Ποιος ήταν όμως ο Ιησούς;
Γράφει ο ΑΠΕΛΛΗΣ
1.4 Η εμφάνιση του Χριστιανισμού:
Ποιός ήταν όμως ο Ιησούς; Ο ιδρυτής μιας νέας θρησκείας ή ένας κοινωνικός επαναστάτης; Η ιστορικότητα του προσώπου του περιβάλλεται από μια αχλύ ανεξήγητης αμφισβήτησης, εκ μέρους ορισμένων συγγραφέων (μεταξύ αυτών ο Carpenter), ενώ το ίδιο δεν συμβαίνει με τον Σωκράτη και τον Βούδδα, που επίσης δεν άφησαν κείμενα, ή τον Αλέξανδρο που έζησε τρεις αιώνες πριν από εκείνον. Ωστόσο, η μαρτυρία των αυτοπτών μαθητών Πέτρου, Ιωάννη και Ματθαίου, ο απόηχος
Η πιθανή χρονολογία της γέννησής του ήταν το 4 π.Χ. Μια προσεκτική μελέτη των Ευαγγελίων μας δίνει ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Εκεί βλέπουμε πως ο Ιησούς, όχι μόνο μπορούσε να διαβάζει τις γραφές, αλλά σίγουρα ήξερε και να γράφει. Σε μια εποχή, που η γνώση της γραφής ήταν προσόν πολύ λίγων, γίνεται φανερό ότι ο Ιησούς ήταν ένας μορφωμένος διδάσκαλος. Πόσο εφικτό ήταν κάτι τέτοιο για τον γιο ενός φτωχού ξυλουργού, είναι πράγματι αινιγματικό. Το περιστατικό του δωδεκαετή Ιησού να διδάσκει τους σοφούς στο ναό, υπονοεί, πως η ξεχωριστή του ευφυΐα οφειλόταν σε μεταφυσική αιτία, αφού απλά ήταν Υιός του Θεού. Εκτός από τα αραμαϊκά, υπάρχουν ενδείξεις πως ο Ιησούς γνώριζε και ελληνικά ή είχε κάνει ελληνικές σπουδές, αφού ήταν η οικουμενική γλώσσα της εποχής. Η απομακρυσμένη Γαλιλαία και η Ναζαρέτ, όπου έζησε ο Ιησούς, ανήκαν στο ελληνιστικό περιβάλλον, όπου υπήρχαν πολλές ελληνικές πόλεις και η επίδραση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού, ήταν ευρέως διαδεδομένη ακόμη και στην Ιερουσαλήμ. Εξαιτίας αυτού του πολιτισμικού τους υπόβαθρου, οι Ιουδαίοι συχνά εκφράζονταν περιφρονητικά για τους Γαλιλαίους και το ίδιο εχθρικά αντιμετώπισαν και τον Ιησού.
Για τους Ρωμαίους, με τον διαφορετικό τρόπο σκέψης, η όλη ιστορία με τον Ιησού, που τον θεωρούσαν ένα περίεργο φιλόσοφο-μάγο με θαυμαστές ικανότητες, ήταν ακατανόητη. Μια ακόμη παραξενιά των Ιουδαίων, ένα ακόμη επεισόδιο στα πολλά της ιστορίας της περιοχής εκείνης. Η γνωστή ουδέτερη στάση του Ποντίου Πιλάτου, δείχνει φανερά ότι η Ρωμαϊκή Αρχή ενδιαφερόταν μόνο για τις πολιτικές προεκτάσεις και για την αποφυγή αναταραχών στις ανατολικές επαρχίες. Αντίθετα, για το μικρόκοσμο του Ιουδαϊκού κράτους και τον θεοκρατικό χαρακτήρα της δομής του, η διδασκαλία του Ιησού σε συνδυασμό με την θαυμαστή του δράση, αποτελούσε μια βόμβα στα θεμέλια της κατεστημένης τάξης. Σε μια πόλη, όπως η Ιερουσαλήμ, που εξαιτίας των προσκυνητών της εορτής του Πάσχα, ο πληθυσμός της ξεπερνούσε ίσως και το ένα εκατομμύριο, η υποδοχή του Ιησού ως Μεσσία, θα έγινε από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, ώστε να δονηθεί από τις ιαχές τους ολόκληρη η πόλη. Ένας τέτοιος άνθρωπος δεν μπορούσε απλά να περάσει απαρατήρητος.
Για τους Ιουδαίους, ο Ιησούς ήταν ένας πολύ επικίνδυνος άνθρωπος,
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Olympia
- Τελευταία Νέα Olympia
- Ποιος ήταν όμως ο Ιησούς;
- Ο Προκόπης Παυλόπουλος για την ληστεία των μικροομολογιούχων…
- Μας κόβουν το “P” από το PSI
- Αυτοκτονια ή δολοφονια μια κοινωνίας;
- Η Αλήθεια του Εσταυρωμένου, κρατά άσβεστο το άδολο Φως το Ελληνικό
- Aρχαίο δικαστήριο ανακαλύφθηκε στην περιοχή Μακρυγιάννη
- Ο Αντώνης Σαμαράς υποψήφιος στη Θεσσαλονίκη με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου!
- Οι Γερμανοί προσκαλούν Έλληνες ανέργους, να βρουν εργασία στη χώρα τους
- “Ο καλός πολιτικός θα έπρεπε να ανέβει σε σταυρό, όχι σε καρέκλα!”
- “Πτωχεύστε την Ελλάδα και αγοράστε ευκαιρίες στα νησιά της”
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Έκτακτη σύσκεψη πρυτάνεων στο Λαύριο!
- 1 θέση ΔΕΠ με γνωστικό αντικείμενο «Ζωγραφική» – ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
- 1 θέση ΔΕΠ με γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία Σύγχρονων Κοινωνικών και Πολιτικών Ιδεών» – ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
- Δεκάδες νεκροί από καταιγίδα στην Αργεντινή
- Μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη έχουν τα δίδυμα
- Γιατί η Δευτέρα είναι η χειρότερη μέρα της εβδομάδας
- [Αχ Ελλάδα] Φωτιά στο Αγρίνιο
- Τελικά ποιός τα έφαγε ρε παιδιά;
- Βαποράκι το μουλάρι
- Δεν είναι και λίγα...