Citigroup: “Xωρίς κούρεμα η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ”

Η City Group μας “κόβει” το όνειρο της παραραμονής στο ευρώ, λέγοντας ότι χωρίς νέο “κούρεμα” ξεχάστε το…

H Eλλάδα θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από το ευρώ και να επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα, αν δεν υπάρξει πλήρης αναδιάρθρωση του χρέους της, ύψους 300 δισ. ευρώ, εκτιμά ο…Willem Buiter, κορυφαίος οικονομολόγος της….Citigroup, σε άρθρο-παρέμβασή του, με τίτλο «μόνο μια

μεγάλη αναδιάρθρωση χρέους μπορεί να σώσει το ευρώ», στους Financial Times.«Οι όροι για να παραμείνει η Ελλάδα μερικούς μήνες ακόμη στο ευρώ δεν έχουν εκπληρωθεί», σημειώνει μεταξύ άλλων ο κορυφαίος αναλυτής της Citigroup. Kαι προσθέτει: Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει συμμορφωθεί ούτε με την επιβολή της λιτότητας, ούτε με τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η ανάγκη επιτάχυνσης των αποκρατικοποιήσεων.

Εστιάζοντας στο ενδεχόμενο παράτασης του ελληνικού προγράμματος, διαμηνύει πως θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση, ωστόσο προειδοποιεί πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις – αυτή τη φορά – δεν είναι διατεθειμένες να παράσχουν στην Αθήνα πρόσθετα κεφάλαια.

«Η επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγκελας Μέρκελ στην Αθήνα, την περασμένη εβδομάδα, ήταν απλά ένα… γερμανικό άλλοθι στα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ», τονίζει με τρόπο κατηγορηματικό ο Buiter.
«H Eλλάδα θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από το ευρώ, αν δεν υπάρξει πλήρης αναδιάρθρωση του χρέους της, ύψους 300 δισ. ευρώ», εκτιμά στη συνέχεια.

Σημειώνεται ότι ο Buiter είχε προκαλέσει αίσθηση και αντιδράσεις – πριν από μερικούς μήνες – για την πρόβλεψή του πως η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και θα αποχωρήσει από το ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2013.

Ωστόσο, όπως εξηγεί, υπάρχει ελπίδα για οικονομική αναγέννηση της Ελλάδας, αν η Αθήνα προχωρήσει σοβαρά στη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, στη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και στην αναμόρφωση του φορολογικού της συστήματος.

Τέλος υπογραμμίζει πως «για να σωθεί το ευρώ μια είναι η λύση: Να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Κύπρου και πιθανότατα του χρέους της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Σλοβενίας».

Όπως αναφέρει στο άρθρο του, στη διάρκεια του καλοκαιριού, μια σειρά σημαντικών εξελίξεων γέμισε αισιοδοξία τους επενδυτές για τη διάσωση του ευρώ. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου όμως, εκτιμά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έπραξαν ότι ήταν δυνατόν προκειμένου να χαθεί αυτή η αισιοδοξία.

Στις θετικές αποφάσεις των Ευρωπαίων συγκαταλέγει α) την επίσημη εφαρμογή του ESM, του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της ΕΕ, μέσω του οποίου μπορεί να στηριχθεί η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, β) την έκβαση των ολλανδικών εκλογών, καθώς η κάλπη ήταν επί της ουσίας ψήφος εμπιστοσύνης στο ευρώ, γ) το νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, το ΟΜΤ.

Και μετά όλα… χάθηκαν, εξηγεί ο Buiter, επικαλούμενος τις αντιρρήσεις του Βερολίνου για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω ESM, καθώς και τις επιφυλάξεις της Γερμανίας – αλλά και τ

Keywords
Τυχαία Θέματα