Με κορόιδεψες μια φορά; Μπράβο σου Με κορόιδεψες δεύτερη; Ντροπή μου

07:42 24/8/2012 - Πηγή: Olympia

Υστέρηση στα έσοδα;
Δεν βγαίνει το Πρόγραμμα;
Δεν πιάνουμε τους στόχους;

Δεν πειράζει, ήταν και ο στρατηγικός σχεδιασμός των φορολογικών δηλώσεων…. εξάλλου υπάρχουν …ισοδύναμα:

ας κόψουμε λίγο τις αναπηρικές
ας βγάλουμε λίγους έφεδρους
ας εισπράξουμε το χαράτσι που ήταν …άδικο

ας μειώσουμε τις συντάξεις
ας κόψουμε τα δώρα και τις επικουρικές
….υπήρχαν και ισοδύναμα 18 δις και Ζάππειο… Ι & ΙΙ & ΙΙΙ…τι θυμάμαι εδώ υπήρχαν και 18 δις …ισοδύναμα…προεκλογικά.
Μετεκλογικά

καμία βραχονησίδα…και δηλώσεις: Δεν συζητάμε για τους στόχους του προγράμματος…

ΥΓ

28 δισ. ευρώ έφτασε το 2009, λίγο πριν αρχίσει η μεγάλη κατηφόρα της ελληνικής οικονομίας, η φοροδιαφυγή των ελεύθερων επαγγελματιών, σύμφωνα με μια πρόσφατη ακαδημαϊκή μελέτη του Ν. Αρταβάνη από το Virginia Polytechnic Institute and State University και των Adair Morse και Μαργ. Τσούτσουρα από το University of Chicago.
Η αδυναμία, η αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού στον εντοπισμό των κρυμμένων εισοδημάτων συνδέεται και με το γεγονός πως η πλειονότητα των βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου (το 2010) ανήκει στα πέντε επαγγέλματα που είναι πρωταθλητές στη φοροδιαφυγή: γιατρούς, μηχανικούς, εκπαιδευτικούς, λογιστές – συμβούλους επιχειρήσεων και δικηγόρους.
Η μελέτη βασίζεται στην ιδέα σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες προσαρμόζουν τα επίπεδα δανεισμού τους στο πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών. Ο έλεγχος στις χορηγήσεις των τραπεζών προς τους ελεύθερους επαγγελματίες έδειξε πως το 82% του εισοδήματος που είχαν δηλώσει στην εφορία κατευθυνόταν στην αποπληρωμή δόσεων για δάνεια!
Τα ποσοστά εκτοξεύονται στο 100% στους λογιστές ή στους γιατρούς. Οι τράπεζες, όμως, δεν θα έδιναν δάνεια σε νοικοκυριά που πληρώνουν 82 ευρωλεπτά για κάθε ευρώ που κερδίζουν σε δόσεις δανείων, καθώς κάτι τέτοιο δεν θεωρείται βιώσιμο.
Σε γενικές γραμμές, οι τράπεζες δίνουν δάνεια σε καταναλωτές με κριτήριο το ύψος των δόσεων να μην ξεπερνά το 30% του εισοδήματός τους. Συνεπώς τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, που έδιναν δάνεια ακόμα και όταν γνώριζαν πως οι δόσεις φτάνουν το 80% ή το 100% του δηλωθέντος εισοδήματος ενός ελεύθερου επαγγελματία, είχαν κατά νου πως υπήρχαν κρυφά έσοδα τα οποία έφταναν και περίσσευαν για την κάλυψη των υποχρεώσεών του.
Υπό τις παραπάνω παραδοχές, σύμφωνα με τη μελέτη, το μέσο εισόδημα που έκρυψαν το 2009 οι γιατροί από την εφορία ανήλθε σε 29.343 ευρώ περίπου, ενώ ακολουθούν οι μηχανικοί, οι οποίοι εμφανίστηκαν κατά περίπου 28.625 ευρώ φτωχότεροι σε σύγκριση με τα πραγματικά τους εισοδήματα.
Σε υψηλότατα επίπεδα κινήθηκε και η φοροδιαφυγή στους εκπαιδευτικούς (βλέπε ιδιαίτερα μαθήματα κ.λπ.) και το μέσο εισόδημα που έκρυψαν από την εφορία φτάνει τα 24.742 ευρώ.
Ακολουθούν οι λογιστές (οι οποίοι πρέπει υποχρεωτικά να υπογράψουν τις φορολογικές δηλώσεις ώστε να θεωρηθεί ένας φορολογούμενος ειλικρινής κατά την αυτοπεραίωση!), οι οποίοι έκρυψαν 24.573 ευρώ.
Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι δικηγόροι, με μέση φο

Keywords
Τυχαία Θέματα