Ποιός πολιτικός αρχηγός έδωσε υποστήριξη στους “απεργούς πείνας” της Υπατίας από την πρώτη στιγμή;

16:57 9/8/2012 - Πηγή: Olympia
Η απάντηση δεν είναι αυτή που νομίζετε. Ο αρχηγός κόμματος που στηριξε από την πρώτη στιγμή τους απεργούς της Υπατίας, πολλοί από τους οποίους στην πορεία συνελήφθηκαν για εγκληματικές ενέργειες, βιασμούς κλπ είναι άλλος. Όπως πολλοί θυμάστε, η “αγωνιστική κινητοποίηση” είχε ξεκινήσει από τα Χανιά, τόπος διαμονής των μεταναστών. Έπειτα, με διαδικασίες που είχαν μάλιστα προαναγγείλει και με την στήριξη του τότε καθεστώτος ήλθαν κύριοι και εγκαταστάθηκαν στη νομική. Την συνέχεια τη γνωρίζουμε όλοι.Δείτε τι έγραφε
ο ανεκδιήγητος… και δείτε στο τέλος του άρθρου τα μπουμπούκια της Υπατίας και ποιοί πραγματικά ήταν οι αλληλέγγυοι.Είμαστε μετανάστες…

Του Γιώργου Α. Παπανδρέου

Οφείλουμε να σεβαστούμε ένα αξίωμα, ότι να είσαι μετανάστης ή πρόσφυγας δεν είναι καθόλου εύκολο. Η αντιμετώπιση μας οφείλει να έχει ως σημείο εκκίνησης το δεδομένο ότι βλέπουμε τον κάθε άνθρωπο ισότιμα. Συναναστρεφόμαστε κάθε άνθρωπο, ως πολίτη του κόσμου και θέλουμε να έχει τα ίδια δικαιώματα, του αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στη ειρηνική συμβίωση, στον σεβασμό, στην αξιοπρέπεια, στην ανθρωπιά.

Αυτή είναι και οφείλει να είναι η βασική μας φιλοσοφία, που μπορεί μεν να μην λύνει αυτόματα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας από τη μετανάστευση ή από την προσφυγιά, αλλά αποτελεί όμως, βασική πυξίδα που μπορεί να μας δώσει το πλαίσιο, να μας δώσει την οπτική γωνία μέσα από την οποία θα αντιμετωπίσουμε, θα λύσουμε καλύτερα αυτά τα προβλήματα.

Η άποψη ότι ‘οι μετανάστες δεν είναι πρόβλημα, αλλά έχουν προβλήματα’, αποτυπώνει μια πραγματικότητα, όσες βελτιώσεις και να έχουν εφαρμοστεί και υλοποιηθεί. Υπάρχουν σημαντικά πρακτικά και θεσμικά προβλήματα και υπάρχουν και προβλήματα αντίληψης, νοοτροπίας, υποδοχής και αποδοχής. Το καλύτερο που θα συνέβαλλε στο να σταματήσει αυτή η εικόνα, ήταν η ένταξη των μεταναστών. Όταν ο μετανάστης αισθάνεται στη χώρα όπου ζει ότι είναι ίσος προς όλους τους άλλους, ότι τον αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο, ότι έχει τα ίδια δικαιώματα στην υγεία, τα ίδια δικαιώματα στην εργασία, έχει λόγο, ακούγεται, τότε δεν έχει παρά να εξελίσσεται κι αυτός και να προσφέρει στην κοινωνία. Οφείλουμε να συνεισφέρουμε στην ένταξη των μεταναστών, ώστε να αισθανθούν όλοι οι μετανάστες την αξιοπρέπεια που χρειάζεται κανείς ως άτομο, ως οικογένειες, ως εθνότητες, ως κοινότητες εδώ στην Ελλάδα. Ας εντείνουμε τη προσπάθειά μας να δώσουμε ίσα δικαιώματα στην υγεία, στην εργασία, πρέπει να δούμε και τα πολιτικά δικαιώματα των μεταναστών.

Στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών πραγματοποιήθηκε, στις 27-28 του Σεπτέμβρη, το 3ο αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στη περιοχή. Διαβάστε εδώ τη παρουσίαση μας: Να σπάσουμε τα σύνορα που μας χωρίζουν.

Μια ομάδα από μετανάστες από τη Βόρειο Αφρική κατεβαίνουν σε απεργία πείνας στα Χανιά, θέτοντας πολύ συγκριμένα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής και αιτούμενοι τη νομιμοποίηση των και άδεια παραμονής. Και αυτό κρίνοντας ότι δεν είναι αρκετά γνωστό στη κοινω

Keywords
Τυχαία Θέματα