ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΚΗΠΟΙ. Όχι μόνο για βρώσιμα είδη, αλλά και για παραγωγή σκέψης… Απάντηση στην “κρίση” των μεγάλων;;;

Θα μου επιτρέψετε να σας μιλήσω λίγο εκ καρδίας… Βαρέθηκα να ακούω για τους πολιτικούς, τι έκαναν, πόσα έφαγαν, αν τα φάγαμε μαζί κλπ. Λες και η ΖΩΗ ΜΟΥ- Η ΖΩΗ ΣΑΣ, εξαρτάται αποκλειστικά από αυτούς, εκτός αν τους την παραδώσατε… Βαρέθηκα να ακούω για νέα δόση, νέα μέτρα, νέα

έκτακτη σύσκεψη… Βαρέθηκα να ορίζουν άλλοι το πως θα ζω. Βαρέθηκα να βλέπω λυπημένα-τρομοκρατημένα-αγέλαστα πρόσωπα τριγύρω μου. Βαρέθηκα τη μιζέρια. Βαρέθηκα να ακούω την αοριστολογία περί ανάπτυξης-διαρθρωτικών αλλαγών και άλλες μπούρδες, λες και θα γίνουν πατώντας ένα κουμπί. Βαρέθηκα να βλέπω τηλεόραση και από την ώρα που την έκλεισα (πριν αρκετά χρόνια), νιώθω άλλος άνθρωπος. Επειδή τα βαρέθηκα όλα αυτά, έφτιαξα έναν κήπο. Και τι σου δίνει ο κήπος ρε μεγάλε; θα αναρωτηθούν πολλοί. Η ψυχική γαλήνη και ισορροπία που σου προσφέρει, η ενασχόληση με τη μητέρα Γη, δεν εξαργυρώνεται με τίποτα…

Πάμε τώρα στο θέμα και συγγνώμη αν σας κούρασα με την… “βαρεμάρα” μου.

-Οι περισσότεροι προαύλιοι χώροι των σχολείων, παραμένουν  αναξιοποίητοι εξυπηρετώντας κυρίως, τις ψυχοκινητικές δεξιότητες των παιδιών.

-Τα περισσότερα παιδιά της πόλης, σπανίως έρχονται σε επαφή με το χώμα. Κάποια μάλιστα, φοβούνται να έρθουν σε επαφή με διάφορα ζώα όπως  κότες, κατσίκες κλπ.

-Μερικά από τα θετικά της δημιουργίας σχολικών κήπων. Καλλιέργεια δεξιοτήτων, ομαδική εργασία – συνεργασία με άλλα σχολεία, επαφή με τη φύση, υπευθυνότητα, χαρά,  διατροφική και οικονομική αξία καλλιέργειας τοπικών προϊόντων, εναλλακτική λύση απασχόλησης των παιδιών ώστε να ξεφύγουν από την τηλεόραση!

-ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ το βίντεο στο τέλος της ανάρτησης, που παρουσιάζει στην ΠΡΑΞΗ, πως τα παιδιά του Δήμου Αρχανών Αστερουσίου από το 2011 καλλιεργούν τους σχολικούς τους κήπους σε 14 σχολεία. Να συνεχίσετε έτσι παιδιά, θερμά συγχαρητήρια! ΕΣΕΙΣ είστε η καλύτερη απάντηση στη μιζέρια που έχει κατακλύσει την ελληνική κοινωνία! ΕΣΕΙΣ είστε το φως και η ελπίδα!!!

-Παρόμοιες πρωτοβουλίες, ξεφυτρώνουν σα μανιτάρια σε πολλά σχολεία, ανά την επικράτεια και αυτό είναι ενθαρρυντικό… Δεν χρειάζεται πολλά για να δημιουργηθεί. Όρεξη και απόφαση δασκάλων και γονέων. Αν δείξουμε στα παιδιά το δρόμο, σε λίγο καιρό, σίγουρα θα μας προσπεράσουν σε δημιουργικότητα και  εφευρετικότητα…..Το παρακάτω άρθρο από το http://www.ftiaxno.gr/2012/11/2012.htmlΜετά  την απελευθέρωση του 1821 θεσμοθετήθηκε η εκπαίδευση των Ελλήνων. Μάλιστα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα βρίσκουμε καινοτόμες ιδέες που τον ίδιο καιρό, δεν είχαν υιοθετηθεί ακόμη στην Ευρώπη.Μια τέτοια καινοτόμος ιδέα ήταν ο σχολικός κήπος. Συγκεκριμένα:  …Κάθε σχολείο οφείλει να κατασκευάζεται σε χώρο 15 στρεμμάτων, που θα περιλαμβάνει τον σχολικό κήπο και το διδακτήριο….. Για να εξασφαλιστεί ο σχολικός κήπος προβλεπόταν η παραχώρηση και μοναστηριακής περιουσίας.Μέσα από τον σχολικό κήπο ο μαθητής έρχεται σε άμεση επαφή με την φύση και αποκτά  βιωματικά   σχέση   μαζί της.Γιατί μόνο με την βιωματική σχέση του παιδιού με την φύση, μπορεί να καλλιεργηθεί η οικολογική συνείδη
Keywords
Τυχαία Θέματα