Γιατί η Deutsche Bank ψάχνει για ελληνικό πετρέλαιο και αέριο

Eπανέρχεται με νέα έκθεση η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank για την ανακάλυψη φυσικού…
αερίου στην Ελλάδα αξίας άνω των 600 δισ. δολαρίων, όπως υπογραμμίζει, ενώ παράλληλα αναφέρει 13 ακραία γεγονότα που

μπορούν να εκπλήξουν τις αγορές το 2013.

Είναι η δεύτερη φορά σε ένα μήνα που η γερμανική τράπεζα εκδηλώνει το ενδιαφέρον της για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ελλάδα και μάλιστα πααρουσιάζει εκθέσεις οι οποίες εκτινάσσουν την αξία αυτών των κοιτασμάτων σε αστρονομικά ύψη και καλλιεργούν εντυπώσεις αλλά και προσδοκίες στη χώρα μας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης δεν έχουν επιβεβαιωθεί ούτε αμφισβητηθεί αυτά τα συμπεράσματα ενώ ο Πρωθυπουργός αποφεύγει συστηματικά να αναφερθεί σε υποθαλάσσιο πλούτο στις δημόσιες παρεμβάσεις του.

Ελλάδα, μεγαλύτερη υφαλοκρηπίδα στη Μεσόγειο!

Συγκεκριμένα, η Deutsche Bank προ ημερών είχε παρουσιάσει μία μελέτη σύμφωνα με την οποία εκτιμούσε πως τα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου νότια στην Κρήτη έφθασαν το ποσό των 427 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ έκανε λόγο για καθαρό όφελος για το ελληνικό δημόσιο της τάξεως των 214 δισ. δολαρίων που ουσιαστικά είναι το 107% του ΑΕΠ.

Στη νέα λοιπόν χθεσινή έκθεση οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας επανέρχονται και αναφέρουν πως η Ελλάδα διαθέτει τη μεγάλη υφαλοκρηπίδα στη Μεσόγειο και μερικές χώρες έχουν ήδη ανακαλύψει και εκμεταλλεύονται τους υποθαλάσσιους φυσικούς πόρους, με κυριότερο το πεδίο φυσικού αερίου Levantine μεταξύ του Ισραήλ και της Κύπρου. Χαρακτηριστικά αναφέρει η γερμανική τράπεζα:

«Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλη υφαλοκρηπίδα στη Μεσόγειο και μερικές χώρες της Μεσογείου έχουν ήδη ανακαλύψει και εκμεταλλεύονται τους υποθαλάσσιους φυσικούς πόρους, με κυριότερο το πεδίο φυσικού αερίου Levantine μεταξύ του Ισραήλ και της Κύπρου. Ένας αριθμός μελετών οι οποίες έχουν εξετάσει ανάλογα κοιτάσματα στη Μεσόγειο ως βάση σύγκρισης τοποθετούν το πιθανό ύψος της αξίας του φυσικού αερίου νότια της Κρήτης έως τα 600 δισ. δολάρια.»

Η εγκυρότητα της γερμανικής τράπεζας είναι αναμφισβήτητη αν και δεν γίνεται αναφορά σε ποιές εκθέσεις και μελέτες βασίζει τα συμπεράσματά της τα οποία φέρουν την Ελλάδα να διαθέτει τη μεγαλύτερη υφαλοκρηπίδα της Μεσογείου!

600 δισ. δολάρια ο πλούτος

Όπως αναφέρει η έκθεση, ανάλογα κοιτάσματα έχουν εντοπιστεί και στη νότια Κρήτη και αυτή τη φορά αυξάνουν την αξία του φυσικού αερίου και κάνει λόγο για συνολικό ύψος έως και 600 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ελλάδα θα αναδειχθεί στην 15η μεγαλύτερη κάτοχο κοιτασμάτων φυσικού αέριου στον κόσμο. Για να γίνουν όλα αυτά όμως χρειάζεται ένα καθαρό φορολογικό πλαίσιο αλλά και νομοθετική ρύθμιση για τους υδρογονάνθρακες. Η τελευταία έγινε το 2011. Η γερμανική τράπεζα κάνει και ειδική μνεία στο γεγονός ότι οι γεωλόγοι εμπειρογνώμονες αναφέρουν την ύπαρξη και σημαντικών αποθεμάτων πετρελαίου στην Ελλάδα επιπροσθέτως αυτών του φυσικού αέριου. Οι υπολογισμοί της τράπεζας αφορούν μόνον τα υποθαλάσσια κοιτάσματα των υποθαλάσσιων εκτάσεων νοτίως της Κρήτης και όχι και αυτών του Ιονίου ή και του Αιγαίου.

Και ακραία σενάρια

Επιπροσθέτως η Deutsche Bank αναφέρεται σε 13 πιθανά ακραία γεγονότα που μπορεί να συμβούν μέσα στο 2013 και ένα από αυτά είναι η ανακάλυψη φυσικού αερίου και πετρελαίου Νοτίως της Κρήτης.

Επίσης στα 13 ακραία σενάρια συγκαταλέγει και την έναρξη αγοράς μετοχών από την Federal Reserve ως ένα αντισυμβατικό μέτρο νομισματικής πολιτικής, την επίλυση του μεσανατολικού από την Σουηδία, την Τουρκία και τη Βραζιλία, την κατάρρευση της βρετανικής κυβέρνησης, την υιοθέτηση αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων από τις κεντρικές τράπεζες και την ενίσχυση των μετοχών, το πολιτικό άνοιγμα της Βορείου Κορέας και την ηπιότερη εξωτερική πολιτική από το Ιράν.

