτυξη και την προώθηση επενδύσεων και είναι μια απόφαση αναγκαία με δεδομένες τις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού διοικητικού μηχανισμού. Δεν μπορούμε όμως να αναμένουμε την επίλυση των προβλημάτων και των στρεβλώσεων της ελληνικής διοίκησης για να κινητοποιηθούμε στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης των επενδυτικών σχεδίων. Πρόκειται για δύο παράλληλες στοχεύσεις.

Γιατί υπάρχει τέτοια κινητικότητα σε ό,τι αφορά τα θέματα ενέργειας, φυσικού αερίου στις υποθάλασσιες περιοχές; Συνδέονται οι εξελίξεις με το Κυπριακό;
Υπάρχει κινητικότητα διότι υπάρχει και αυξημένο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά και βούληση της κυβέρνησης να αξιοποιηθούν οι μεγάλες δυνατότητες που ανοίγονται, ειδικά τώρα, που εισερχόμαστε σε φάση εμπέδωσης της εμπιστοσύνης, σε έναν θετικό οικονομικό κύκλο.

The post Τζανακόπουλος: Θα βγούμε στις αγορές αμέσως μετά τη συμφωνία appeared first on Enimerosi24.

Keywords
αγορες, εισφορα αλληλεγγυης, νεα δημοκρατια, βουλη, επιδοματα, ΔΝΤ, δις, επιδομα, συμμετοχή, ενφια, νέα, συριζα, καλοκαιρι, βγείτε, χρεος, μνημονιο, ΕΚΤ, ιουνίου, ελλαδα, road, project, grid, china, τραπεζες, σημαίνει, enimerosi24, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εφημεριδα δημοκρατια, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, νεα κυβερνηση, μνημονιο 2, 600 δις, λιστα λαγκαρντ, μνημονιο 3, ογα επιδοματα, αφορολογητο 2020, κοινωνια, αποτελεσματα, βουλευτες, βγείτε, enimerosi24, χωρες, το θεμα, αφορολογητο, δημοκρατια, ηγετης, θεμα, κινα, οδικος χαρτης, οικονομια, ομολογα, πλαισιο, προγραμμα, ωθηση, αγορα, αγορα εργασιας, βρισκεται, γινει, γινεται, δεδομενο, διαστημα, δικη, δειχνει, δις, δοθει, ευρω, υπαρχει, εβδομαδα, εμμονη, ενεργεια, εξελιξη, επενδυσεις, ερχονται, εφημεριδα, ιδια, ιδιο, θετικο, ομιλια, κεφαλαιο, κυβερνηση, κυρια, κομμα, λογο, μειωση, νικη, ξερετε, πεκινο, ρητρα, ρυθμιση, σειρα, συμμετοχή, σφραγιδα, φαρμακα, φορα, ψηφιακη, china, ελληνικα, grid, χωρα, project, ιουνίου, κολοσσος, μπροστα, ταξιδι, τραπεζα, θεματα, βεβαιως
Τυχαία Θέματα