Σε 15 ημέρες ξεκινούν οι έρευνες για πετρέλαιο στο Ιόνιο

22:27 5/11/2012 - Πηγή: Olympia
Σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα, σε επτά μήνες, ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις για τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο και Κρήτη.

Έτσι, το πλοίο της νορβηγικής εταιρείας PGS, η οποία αναδείχθηκε ως πλειοδότρια του σχετικού διαγωνισμού, το οποίο θα «δέσει» στην Ηγουμενίτσα, πιάνει αμέσως δουλειά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το αργότερο έως και τις 15 Νοεμβρίου, το ειδικά διασκευασμένο πλοίο της εταιρείας, το οποίο έχει πάρει ήδη εντολή απόπλου από τη βόρεια θάλασσα, με κατεύθυνση

την Ηγουμενίτσα θα ξεκινήσει σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης, αρχής γενομένης από το Ιόνιο.

Πάνω στο πλοίο της PGS θα υπάρχει μόνιμα εκπρόσωπος του ΥΠΕΚΑ, θα εκπαιδευθούν για τρεις μήνες δύο Έλληνες επιστήμονες, ενώ η PGS συμφώνησε να εκπονήσει και σχέδιο περιβαλλοντικής δράσης, για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Επίσης, πάνω στο πλοίο της θα επιβαίνουν και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα τόσο για την αλιεία, όσο και για θαλάσσια κήτη.

Η σχετική σύμβαση ανάθεσης των σεισμικών ερευνών μεταξύ Δημοσίου και PGS υπογράφηκε τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου.

Το ελληνικό δημόσιο δεν θα έχει καμιά οικονομική συμμετοχή ούτε στο κόστος των σεισμικών ερευνών ούτε στα ενδεχόμενα έσοδα που θα προκύψουν από ενδεχόμενη πώληση των δεδομένων.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια κ. Σταματάκη, σύμβουλο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ελληνική πλευρά πέτυχε να μειώσει το χρόνο αποκλειστικότητας των περιοχών προς έρευνα στα δύο χρόνια (ζητήθηκαν μέχρι και 10 χρόνια), να ολοκληρωθεί η έκθεση των ερμηνευτικών δεδομένων στα μέσα του 2013 και να προκηρυχθεί ο γύρος παραχωρήσεων οικοπέδων στα μέσα του 2014, όπως αναφέρει το «energypress».

Οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν σε μια έκταση 200 χλμ νότια της Κρήτης και αντίστοιχα σε 100 – 400 χλμ στο Ιόνιο.

Η PGS έχει κάνει ανάλογες έρευνες και στην Κύπρο.Ιδρύθηκε στη Νορβηγία το 1991 με δύο πλοία σεισμικών ερευνών.Σήμερα είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Όσλο, διαθέτει 14 πλοία σεισμικών ερευνών, 21 κέντρα δεδομένων και 35 γραφεία σε όλο τον κόσμο, απασχολώντας 70 άτομα.

Έχει παρουσία σε 25 χώρες, με περιφερειακά γραφεία στο Λονδίνο, το Χιούστον και τη Σιγκαπούρη. Η έδρα της βρίσκεται στο Όσλο.Την τελική αξιολόγηση των σεισμικών θα κάνει η γαλλική εταιρία Beicip Franlab.

defencenet.gr


Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα