Οι πρωτοβουλίες Τατούλη για την “Ειδική Οικονομική Ζώνη” και οι αντιδράσεις.

Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΙΝΗΕλευθεροτυπία

Εντονο προβληματισμό προκαλεί σε κατοίκους, φορείς και οικονομικούς παράγοντες της περιοχής «το φλερτ» του περιφερειάρχη Π. Τατούλη με Γερμανούς επενδυτές, για δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) στην Πελοπόννησο. Οι ζώνες αυτές ουσιαστικά αποτελούν κράτος εν κράτει με ειδικό νομικό, μισθολογικό, διοικητικό και εργασιακό καθεστώς και ας προσκρούουν στο Κοινοτικό Δίκαιο.

  Από πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για θέματα σκουπιδιών, αιολικών πάρκων και λατομείων Το όραμα και τους βασικούς

άξονες των συγκεκριμένων ζωνών, καθώς και τον τρόπο κατάρτισης του τριετούς στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου ανέπτυξε την περασμένη Τρίτη ο Π. Τατούλης στους προϊσταμένους όλων των διευθύνσεων των κεντρικών υπηρεσιών και των περιφερειακών ενοτήτων.

Ο κ. Τατούλης προσδιόρισε ως προτεραιότητές του: την αγροτική ανάπτυξη (έμφαση στο καλάθι προϊόντων), το ΕΣΠΑ για τα οδικά δίκτυα και ο στοχευμένος τουρισμός. Ζήτησε δε από τις υπηρεσίες να προσδιορίσουν τα απογραφικά των δυνατοτήτων των Περιφερειακών Ενοτήτων Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας.

Πρόσφατα, τη συζήτηση για την ανάπτυξη τέτοιων ζωνών άνοιξε ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας Στέφαν Κάπφερερ, ο οποίος υποστήριξε πως «οι γερμανικές επιχειρήσεις δεν χρειάζονται εγγυήσεις για να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά να διαμορφωθεί ένα ελκυστικό πλαίσιο προσέλκυσης επενδύσεων.

Ενα τέτοιο πλαίσιο πρέπει να περιλαμβάνει ειδικές οικονομικές ζώνες με ξεχωριστό νομικό, διοικητικό και εργασιακό καθεστώς, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδυτές…».

Θεσμικά μπορεί να γίνει, διότι η νομοθετική εξουσιοδότηση για τις ΕΟΖ απορρέει από το Μεσοπρόθεσμο, που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο στη Βουλή. Εν προκειμένω, η ιδιοκτησία στις ΕΟΖ θα ανήκει στους Ελληνες, ενώ την κυριότητα θα έχουν οι Γερμανοί επενδυτές.

Στο ελληνικό μοντέλο διαχείρισης τέτοιων ζωνών κατά τους Γερμανούς αξιοποιούνται τα ευρωπαϊκά κονδύλια του ΕΣΠΑ κάτω από την «άριστη συνεργασία» των υπουργείων Οικονομίας Ανάπτυξης Γερμανίας – Ελλάδας, με τρεις κινήσεις:

* Πρώτον: Η Γερμανία βάζει όρους και ζητεί προϋποθέσεις και ευνοϊκές συνθήκες για να επενδύσει στην υπερχρεωμένη Ελλάδα.

* Δεύτερον: Η Γερμανία προτείνει Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ) και συνδέει την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ αποκλειστικά με τις ζώνες αυτές.

* Τρίτον: Η Γερμανία απαιτεί να επενδυθεί το ΕΣΠΑ με δικούς της όρους (ευνοϊκούς για τη γερμανική οικονομία), αποκλειστικά στις υπό γερμανική διαχείριση ΕΟΖ και η Ελλάδα… υπακούει.

«Εκθετος και υπόλογος είναι ο κ. Τατούλης», σχολιάζει με ανακοίνωση που εξέδωσε ο επικεφαλής του προσκείμενου στο ΣΥΡΙΖΑ συνδυασμού «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος, μετά την «αποκάλυψη του οράματος του κ. Τατούλη για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες».

Προσκρούει στο Κοινοτικό Δίκαιο

Υπογραμμίζει ότι οι δηλώσεις του κ. Τατούλη έρχονται σε συνέχεια των όσων είπε ο αντικαγκε

Keywords
Τυχαία Θέματα