Υφεση για την ελληνική οικονομία και το 2016

…προβλέπει το ΔΝΤ

Σε ύφεση θα παραμείνει η ελληνική οικονομία το 2016 εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις εαρινές του προβλέψεις, προβλέποντας ότι η οικονομία θα αρχίσει ν΄ ανακάμπτει από το 2017.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ εκτιμά πως το ΑΕΠ στην Ελλάδα

υποχώρησε κατά 0,2% το 2015, προβλέπει πως η ύφεση θα ανέλθει στο 0,6% του ΑΕΠ το 2016 και ότι το 2017 η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,7%. Το ΔΝΤ αναμένει πως από αποπληθωρισμό 1,1% το 2015, το 2016 οι τιμές θα σταθεροποιηθούν (0% πληθωρισμός) και το 2017 θα αυξηθεί κατά 0,6%.

Όπως τονίζεται στην Έκθεση, που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπσφελντ στην Ουάσιγκτον, τα στοιχεία του 2015 για την Ελλάδα είναι προκαταρκτικά, καθώς και οι τελικές δημοσιονομικές προβολές δεν είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι είναι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους σε ένα δυναμικό νέο πρόγραμμα προσαρμογής.

Όσον αφορά στις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία το ΔΝΤ προχώρησε σε μία επί τα χείρω αναθεώρηση προβλέποντας αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ 3,2% για εφέτος και 3,5% για το 2017, όταν τον περασμένο Ιανουάριο εκτιμούσε ανάπτυξη 3,4% το 2016 και 3,6% το 2017.

Το ΔΝΤ διαβλέπει κινδύνους και απειλές για την παγκόσμια οικονομία, οι οποίες συνδέονται με το ξέσπασμα μιας νέας χρηματοοικονομικής αναταραχής, λόγω κλονισμού της εμπιστοσύνης προς το σύστημα. Στις πιθανές αιτίες που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μία νέα κρίση συγκαταλέγονται, επίσης, η παράταση της περιόδου χαμηλών τιμών ενέργειας, που μπορούν να αποσταθεροποιήσουν περισσότερο τις προοπτικές για τις πετρελαιοεξαγωγικές χώρες, η απότομη κάμψη της ανάπτυξης στην Κίνα που θα έχει ισχυρές παρενέργειες στο διεθνές εμπόριο, τις τιμές των εμπορευμάτων και την εμπιστοσύνη και θα φρενάρει περαιτέρω την παγκόσμια οικονομία.

Επίσης το ΔΝΤ εκφράζει την ανησυχία του για μη οικονομικούς παράγοντες, όπως είναι οι γεωπολιτικές συγκρούσεις, οι πολιτικές διαφωνίες, η τρομοκρατία, οι προσφυγικές ροές, ακόμα και ενδεχόμενες παγκόσμιες επιδημίες.
Πηγή τα ΝΕΑ.gr

The post Υφεση για την ελληνική οικονομία και το 2016 appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα