Μαραθώνια η συνάντηση Τσίπρα – Δήμα με μενού τις απόρρητες Δαπάνες της παρέας Παπανδρέου

18:46 6/2/2012 - Πηγή: Olympia

ΣΤ. ΔΗΜΑΣ: Θα ήθελα να καλωσορίσω τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, τον κύριο Τσίπρα και τους συνεργάτες του. Είχαμε μία πολύωρη ανταλλαγή απόψεων, μία ενδελεχή ενημερωτική συζήτηση για όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και για τα θέματα τα οποία απασχολούν το Υπουργείο Εξωτερικών και τη λειτουργία του σε αυτές τις κρίσιμες συνθήκες που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας.

Η συζήτηση περιεστράφη γύρω από όλα τα θέματα: από την Αραβική Άνοιξη, τα θέματα τα οποία αντιμετωπίζει

αυτή τη στιγμή ο λαός της Συρίας, το θέμα της Κύπρου και των διαπραγματεύσεων οι οποίες έγιναν στη Νέα Υόρκη, των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το θέμα
των Δυτικών Βαλκανίων και των Σκοπίων, τα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των νέων συνθηκών οι οποίες συζητούνται αυτή τη στιγμή, καθώς επίσης και τις σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και άλλες χώρες οι οποίες παίζουν μεγάλο ρόλο στις οικονομικές αλλά και στις διπλωματικές σχέσεις της χώρας μας.

Επίσης συζητήσαμε το ενεργειακό θέμα, το οποίο έχει τεράστια σημασία –και πολιτική και οικονομική– τα ενεργειακά δίκτυα, αλλά και το φυσικό αέριο το οποίο υπάρχει στην περιοχή.

Θα ήθελα να τονίσω τη μεγάλη σημασία που έχει το ότι γνωρίζουμε τις θέσεις, τις προτάσεις και τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα αυτά, για εμάς παίζει μεγάλο ρόλο. Η εξωτερική πολιτική είναι κατ’ εξοχήν τομέας πολιτικής όπου η συναίνεση είναι απαραίτητη, η ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Θεωρούμε ότι η καλή ενημέρωση είναι απαραίτητη για να μπορέσει να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση στα θέματα αυτά.

Ευχαριστούμε λοιπόν τον Πρόεδρο κ. Τσίπρα και τους συνεργάτες του για την επίσκεψη την οποία είχαν σήμερα εδώ και ελπίζω ότι θα αποτελέσει την αρχή για στενότερη συνεργασία στο μέλλον.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να ευχαριστήσω κι εγώ με τη σειρά μου τον Υπουργό Εξωτερικών, τους συνεργάτες του, υφυπουργούς, αναπληρωτές αλλά και όλους όσοι σήμερα είχαμε τη δυνατότητα να συνομιλήσουμε μαζί τους και να έχουμε μια ενδελεχή και ουσιαστική ενημέρωση, πράγμα το οποίο οφείλω να επισημάνω ότι σε τόσο βάθος γίνεται για πρώτη φορά.

Η χώρα μας χρειάζεται επειγόντως ριζικό γεωπολιτικό αναπροσανατολισμό. Το δόγμα «ανήκουμε εις τη Δύση» δεν είναι μόνο ξεπερασμένο αλλά και επικίνδυνο. Και το μέγιστο όλων των ζητημάτων που τίθενται όταν συζητάμε για εξωτερική πολιτική και εθνικά θέματα είναι η εθνική μας κυριαρχία. Και λυπάμαι αλλά -το διατύπωσα και στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση, θα το ξαναπώ και τώρα- σε μεγάλο βαθμό την έχουμε απολέσει εδώ και δύο χρόνια. Την επίσημη δε ανακοίνωση αυτής της απώλειας την πραγματοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός από το ακριτικό Καστελόριζο, όπου επέλεξε τον τόπο αυτόν, όχι για να ανακοινώσει την πρόθεση της χώρας να ανακηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά για να ανακοινώσει την ένταξη της χώρας στην αποκλειστική οικονομική εξάρτηση από το ΔΝΤ, τους εταίρους και τους πιστωτές.

Αυτές τις μέρες μάλιστα διεξάγεται και μία –θα μου επιτρέψτε την έκφραση- θεατρική πα

Keywords
Τυχαία Θέματα