ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ – ΑΞΙΖΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ;

19:46 3/12/2011 - Πηγή: Olympia

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Γ. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΤΑΞΙΑΡΧΟΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ε.α.

Το 1981 η Ελλάδα, μετά από προσπάθειες ετών,  πέτυχε την πλήρη ένταξή της, στην τότε ΕΟΚ και σήμερα ΕΕ, ήταν μια στρατηγική της επιλογή. Ήταν τελικά η καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα, την ωφέλησε στην μέχρι τώρα πορεία της; Για να το πούμε  αυτό θα πρέπει να δούμε  για ποιούς λόγους  η Ελλάδα

επέλεξε, την ένταξη της στην Κοινότητα. Οι λόγοι αυτοί, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών,  μπορούν να συνοψισθούν στους εξής:

      α. Θεώρησε την Κοινότητα ως το θεσμικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα μπορούσε να σταθεροποιήσει το δημοκρατικό πολιτικό της σύστημα και θεσμούς.

      β. Επεδίωκε την ενίσχυση της ανεξαρτησίας και της θέσης της στο περιφερειακό και διεθνές σύστημα καθώς και της «διαπραγματευτικής της δύναμης», ιδιαίτερα σε σχέση με την Τουρκία η οποία εμφανιζόταν ως η μείζων απειλή για την Ελλάδα μετά την εισβολή και κατάληψη μέρους της Κύπρου (Ιούλιος 1974). Στα πλαίσια αυτά, η Ελλάδα επεδίωκε επίσης τη χαλάρωση της έντονης εξάρτησης που είχε αναπτύξει μεταπολεμικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ).

      γ. Θεώρησε την ένταξη στην Κοινότητα ως ισχυρό παράγοντα που θα συνέβαλε στην ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

      δ. Επιθυμούσε ως ευρωπαϊκή χώρα, να είναι «παρούσα» και να επηρεάσει τις διεργασίες για την ευρωπαϊκή ενοποίηση και το πρότυπο της Ευρώπης, στο οποίο η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει.

           Μετά από 30 χρόνια εμπειρίας ας δούμε τι έχουμε.

α. Πόσο δημοκρατικό είναι το πολιτικό σύστημα της χώρας, όταν έχει ως στόχο, μισθοσυντήρητους  και χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι και μόνο αυτοί  πληρώνουν φόρους, ενώ το σύστημα, με τον τρόπο του απαλλάσσει τους εισοδηματίες και τους φοροφυγάδες. Απειλείται ο πολίτης, με διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, γιατί δεν έχει να πληρώσει φόρο για το σπίτι του. Όταν ο Έλληνας βρίσκεται, ανάμεσα σε λαθρομετανάστες και κακοποιά στοιχεία και το κράτος δεν τον προστατεύει. Κανείς πολιτικός δεν πήγε φυλακή για πράγματα τα οποία έκανε ή αμέλησε να κάνει. Οι διαμαρτυρίες απαγορεύονται, όχι  με νόμο, αλλά με την άγρια καταστολή της Αστυνομίας, συνεπικουρούμενη από παρακρατικούς.

Το θρησκευτικό συναίσθημα των πολιτών, δεν λαμβάνεται υπόψη και η πολιτεία με χρήματα που τους στερεί, κατασκευάζει τέμενος, για θρησκευτικές ανάγκες λαθρομεταναστών. Δημοκρατία σε επιτήρηση. Το πολιτικό σύστημα είχε ως  μοναδικό  του μέλημα  το να «χαϊδεύει αυτιά», υφαρπάζοντας τις ψήφους των πολιτών και στο τέλος χωρίς εκλογές, επιβάλλεται με απαίτηση της ΕΕ, εγκάθετη κυβέρνηση, για να καταπατήσει, τα τελευταία ψήγματα δημοκρατίας.

β.  Η διαπραγματευτική θέση της  Ελλάδας σε σχέση με την Τουρκία, μειωμένη. Απειλείται από όλα τα γύρω κράτη και δεν αντιδρά. Εξωτερική  πολιτική  δεν υφίσταται. Η Αλβανία υποθάλπει το θέμα των Τσάμηδων, καταπατά τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών, τα Σκόπια προκαλούν για το μακεδονικό ζήτημα και κράτη με πρώτες

Keywords
Τυχαία Θέματα