Κλείστε πρώτα τις Πόρτες και μετά τα Παράθυρα στο Δημόσιο…

Του Ηλία Καραβόλια,

H υπερ-πληροφόρηση από διαδίκτυο και εφημερίδες, πολλές φορές λειτουργεί αντίστροφα για όποιον ενδιαφέρεται να κατανοήσει που πάμε, πώς θα βγούμε από την κρίση, ποιά πράγματα είναι εφικτά και ποια όχι. Πλήθος δημοσιογράφων, αναλυτών, καθηγητών εκθέτουν ή αναπαράγουν( ή και αντιγράφουν απόψεις…), ώστε να εκφραστούν. Προτιμώ να διαβάζω αυτούς που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία: αυτούς που έχουν άποψη, βασισμένη σε στοιχεία και που προτείνουν πράγματα, στηριγμένα σε επιχειρήματα συμβατά με την επιστήμη και την πραγματικότητα-όσο και αν αυτές δεν συμβαδίζουν στο μυαλό όλων.

Από

τις κυριακάτικες στήλες, το άρθρο του καθηγητή Κ. Μελά στην σελ. 7 της Εποχής(17/11), με την ανάλυση που
κάνει για της δήθεν ‘επιτυχίες’ από την δόση που περιμένουμε και με την διάσταση που δίνει στα αναμενόμενα μεγέθη και στα προσδοκώμενα εντός των επομένων μηνών, είναι από τα πλέον εύστοχα σχόλια των ημερών. Αλλά εξ ίσου καίριο είναι και το άρθρο του τ. υπουργού και καθηγητή Ν. Χριστοδουλάκη, στην σελ. 25 του Βήματος( 17/11) , όπου και προτείνει να προχωρήσουμε χωρίς το ΔΝΤ. Είναι πειστικά τα επιχειρήματα του και θα συμφωνήσω μαζί του, παρ ότι προτείνω κάτι πιο ομαλό(σημ : σταδιακή μετατόπιση χρηματοδότησης και συμβατή με τα καταστατικά τους, σε Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων και σε Παγκόσμια Τράπεζα) ως αναγκαίο μεταβατικό πλαίσιο για την έξοδο μας από τα δεσμά της τρόικας ( βλ.Maritimes News και Athens Press, 16/11, ‘ Απαιτείται Νέος Πυλώνας Στήριξης’).

Με προβληματίζει όμως που πολλοί άλλοι επιμένουν σε άρθρα τους, ότι είμαστε στον σωστό δρόμο(!) και χρειάζεται υπομονή, εφαρμογή των μέτρων, συμμόρφωση και αγώνας να αποδείξουμε ότι είμαστε …φερέγγυοι ! Κατ αρχή είναι αστείο να μην κατανοούμε ότι από δω και πέρα, κάθε μήνα η τρόικα θα ελέγχει αν έχουν τηρηθεί τα συμφωνηθέντα μέτρα, όπως ψήφισε πρόσφατα η Ελληνική Βουλή. Αν όχι, τότε η κυβέρνηση έχει αναγκαστικά αποδεχθεί να επιβάλλει «ισοδύναμα» μέτρα περικοπών , κάθε μήνα ! Μην με ρωτήσετε από πού προκύπτει αυτό: κάποιοι αρθρογραφούμε, μπαίνοντας στον κόπο να διαβάσουμε τα ψιλά γράμματα σε Μεσοπρόθεσμο, Μνημόνια και άλλες συμφωνίες που υπογράφουν οι έλληνες πολιτικοί για εμάς( χωρίς εμάς…)

Το πρώτο λοιπόν κριτήριο, βάσει του οποίου θα ελέγχεται η κυβέρνηση κάθε μήνα ,θα είναι τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις. Αν τα έσοδα δεν είναι τα αναμενόμενα θα εισάγονται νέες περικοπές σε δημόσιες δαπάνες, χωρίς να εγγυάται κανείς φυσικά αν αυτό σημαίνει και νέο μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις του δημοσίου, ή σε νέους φόρους ! Τι σημαίνει πρακτικά αυτό άραγε; Μα φυσικά, στο να επιτευχθεί το μείζον ζητούμενο για την τρόικα και την κυβέρνηση: η ελληνική κοινωνία να ‘’συνειδητοποιήσει’’ ότι δήθεν είναι διαχωρισμένη στην ‘παραγωγική’ και στην ‘παρασιτική’ .Δηλαδή, αν για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στην ΛΑΡΚΟ ή στον ΟΛΠ αντισταθούν στην ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων, είτε έχουν άδικο είτε δίκιο, η κυβέρνηση θα τους στοχοποιήσει ως υπεύθυνους για τα νέα μέτρα που θα πλήξουν

Keywords
Τυχαία Θέματα