Die Presse: Βιώσιμη λύση για την Αθήνα μόνο μετά τις γερμανικές εκλογές

«Μια βιώσιμη λύση για την Αθήνα αναβάλλεται για μετά τις γερμανικές εκλογές», τιτλοφορεί σημερινό της δημοσίευμα, η έγκυρη αυστριακή εφημερίδα «Die Presse».

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά «στον ρόλο τροχοπέδης» που παίζει από την αρχή της κρίσης η Γερμανία, πολύ δε περισσότερο όσο πλησιάζουν οι εκλογές για την Ομοσπονδιακή Βουλή

το 2013, έως τις οποίες, εκτιμάται πως η ευρωζώνη θα κάνει μόνο μικρά και προσεκτικά βήματα. Η αυστριακή εφημερίδα αμφισβητεί ότι, κατά την αποψινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, θα υπάρξει σημαντικό αποτέλεσμα στην αναζήτηση λύσης για την «ανοικτή τρύπα» του ελληνικού προϋπολογισμού, ενώ συγχρόνως επισημαίνει πως, αν και ολοένα και περισσότεροι ειδικοί ζητούν δραστικά βήματα, όπως διαγραφή χρέους από δημόσιους πιστωτές ή συμφωνία για τρίτο πακέτο βοήθειας, οι πολιτικοί εξακολουθούν να μην μπορούν να συμφωνήσουν.

Όπως υπογραμμίζεται, ιδιαίτερα η Γερμανία αρέσκεται, από την αρχή της κρίσης, στον ρόλο τροχοπέδης και αυτή η συμπεριφορά της ενισχύεται περισσότερο, όσο πλησιάζουν οι εκλογές για την Ομοσπονδιακή Βουλή, το 2013. Παρατηρητές εκτιμούν πως, έως το ερχόμενο φθινόπωρο, οι χώρες της ευρωζώνης θα ελίσσονται δια μέσου της κρίσης μόνον με μικρά και προσεκτικά βήματα, καθώς, ακόμη και οι ίδιες οι συστάσεις- από πολύ υψηλά προερχόμενες- είναι για το Βερολίνο «ταμπού», στην περίπτωση που θα σήμαιναν επιβάρυνση των Γερμανών φορολογούμενων.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια παραίτηση των δημόσιων πιστωτών από τις απαιτήσεις τους έναντι της Ελλάδας, δηλαδή μια διαγραφή χρέους, θα είχε μια τόσο μεγάλη δυναμική, που θα μπορούσε να την προστατεύσει, μακροπρόθεσμα, από τη μόνιμη απειλή μιας χρεοκοπίας. Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θέλει να ακούσει για νέα διαγραφή και κάτι τέτοιο εξακολουθεί να το θεωρεί αδιανόητο, όπως δηλώνει η εκπρόσωπός του. Επιπλέον, στην τοποθέτησή του αυτή υποστηρίζεται από την Αυστριακή ομόλογό του Μαρία Φέκτερ και από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Στο δημοσίευμα παρατίθενται οι διαφορετικές απόψεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και ακολούθως αναφέρεται μια δεύτερη εκδοχή για το πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να εξέλθει από την «παγίδα» του χρέους, δηλαδή ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, έπειτα από εκείνα του Μαΐου του 2010 και του Μαρτίου του 2012. Υπογραμμίζεται, επίσης, η δήλωση του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιεργκ Άσμουσεν ότι ένα τέτοιο βήμα είναι αναπόφευκτο. Η συμφωνία, στην οποία έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι η παράταση του ελληνικού προγράμματος κατά δύο χρόνια, εξέλιξη που δημιουργεί ένα κενό χρηματοδότησης ύψους 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2014, το οποίο θα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών, απόψε στις Βρυξέλλες και η τελευταία, θετική έκθεση της τρόικας υποτίθεται ότι θα διευκολύνει στην απόφαση για εκταμίευση της επόμενης δόσης. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη βέβαιο το πότε θα ληφθεί αυτή

Keywords
Τυχαία Θέματα