Κύπρος: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας λόγω επιθυμίας της κυβέρνησης

20:51 9/8/2012 - Πηγή: Olympia
Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου υπέβαλε σήμερα, 9 Αυγούστου, ο Μιχάλης Σαρρής. Το αξίωμα του μη εκτελεστικού προέδρου του ιδρύματος αναλαμβάνει πλέον ο Ανδρέας Φιλίππου.

Η παραίτηση του κ. Σαρρή έγινε κατόπιν σχετικής προτροπής από τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας,
Πανίκου Δημητριάδη, ο οποίος φέρεται πως πληροφόρησε τον κ. Σαρρή ότι η απομάκρυνσή του από την ηγεσία της Λαϊκής Τράπεζας αποτελεί επιθυμία και της κυπριακής κυβέρνησης. Πρέπει να υπενθυμιστεί ότι η Λαϊκή Τράπεζα κρατικοποιήθηκε στα τέλη Ιουνίου, στο πλαίσιο της διάσωσής της από τη Λευκωσία.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Σαρρής δεν διευκρίνισε τους λόγους για τους οποίους ζητήθηκε ο παραίτηση του, αρκούμενος να αναφέρει πως «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για περαιτέρω σχόλια». Παρά ταύτα, ο τέως επικεφαλής της Λαϊκής Τράπεζας εξέφρασε την λύπη του για το γεγονός, σχολιάζοντας πως «αυτή η εξέλιξη δεν θα μου επιτρέψει να συνεχίσω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στον τόπο μας».

Η Λαϊκή Τράπεζα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Κύπρου, ωστόσο αντιμετώπισε τεράστιο πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας, ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε μεγάλο βαθμό λόγω της έκθεσής της στην αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Η Λαϊκή Τράπεζα δεν κατόρθωσε να ανακεφαλαιοποιηθεί με δικά της μέσα και συνεπώς κρατικοποιήθηκε στα τέλη Ιουνίου. Το κόστος διάσωσης της Λαϊκής (1,8 δισ. ευρώ) αναλογεί περίπου στο 10% του κυπριακού ΑΕΠ.

Έχοντας επιβαρυνθεί σημαντικά από την υποστήριξη που παρείχε στην Λαϊκή, η Λευκωσία υποχρεώθηκε τελικά να καταφύγει στους μηχανισμούς διάσωσης της Ευρώπης.

Πηγή: skai.gr


Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ]]>
Keywords
Τυχαία Θέματα