Θάνος Ντόκος: Ανακήρυξη της Α.Ο.Ζ λόγω εσωτερικής πίεσης….

00:17 6/10/2012 - Πηγή: Olympia

Ο Θάνος Ντόκος, γενικός διευθυντής ενός κορυφαίου Ελληνικού “think tank” του ΕΛΙΑΜΕΠ, δήλωσε την Παρασκευή ότι “η Ελλάδα μπορεί να ανακοινώσει την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ) στο Αιγαίο, λόγω εσωτερικής πίεσης.”

Μιλώντας στο Τουρκικό Πρακτορείο Anadolu (AA), ο Ντόκος τόνισε ότι η ανακήρυξη της ΑΟΖ

θα είναι η αρχή μιας μακράς διαδικασίας.Εάν η Ελλάδα ανακηρύξει την ΑΟΖ της, τότε

θα ήθελα να ελπίζω ότι αυτό δεν θα οδηγήσει σε ένταση με την Τουρκία (στο Αιγαίο), υπογράμμισε ο Ντόκος .
Το θέμα της ΑΟΖ είναι από τα πιο πολυσυζητημένα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Ελληνικοί κύκλοι που θέλουν την Ελλάδα να κάνει χρήση των φυσικών πηγών ενέργειας στο Αιγαίο, προκειμένου να ξεπεραστεί η μεγάλη οικονομική κρίση και θέλουν την ανακοίνωση της ΑΟΖ, ασκούν ισχυρή πίεση στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Μία από τις υποσχέσεις που ο Σαμαράς είχε κάνει κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής εκστρατείας του ήταν η ανακοίνωση της ΑΟΖ.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι θα είναι επωφελές για την Τουρκία και την Ελλάδα, να συζητήσουν το θέμα της ΑΟΖ έτσι ώστε να διευκολύνουν την εξερεύνηση του φυσικού αερίου και πετρελαίου στο Αιγαίο.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν επίσης ότι ο καθορισμός της ΑΟΖ θα απαιτούσε μια μακρά διπλωματική διαδικασία.
“Ο απλός άνθρωπος στο δρόμο πρέπει να καταλάβει ότι, ακόμα κι αν ανακηρύξεις την ΑΟΖ σήμερα, δεν σημαίνει ότι μπορείς να αρχίσεις γεωτρήσεις αύριο. Υπάρχει μακρά νομική διαδικασία σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους. Εάν μια γειτονική χώρα δεν αναγνωρίζει ΑΟΖ σου, τότε διμερείς συνομιλίες και διαπραγματεύσεις ξεκινούν. Εάν συνεχίζει να υφίσταται διαφωνία μεταξύ των δύο μερών, μπορούν να πάνε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μήνες ή ίσως και χρόνια “, δήλωσε ο Ντόκος.”Η Τουρκία και η Ελλάδα θα είναι επιτυχείς στην επίλυση των προβλημάτων στο Αιγαίο,” ανέφερε ο Ντόκος.
«Είμαι αισιόδοξος. Υπάρχουν προβλήματα στο Αιγαίο τα τελευταία 50 χρόνια. Υπήρξαν σημαντικές κρίσεις, αλά από το 2002 οι διπλωμάτες της Τουρκίας και της Ελλάδας είχαν τακτικές συναντήσεις διαβούλευσης. Τουλάχιστον, τώρα μπορούμε να μιλήσουμε ο ένας με τον άλλο. Μόνο μερικές συνεδριάσεις προβάλλονται στα μέσα ενημέρωσης. Υπήρξε μια κρίσιμη πρόοδος στις σχέσεις με την Τουρκία. Μόλις η Ελλάδα ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα της, θα ξεκινήσει να εστιάζει σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Οι δύο πλευρές του Αιγαίου θα αποφασίσουν αν θα πάνε τα θέματα επί των οποίων δεν συμφωνούν μεταξύ τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Θα δούμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα; Θα δείξει “, είπε ο Ντόκος.

http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2012/10/blog-post_6.html


Filed under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα