Υπό κράτηση ο Μόρσι, ορκίζεται ο νέος -μεταβατικός- πρόεδρος

Ο αιγυπτιακός στρατός έθεσε «υπό προληπτική κράτηση» τον μέχρι χθες πρόεδρο της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, μετά την αναστολή του Συντάγματος και ενώ μπαίνουν σε κίνηση οι διαδικασίες για τη διάδοχη, μεταβατική όπως αναφέρει ο στρατός, κατάσταση. Μεταβατικός πρόεδρος ορίστηκε ο Αντλί Μανσούρ, πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου αλλά τα ηνία

κρατά ουσιαστικά ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί για ηγετικά στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων, περίπου 300 στον αριθμό σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας. Αναφορές για συγκρούσεις και επιθέσεις σε συγκεντρώσεις υποστήριξης στον ανατραπέντα πρόεδρο, ενώ τη νύχτα οι δρόμοι είχαν γεμίσει με οπαδούς της αντιπολίτευσης που πανηγύριζαν.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης, ο Μοχάμεντ Μόρσι τέθηκε υπό κράτηση -όπως αρχικά ανέφεραν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και έπειτα επιβεβαιώθηκε επίσημα- από τις στρατιωτικές δυνάμεις. Μαζί του, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πολιτικού του περιβάλλοντος, τέθηκαν υπό κράτηση και τα στελέχη του επιτελείου του αλλά αργότερα ο Μόρσι μεταφέρθηκε ξεχωριστά στο υπουργείο Άμυνας.

Αργότερα την Πέμπτη αναμένεται και η ορκωμοσία του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αντλί Μανσούρ, ο οποίος θα εκτελεί καθήκοντα προέδρου. Στον οδικό χάρτη του στρατού, ο Μανσούρ προβλέπεται να τεθεί επικεφαλής κυβέρνησης «εμπειρογνωμόνων» η οποία θα κυβερνά μεταβατικά μέχρι να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών και να επιβλέψει την διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης.

Μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων ανέφεραν πως άγνωστοι πυροβόλησαν σε συγκέντρωση περίπου 2.000 ατόμων υπέρ του Μόρσι, μετά την ανατροπή του, στο Κάιρο. Μαρτυρίες που επικαλείται το Reuters αφήνουν θολό το εάν υπάρχουν τραυματίες.

Αιματηρά επεισόδια και «συνέχιση της επανάστασης»

Στους δρόμους του Καΐρου και άλλων μεγάλων πόλεων, πλήθη αντιτιθέμενων στον Μόρσι πανηγύριζαν μέχρι το πρωί την ανατροπή του. H αντιπολίτευση υποστηρίζει, φυσικά, την παρέμβαση του στρατού, με τον εγνωσμένου κύρους Μοχάμεντ ελ Μπάραντεϊ -πρώην επικεφαλής της ΙΑΕΑ- να την χαρακτηρίζει «συνέχιση της επαναστάσης του 2011».

Οι δηλώσεις αντανακλούν το κύμα αντίθεσης στον Μόρσι και τον ωκεανό διαδηλωτών εναντίον του τις προηγούμενες ημέρες, στην επέτειο της ανάληψής του από την προεδρία. Οι υψηλοί τους τόνοι φωτίζουν επίσης τον ανησυχητικό διχασμό στη βάση της αιγυπτιακής κοινωνίας, καθώς οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι μπορούσαν επίσης να κινητοποιούν πλήθη υποστηρικτών τους.

Σε συγκρούσεις μετά την ανατροπή του Μόρσι τουλάχιστον 14 άτομα έχασαν τη ζωή τους, όπως αναφέρει το αιγυπτιακό MENA. Οκτώ από αυτούς έχασαν τη ζωή τους στο Μάσρα Ματρούχ, στο βορρά, τρεις στην Αλεξάνδρεια και τρεις στην Μίνια στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Τραυματισμοί αναφέρθηκαν και σε άλλες πόλεις, όπως στο Φαγιούμ όπου δέχθηκαν επίθεση τα εκεί γραφεία των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Κλείσιμο καναλιών που πρόσκεινται στους ισλαμιστές

Παράλληλα, διατάχθηκε το κλείσιμο τριών τηλεοπτικών σταθμών που πρόσκεινται στους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Egypt25, ο οποίος πρόσκειται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, αναγκάστηκε να σταματήσει τη μετάδοση λίγο μετά το διάγγελμα του στρατηγού Αλ Σίσι. Σταμάτησαν επίσης να μεταδίδουν και οι σταθμοί αλ-Χαφίζ και αλ-Νας.

Επίσης, σύμφωνα με το Reuters, οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στα γραφεία του ειδησεογραφικού σταθμού Αλ-Τζαζίρα, όπου συνέλαβαν τουλάχιστον πέντε δημοσιογράφους, από τους οποίους αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι οι τέσσερις.
Πηγή in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα