Συνεχίζουν να προκαλούν οι Τούρκοι…διεκδικώντας 16 νησιά..

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Ζαμάν, συνολικά 16 νησιά του Αιγαίου και της Μεσογείου έχουν ιδιοποιηθεί παράνομα, από την Ελλάδα λόγω της αμέλειας της τουρκικής κυβέρνησης, λέει μια σειρά από αυθεντίες.

“Η κυβέρνηση αγνόησε την εξαγορά των νησιών της Τουρκίας από την Ελλάδα, προκειμένου να είναι σε θέση να πάρει μια ημερομηνία για τις διαπραγματεύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004,” αναφέρει ο Ουμίτ Γιαλίμ μέλος της συμβουλευτικής

επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), σημειώνοντας ότι η εξαγορά των νησιών από την Ελλάδα ξεκίνησε το 2004…

με δύο νησιά, Donkey και Bulamaç, ανοικτά των ακτών της πόλης Didim στις τουρκικές ακτές του Αιγαίου.

Πριν από μερικούς μήνες, ο υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoğlu δήλωσε, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση ότι υπάρχει, όσον αφορά ορισμένα νησιά και νησίδες στο Αιγαίο, μια σειρά από προβλήματα, όπως αυτό της ιδιοκτησίας, και ότι η Τουρκία σε μια προσπάθεια να φθάσει σε μια δίκαιη λύση, είναι σε διάλογο με την Ελλάδα.

Αλλά ο Γιαλίμ ισχυρίστηκε, ότι δεν υπάρχει ασάφεια ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησιών αυτών. “Τα νησιά αυτά ανήκουν στην Τουρκία”, δήλωσε στη Zaman σήμερα προσθέτοντας: “Στην πραγματικότητα, μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης, η νεοσύστατη Τουρκική Δημοκρατία, ξεπληρώνοντας το χρέος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με τις δυτικές δυνάμεις, κατέβαλε επίσης το ποσό που αναλογεί σε αυτά τα νησιά. “

Τα 16 νησιά που Γιαλίμ ισχυρίζεται ότι είναι τουρκικα, αλλά των οποίων η κυριότητα ορισμένοι αναλυτές θεωρούν αμφίβολη είναι τα εξής: Οινούσσες, Χουρσίτ, Φούρνοι, Γαιδουρονήσι, Αρκιοί, Φαρμακονήσι, Kololimnoz, Keçi, Γυαλί, Λέβιθα και Ardacıkall, όλα στο Αιγαίο, και Γαύδος,Δία ή Ντία, Διονυσάδες, και Κουφονήσι στην περιοχή της Μεσογείου.
Στη Συνθήκη της Λωζάνης που ακολούθησε τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, την οποία η Τουρκία υπέγραψε το 1923 με τις νικήτριες δυνάμεις του πολέμου, η Άγκυρα συμφώνησε να δώσει πίσω τα νησιά του Αιγαίου και της Μεσογείου, που είχαν καταληφθεί από ξένες δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου. Αλλά ο Γιαλίμ υπογράμμισε, αυτά τα 16 νησιά δεν αναφέρονται μεταξύ των νησιών που η Τουρκία συμφώνησε ότι ανήκουν στην Ελλάδα και την Ιταλία. “Αν τα ονόματα των νησιών αυτών δεν αναφέρονται στην συνθήκη, γιατί θα πρέπει να είναι η ιδιοκτησία τους αμφιλεγόμενη;”, . “Αυτό σημαίνει ότι παρέμειναν ως τουρκικό έδαφος.” Από το 2004, η Ελλάδα φέρεται να έχει αρχίσει την οικοδόμηση οικισμών στα νησιά του Donkey και Bulamaç, απαιτώντας Τούρκους πολίτες να επιδείξουν διαβατήριο για να εισέλθουν τα νησιά.
Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση σήμαιναν πολλά για το τουρκικό δημόσιο. Τον Δεκέμβριο του 2004, η ΕΕ δήλωσε η θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία τον Οκτώβριο του 2005, κάτι που ήταν πολύ θετικό στο τουρκικό κοινό. Ο Faruk Loğoğlu, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κόμματος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), θεωρεί επίσης ότι η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να επέλεξε προς στιγμή, να παραβλέψει την απόκτηση των νησιών από την Ελλάδα, ώστε να μην διακινδυνεύσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, δεδομένου ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καμιά χώρα δεν μπλόκαρε την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Loğoğlu, ο οποίος δεν βρίσκει τις εξηγήσεις Νταβούτογλου σχετικά με τα νησιά επαρκείς, είναι της γνώμης ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει προστατεύσει σωστά τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Μετά τη δήλωση του Νταβούτογλου ότι το καθεστώς των νησιών αμφισβητείται, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε “δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο”, υπονοώντας ότι τα νησιά ανήκουν στην Ελλάδα. “Ωστόσο, υπάρχουν γκρίζες ζώνες, σοβαρές διαφωνίες στο Αιγαίο”, είπε ο Loğoğlu Zaman σήμερα. Ο πρώην πρεσβευτής σημείωσε επίσης ότι δεν υπήρξε αντίρρηση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για τη δήλωση του Έλληνα υπουργού.
Σύμφωνα με τον Celalettin Yavuz, αντιπρόεδρου του τουρκικού Κέντρου Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Αναλύσεων (TÜRKSAM), ο οποίος έχει αμφιβολίες ως προς το αν το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών χειρίζεται σωστά το θέμα των επίμαχων νησιών, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησιών το ερώτημα είναι αμφιλεγόμενο, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης. “Το υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να κάνει μια σαφή δήλωση για το κοινό σχετικά με το πώς βλέπει το θέμα,” είπε ο Yavuz στη Zaman σήμερα.
“Εάν η Τουρκία στην εύρεση ότι τα εν λόγω νησιά έχουν πιστωθεί στην Ελλάδα δεν έχει διαμαρτυρηθεί, τότε είναι σίγουρα ένα λάθος”, πρόσθεσε. Στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, υπάρχουν 152 νησιά και νησίδες των οποίων η ιδιοκτησία είναι αμφιλεγόμενη. Αυτά τα νησιά δεν είχαν δοθεί στην Ελλάδα από οποιαδήποτε συμφωνία μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ένα δικαστήριο-διαιτητής μπορεί να αποφασίσει, και θα πρέπει το θέμα να λυθεί πριν, χώρα που διεκδικεί την ιδιοκτησία τους, έχει ήδη εγκαθιδρύσει ένα σύστημα στο νησί. Αν δεν υπάρχει τέτοιο σημάδι που θα κάνει κάποιον να σκεφτεί ότι το νησί ανήκει σε μια συγκεκριμένη χώρα, στη συνέχεια, η γεωγραφική εγγύτητα έρχεται ως δευτερεύον κριτήριο για τον καθορισμό ιδιοκτήτη της γης.

http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2012/12/16.html


Keywords
Τυχαία Θέματα