«Κούρεμα» 50% – 60% ζητά η Μέρκελ – Τι αντιπροτείνουν οι τραπεζίτες

Κοντά σε συμφωνία για να βρεθεί λύση με το χρέος, αλλά και ύψος του haircut των ελληνικών ομολόγων φαίνεται να βρίσκεται η Ευρώπη.

Πριν από λίγο, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν Αμαντέου Αλταφάζ τόνισε ότι η ΕΕ βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τους ιδιώτες για εθελοντική συμμετοχή.

Ωστόσο, η Μέρκελ

φαίνεται να προωθεί έντονα το σενάριο μεγαλύτερου κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Σήμερα η Γερμανίδα Καγκελάριος ενημέρωσε τους βουλευτές για την πορεία των συζητήσεων στην Σύνοδο Κορυφής Νο1, με τον Γιούρκεν Τρίτιν, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων στην Ομοσπονδιακή Βουλή, να αναφέρει ότι η Μέρκελ εκτίμησε ότι το ελληνικό χρέος θα πρέπει να μειωθεί κατά 50% – 60%.

Τι αντιπροτείνουν οι τράπεζες

Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, το τραπεζικό λόμπι που διαπραγματεύεται με τα κράτη ανέβασε την προσφορά του για εθελοντικό “κούρεμα” στο 40% των ελληνικών πιστώσεων που κατέχουν οι τράπεζες. Το παιχνίδι το διαπραγματεύσεων βρίσκεται ακριβώς σε αυτό το επίπεδο, καθώς μια διαφωνία των τραπεζιτών θα θεωρηθεί ως μη εθελούσια συμμετοχή, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση των CDS.

Τι χρειάζεται η Μέρκελ για να προχωρήσει το γερμανικό σχέδιο

Το γερμανικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει την Τετάρτη για τις προτάσεις ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), μεταδίδει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο πηγές από το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και το κόμμα της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU).

Αρχικά, οι νέες προτάσεις για την ενίσχυση του (EFSF) θα χρειαζόντουσαν μόνο την έγκριση της επιτροπής προϋπολογισμού του κοινοβουλίου.

Ωστόσο τώρα χρειάζεται να ψηφίσει ολόκληρο το κοινοβούλιο πριν η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel αναχωρήσει για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.


Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα