Δώρο Πάσχα πως υπολογίζεται πως δίνεται στον ιδιωτικό τομέα

12:43 27/3/2012 - Πηγή: Olympia
Σύμφωνα λοιπόν με την υπ’ αριθμόν 19040/1981 κοινή υπουργική απόφαση (άρθρο 1):
“Όλοι οι μισθωτοί, που αμείβονται με μισθό ή με ημερομίσθιο, δικαιούνται από τους πάσης φύσεως εργοδότες τους επίδομα εορτών Πάσχα ίσο με μισό μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο”.
Σύμφωνα δε με το άρθρο 1 του ν. 1082/1980 το παραπάνω επίδομα
εορτών καταβάλλεται στο ακέραιο, εφόσον η εργασιακή σχέση διήρκεσε καθ’ όλη τη χρονική περίοδο από της 1ης Ιανουαρίου μέχρι της 30ής Απριλίου. Στην περίπτωση που η εργασιακή σχέση του μισθωτού δεν διήρκεσε καθ’ όλο το ανωτέρω χρονικό διάστημα, καταβάλλεται τμήμα επιδόματος ανάλογο προς τη διάρκεια της εργασιακής σχέσης του εντός αυτού του χρονικού διαστήματος.
Στο τέλος του παρόντος άρθρου παρατίθεται πίνακας, με τη βοήθεια του οποίου ο αναγνώστης μπορεί να βρει την αναλογία του επιδόματος Πάσχα που δικαιούται ο εργαζόμενος, ανάλογα με τον αριθμό ημερών που διήρκησε η εργασιακή σχέση του κατά το χρονικό διάστημα από 1.1 έως 30.4.
Ειδικότερα, στην περίπτωση που η σχέση εργασίας των μισθωτών δεν διήρκησε όλο το πιο πάνω χρονικό διάστημα, τότε οι εργαζόμενοι δικαιούνται επίδομα εορτών Πάσχα:
1. ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή
2. ένα (1) ημερομίσθιο, ανάλογα με το συμφωνηθέντα τρόπο αμοιβής, για κάθε οκταήμερο χρονικό διάστημα διάρκειας της εργασιακής σχέσης.
Το επίδομα εορτών Πάσχα καταβάλλεται στους δικαιούχους τη Μεγάλη Τετάρτη. Εννοείται ότι δεν υπάρχει κάποια διάταξη που να απαγορεύει τη χορήγησή του σε προηγούμενο χρόνο.Εξάλλου το άρθρο 3 της 19040/1981 κοινής αποφάσεως ορίζει ότι το επίδομα εορτών Πάσχα υπολογίζεται βάσει των τακτικών αποδοχών που καταβάλλονται στους μισθωτούς τη 15η ημέρα προ του Πάσχα.
Οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να μην καταβάλουν ολόκληρο το δώρο Πάσχα, αλλά να παρακρατήσουν το ποσό που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα από Μεγάλη Τετάρτη μέχρι 30 Απριλίου για προστασία τους από τυχόν αποχωρήσεις των μισθωτών από την εργασία πριν από τη λήξη του ανωτέρω χρονικού ορίου. Στην περίπτωση αυτή το παρακρατηθέν ποσό θα καταβληθεί το αργότερο στις 30 Απριλίου.ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΩΡΟΥ ΠΑΣΧΑ
Το επίδομα εορτών Πάσχα, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση 19040/7.12.1981 και τη σχετική διάταξη του ν. 1082/80, υπολογίζεται με βάση τις τακτικές αποδοχές των μισθωτών. Καταβαλλόμενες ή τακτικές αποδοχές (μισθός ή ημερομίσθιο) νοούνται οι αποδοχές που χορηγούνται με οποιονδήποτε τρόπο, τακτικά και μόνιμα, όχι ως αντάλλαγμα, για την εργασία που παρέχεται, αλλά και ως οικονομική ενίσχυση των μισθωτών, εξαιρουμένου μόνο του επιδόματος δυσχερούς διαβίωσης.
Από τη νομολογία των δικαστηρίων τακτικές αποδοχές θεωρούνται ο μισθός, καθώς και κάθε άλλη παροχή η οποία καταβάλλεται σε χρήμα, όπως τροφή, κατοικία, κάθε μήνα ή κατά ορισμένα χρονικά διαστήματα.
Έτσι στο επίδομα εορτών Πάσχα συνυπολογίζονται μεταξύ άλλων οι εξής παροχές:
α) Το επίδομα αδείας. Για το λόγο αυτό το συνολικό ποσό του δώρου που δικαιούται
Keywords
Τυχαία Θέματα