Όταν Κενυάτες και Έλληνες πολεμούσαν την αυτοκρατορία… (ωρέ που ήταν οι “Άρειοι” τότε; “Διάβαζαν” μαζί με τον Φον Σημίτη;)

Γεροντάκια Κενυάτες πρώην Μάου Μάου, με την υποστήριξη της Κενυατικής Κυβέρνησής και του Συνδέσμου
Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κένυας, κατάφεραν να αναγκάσουν το Foreign Office να αποδεσμεύσει βρετανικά έγγραφα -που διατηρούσαν οι πρώην αποικιακές κυβερνήσεις στις κατά τόπους αποικίες και που το Foreign Office αρνιόταν μέχρι πρόσφατα την ύπαρξή τους- τα οποία αναφέρονται στα φρικτά βασανιστήρια και τις εχθρότητες των Βρετανών αποικιοκρατών εναντίον του κενυατικού λαού.Αυτή η γενναία
και τολμηρή ενέργεια των Κενυατών έχει αναγκάσει το Foreign Office να ξεκινήσει τον Απρίλιο του 2012 την αποδέσμευση των «ξεχασμένων» εγγράφων που αφορούν τις πρώην αποικίες της Βρετανίας, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του 2013. Όσον αφορά την Κύπρο, η «πρώτη δόση» αποδεσμεύσεων περιελάμβανε… Έγγραφα από το 1912 μέχρι το 1939 -με εξαίρεση τους δύο φακέλους που καλύπτουν την εξορία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στις Σεϊχέλλες- ενώ ακολούθησαν δημοσιεύσεις κι άλλων εγγράφων από βρετανικές εφημερίδες αναφορικά με τις ωμότητες των Βρετανών κατά την περίοδο της ΕΟΚΑ.

Μάλιστα, οι Κενυάτες πρώην Μάου Μάου, Paulo Muoka Nzili (85 ετών), Wambuga Wa Nyingi (84 ετών) και Jane Muthoni Mara (73 ετών), έχουν εγείρει το θέμα και στα βρετανικά δικαστήρια με στόχο την δικαίωση του λαού τους και την τιμωρία των αποικιοκρατών βασανιστών τους. Στις 05 Οκτωβρίου 2012, το βρετανικό δικαστήριο (High Court) αποφάσισε ότι δικαιούνται αποζημίωσης από τη Βρετανική Κυβέρνηση, απορρίπτοντας τα επιχειρήματα της τελευταίας ότι δεν μπορεί να υπάρξει «δίκαιη δίκη» σε πολιτική υπόθεση μετά από παρέλευση 60 χρόνων και ότι οι περισσότεροι πιθανοί μάρτυρες έχουν πεθάνει. Συγκεκριμένα, το βρετανικό δικαστήριο βρήκε το «πλούσιο» περιεχόμενο των «ξεχασμένων» βρετανικών εγγράφων ως «αδιάσειστο» αποδεικτικό στοιχείο.
«Τα «ξεχασμένα» βρετανικά έγγραφα»
Στις 18 Απριλίου 2012 ξεκίνησε μια νέα αποδέσμευση βρετανικών εγγράφων, μεταξύ τους και ορισμένα που αφορούν και την Κύπρο. Δυστυχώς, επικράτησε σε ορισμένους, η λανθασμένη εντύπωση ότι οι ελάχιστες αναφορές σε εχθρότητες των Βρετανών εναντίον των Ελλήνων κατά τον αγώνα της ΕΟΚΑ, ήσαν και οι μοναδικές μετά από 60 χρόνια. Τα νέα αυτά έγγραφα είναι αποκλειστικά έγγραφα που διατηρούσαν οι πρώην αποικιακές κυβερνήσεις στις κατά τόπους αποικίες. Μεταφέρθηκαν στο Λονδίνο μετά το 1961, συνολικά καλύπτουν 8.800 φάκελους και κρατούνταν μυστικά από το Υπ. Εξωτερικών και Υπ. Άμυνας της Βρετανίας. Οι αναφορές για την Κύπρο καλύπτουν μεταξύ 1912 – 1960. Έγγραφα που αναφέρονται στα χρόνια της ΕΟΚΑ 1955-59 έχουν αποδεσμευθεί εδώ και δύο και πλέον δεκαετίες, σε εκατοντάδες φακέλους, και βρίσκονται στη διάθεση των ερευνητών, ιστορικών, πολιτικών, ακαδημαϊκών και οποιουδήποτε ενδιαφέρεται να τα μελετήσει. Περιλαμβανομένων και των εγγράφων που αναφέρονται στις δύο προσφυγές της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης (1956 και 1957 αντίστοιχα) με όλες τις υποθέσεις και τα σχετικά τους.Και πολλά από εκείνα τα έγγραφα ήδη βρίσκονται και στα χέρια του Συνδέσμου Αγωνιστών σ
Keywords
Τυχαία Θέματα