Παράλληλα, αναφέρει πως είναι πιθανή η επιδείνωση της γεωπολιτικής κατάστασης στη νότια θάλασσα της Κίνας, την εισαγωγή ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη από τη Σαχάρα, το πλήγμα στις αγορές από τη κλιματική αλλαγή, το σκάσιμο της «φούσκας» των ομολόγων αναδυόμενων αγορών και την αλλαγή εξουσίας στη Μαλαισία έπειτα από 40 χρόνια.

Γίνονται έρευνες στην Κρήτη

Μετά τη μελέτη της γερμανικής τράπεζας, έρχεται στο φως και νέα αποκάλυψη πάνω στο συγκεκριμένο θέμα που ενισχύει ακόμη περισσότερο την αισιοδοξία. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν επιβεβαιωθεί, ο νορβηγικός κολοσσός PGS ύστερα από μυστικές σεισμικές μελέτες που διενήργησε ερήμην του ελληνικού κράτους, διαθέτει σοβαρές ενδείξεις αλλά και τεκμήρια για τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης. Το αποκαλυπτικό έγγραφο με τη μελέτη βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού ο οποίος έχει ενημερωθεί και προσωπικά.

Ενήμερος ο Πρωθυπουργός

Μάλιστα σύμφωνα με δηλώσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί οι επιστήμονες κ.κ Λυγερός, Κονοφάγος και Φώσκολος αποτιμούν το όφελος της χώρας από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και ίσως πετρελαίου από 270 δισ. έως και 1,3 τρισ. δολάρια.
Τα αποτελέσματα των σεισμολογικών ερευνών που έχουν ξεκινήσει αναμένονται στα μέσα του 2013 ενώ σημειώνεται πως απαιτείται χάραξη ΑΟΖ.

Γιατί κάνει την έκθεση η Deutsche Bank

«Όταν σκεφτόμαστε για το επόμενο έτος, είναι δελεαστικό να εξετάζουμε το πρόσφατο παρελθόν είτε κοιτάζουμε τους κινδύνους είτε το βασικό σενάριο. Επιπλέον, υπάρχει μία τάση να μην παρεκκλίνουμε πολύ από το consensus, ίσως λόγω της ασφάλειας του να ανήκεις στην αγέλη. Από στατιστική σκοπιά, αυτό είναι παρόμοιο του να υποθέτεις πως οι αγορές ακολουθούν μία κανονική κατανομή ή κατανομή Gauss. Με άλλα λόγια, οι αγορές συμπεριφέρονται σωστά και τα ακραία αποτελέσματα είναι σπάνια. Η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 μας δίδαξε διαφορετικά, αν και είναι πολύ δύσκολο να μην υποθέσουμε την κανονικότητα στις αγορές» αναφέρουν οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί

«Υπάρχουν ήδη εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από μεγάλες εταιρείες» αναγνωρίζει o υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελος Λιβιεράτος.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΕΚΑ, στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου ολοκληρώνονται οι σεισμικές έρευνες των Νορβηγών της PGS για τους υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο πέλαγος και νότια της Κρήτης, ενώ αμέσως μετά το ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει σε νέο γύρο αδειοδοτήσεων.

«Τον Νοέμβριο του 2013 θα τελειώσουν η επεξεργασία και η ερμηνεία των δεδομένων και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία της εμπορίας και της προώθησης των δεδομένων στην πετρελαϊκή αγορά. Το αισιόδοξο μήνυμα είναι να ξέρει ο κόσμος ότι η προκήρυξη του γύρου των παραχωρήσεων, που είναι και η ουσία, προγραμματίζεται να γίνει το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Επομένως, έχουμε πρόγραμμα και πάμε καλά» διαβεβαιώνει ο κ. Λιβιεράτος.

iefimerida.gr


Keywords
deutsche bank, πετρελαιο, deutsche bank, 600 δις, ευάγγελος λιβιεράτος, νέα, τραπεζες, ελλαδα, υφαλοκρηπίδα, κρητη, αεπ, κυπρος, reserve, φως, συγκεκριμένο, τεκμηρια, αοζ, υπεκα, iefimerida, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , μετρο, Έρημος Σαχάρα, φορολογικη δηλωση 2011, τεκμηρια αυτοκινητων 2011, τεκμηρια διαβιωσης 2011, αξια, τραπεζα της ανατολης, σεισμος κρητη, νεα κυβερνηση, σκοπια, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, τραπεζα κυπρου, φορολογια 2013, ευάγγελος λιβιεράτος, αποτελεσματα, υιοθετηση, χωρες, αεπ, βραζιλια, θαλασσα, θεμα, ιονιο, ιραν, ισραηλ, κυπρου, πλαισιο, προγραμμα, σουηδια, υπεκα, υφαλοκρηπίδα, υψος, φως, αγορα, αισιοδοξια, αποκαλυψη, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινεται, δευτερο, δημοσιο, δηλωσεις, εγινε, εγγραφο, υπαρχει, εκθεση, εκθεσεις, εκμεταλλευση, ερευνες, ερημην, ερχεται, ετος, ευρωπη, κυβερνηση, λογια, λυγερος, λογο, μαλαισια, μνεια, νοτια κρητη, ουσιαστικα, ουσια, οφελος, παμε, πεδιο, ρυθμιση, σαχαρα, σεναριο, συγκεκριμένο, ταση, τουρκια, φωσκολος, φορα, αγορες, χωρα, κολοσσος, μελετη, πληροφοριες, reserve, τραπεζα, χερια
Τυχαία Θέματα