«Η ATEbank ίσως να χρειαστεί να κλείσει»

10:49 8/6/2012 - Πηγή: Olympia

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές της Κομισιόν, εάν μια τράπεζα δεν συνιστά συστημικό κίνδυνο ενδεχομένως θα πρέπει να κλείσει..

Της Ελένης Κομίνη
Να κλείσουν ελληνικές τράπεζες που χαροπαλεύουν πιέζει η Κομισιόν σύμφωνα με χθεσινό, αποκλειστικό, δημοσίευμα του Reuters, το οποίο, επικαλούμενο
πηγές της Ε.Ε. αναφέρει ότι πιθανώς οι πιέσεις που ασκούνται να περιλαμβάνουν και την πέμπτη μεγαλύτερη εγχώρια τράπεζα, την ATEbank.

Το ίδιο δημοσίευμα επισημαίνει ότι παρότι την ευθύνη για ενδεχόμενο «λουκέτο» ελληνικής τράπεζας την έχει η Τράπεζα της Ελλάδος,

το στέλεχος της Ε.Ε. τονίζει ότι λόγω των κανόνων που διέπουν το δανεισμό που παρέχεται στη χώρα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έχει το δικαίωμα να αρνηθεί αίτημα διάσωσης μίας τράπεζας εφόσον κριθεί ότι το κόστος διάσωσης είναι μεγαλύτερο από εκείνο που απαιτείται για να εκκαθαριστεί.

Η ίδια πηγή του Reuters, αναφέρει ότι θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία η οποία καθορίζεται, όπως εξηγεί το στέλεχος της Ε.Ε., από το συστημικό κίνδυνο που ενέχει για τη χώρα ένα πιστωτικό ίδρυμα. Στην περίπτωση που εγκυμονεί μία τράπεζα τέτοιο κίνδυνο, θα χρειαστεί να διασωθεί, ενώ σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να πρέπει να κλείσει, λέει ο ίδιος. «Αν μία τράπεζα είναι κομμάτι της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, τότε θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να τη διασώσουμε, αλλά είμαι μακριά από αυτό σε πολλές χώρες πια», είπε η πηγή του Reuters, προσθέτοντας ότι «η ATEbank ίσως να χρειαστεί να κλείσει».

Θ. Πανταλάκης

Ο διοικητής της ΑΤΕbank, κ. Θεόδωρος Πανταλάκης δήλωσε: «Δεν γνωρίζω τέτοιου τύπου σενάρια. Αναμένω τις αποφάσεις της νέας κυβέρνησης, η οποία, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, θα καθορίσουν τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης της ATEBank». Και το Reuters αναφέρει ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Εφόσον βάλει «λουκέτο» η ATEbank, αυτό δεν θα σημαίνει ότι ολόκληρο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα καταρρέει, καθώς οι υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους. Τουναντίον, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τον επαναπροσδιορισμό των κεφαλαίων.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, η Κομισιόν δεν έχει χρησιμοποιήσει τις εν λόγω υπερεξουσίες και εάν τις χρησιμοποιήσει στην Ελλάδα, θα σηματοδοτήσει μια πιο επιθετική στάση από την Επιτροπή, υπογραμμίζει το πρακτορείο.   ΗΜΕΡΗΣΙΑ

http://exomatiakaivlepo.blogspot.gr/


Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα