Επτά αποκρατικοποιήσεις προωθεί άμεσα ο Σαμαράς

18:08 4/7/2012 - Πηγή: Olympia

Τι συζητήθηκε στις συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό και ποια είναι τα επιχειρήματα που θα παρουσιαστούν στην τρόικα

Του Λουκιανού Κάλλιμπαν

Επτά αποκρατικοποιήσεις θα προωθήσει άμεσα η κυβέρνηση επισημαίνουν έγκυρες πηγές και επισημαίνουν ότι βούληση του κ. Αντώνη Σαμαρά είναι να δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις στην τρόικα και να επιτευχθούν οι στόχοι των εσόδων ώστε να μη σταματήσει το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας και να μην επιβαρυνθεί

η κοινωνία με πρόσθετα μέτρα.

Αυτό ήταν και το αντικείμενο των συζητήσεων που είχε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στην οικία του, τόσο με τους κυβερνητικούς εταίρους κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, όσο και με τα καθ’ ύλην αρμόδια στελέχη, δηλαδή τους κ. Γιάννη Στουρνάρα και Χρήστο Σταϊκούρα, επανειλημμένως.

Έγκυρες πηγές επισημαίνουν μάλιστα ότι οι προγραμματικές δηλώσεις, οι αποκρατικοποιήσεις και το πλαίσιο διαβουλεύσεων με την τρόικα αποτελούν ζητήματα που απασχολούν τον κ. Σαμαρά. Ο πρώτος σκόπελος που πρέπει να ξεπεραστεί αφορά στις προσφυγές που έχουν γίνει από ομοσπονδίες, φορείς και δημοτικά συμβούλια προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, από τις οποίες προκαλούνται σοβαρές εμπλοκές σε αποκρατικοποιήσεις ζωτικής σημασίας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι εξαιτίας αυτών των καταστάσεων αλλά και της αποδεδειγμένης βραδύτητας που διακρίνει την ηγεσία του, το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) δεν έχει ικανοποιήσει τους στόχους που τού έχουν ανατεθεί.

Με άμεσους ρυθμούς θα αρχίσουν οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των εξής εκκρεμοτήτων για ιδιωτικοποιήσεις:

1.       Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ): Από την εποχή της κυβέρνησης του κ. Κώστα Καραμανλή, ο Οργανισμός έχει χωριστεί ανά έργο κάτω από την ομπρέλλα μιας μητρικής εταιρείας (holding) που κρατά την ονομασία «Ο.Σ.Ε.» Α.Ε. Η πιο σημαντική εταιρεία είναι η «ΤραινΟΣΕ», η οποία αναμένεται να ιδιωτικοποιηθεί μαζί με το τροχαίο υλικό του οργανισμού. Από το καλοκαίρι του 2008, όλα έδειχναν ότι η εταιρεία θα περνούσε στον έλεγχο της γαλλικής RTP. Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης εγκαταλείφθηκε μόλις εξελέγη η κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου. Ο κ. Σαμαράς έχει γίνει δέκτης ενδιαφέροντος από ρωσικές και κινεζικές εταιρείες, ενώ οι Γάλλοι δεν αποκλείουν δυναμική επιστροφή ειδικώς για τον έλεγχο του άξονα ΠΑΘΕ (Πάτρα – ΑθήναΘεσσαλονίκη – Εύζωνοι) στις επιβατικές και τις εμπορευματικές ροές. Αγκάθι εξακολουθεί να αποτελεί το Εμπορευματικό Κέντρο του Θριασίου, το οποίο θα έπρεπε να λειτουργεί από πέρυσι το φθινόπωρο. Κινεζικές εταιρείες μέσω της “Cosco” θα αντιμετώπιζαν θετικά πάντως τη χωροθέτηση ενός σύγχρονου διαμετακομιστικού κέντρου στο Θριάσιο που θα έχει άμεση επικοινωνία με τον εμπορευματικό λιμένα του Πειραιά μέσω σιδηροδρομικής γραμμής, η οποία βρίσκεται ήδη στο τελικό στάδιο της κατασκευής.

2.      Επιχειρήσεις άμεσης ιδιωτικοποίησης: Πρόκειται για επιχειρήσεις που ανήκουν στην «Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος» και δεν αποκλείεται να αποκρατικοποιηθούν ίσως κι εντός του Ιουλ

Keywords
Τυχαία Θέματα