Θρίλερ με … μυστική «σανίδα σωτηρίας» προς τις ελληνικές τράπεζες!

17:12 25/5/2012 - Πηγή: Olympia

Ένα νέο θρίλερ με φόντο τη στήριξη των τραπεζών εκτυλίσσσεται αυτές τις ημέρες, με τους Financial Times να αναφέρουν σε δημοσίευμά που υπογράφει ο Ralph Atkins, ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ετοιμάζει «πακέτο» σωτηρίας ύψους 100 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες

και μάλιστα με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες.

Διαβάστε όλο το άρθρο του Ralph Atkins στους Financial Times:

«Δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση. Δεν έχουν ανακοινωθεί όροι και συνθήκες.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα στηριχθεί από ένα έκτακτο βοήθημα ρευστότητας της τάξεως των 100 δις ευρώ ή και παραπάνω το οποίο θα προμηθευτεί από την κεντρική τράπεζα της χώρας – με μυστική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η χρήση του «έκτακτου βοηθήματος ρευστότητας» για τη στήριξη τραπεζών στις αδύναμες οικονομίες δεν είναι ευρέως γνωστή στη ευρωζώνη της κρίσης.

Στόχος είναι τη βοήθεια αυτή να λάβουν χώρες που αντιμετωπίζουν τραπεζικά προβλήματα, όμως ως προσωρινή λύση. Υπήρξε σωτήρας για το οικονομικό σύστημα της Ιρλανδίας και πόσο μάλλον για την Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Αυτό βέβαια έχει δώσει στην ΕΚΤ –που είναι ο μοναδικός ελεγκτής αυτής της βοήθειας – αρκετή δύναμη να προσδιορίζει την μοίρα των χωρών.

Περισσότερες λεπτομέρειες πάνω στο Ε.Β.Ρ. η ΕΚΤ δε θέλει να δώσει. «Όταν μια χώρα βρίσκεται σε έκτακτη κατάσταση, δεν το φανερώνεις γιατί απλά χειροτερεύει η κατάσταση. Οπότε δεν βλέπω το όφελος για περισσότερη διαφάνεια» εξήγησε ο Luc Coene, διοικητής της Βελγικής Κεντρικής Τράπεζας, σε μια συνέντευξή του στους FT.

Αυτό «ξέφυγε» από την ΕΚΤ τον προηγούμενο μήνα. Η εβδομαδιαία οικονομική δήλωση που δημοσιεύτηκε στις 24 Απριλίου έδειξε μία μη αναμενόμενη αύξηση κατά 121 δις ευρώ στο αθώα κατά τα άλλα διατυπωμένο τίτλο «άλλες απαιτήσεις από πιστωτικούς οργανισμούς στην περιοχή του euro», ως αποτέλεσμα της εισαγωγής όλως των ΕΒΡ κάτω από την ίδια ομάδα. Εξ ορισμού, τα 121δις ευρώ είναι ο μίνιμουμ ποσό ΕΒΡ που δίδεται από το «ευρωπαϊκό σύστημα» – το δίκτυο των ευρωζωνικών κεντρικών τραπεζών.

«Οργώνοντας» διάφορες αναφορές της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών μας έχουν έκτοτε δώσει περαιτέρω πληροφορίες. Αναλυτές στην Barclays, για παράδειγμα, εκτιμούν ότι η Ελλάδα χειρίζεται τώρα 96δις ευρώ σε ΕΒΡ, με αλλά 4 δις ευρώ για την Ιρλανδία και 4 δις ευρώ για την Κύπρο. Αν αυτά είναι όντως έτσι τότε το συνολικό ΕΒΡ έχει ξεπεράσει τα 140 δις ευρώ – πάνω από 10% του ποσού που δανείστηκε στις ευρωζωνικές τράπεζες για γενικές λειτουργίες νομισματικής πολιτικές.

Καθότι το ρίσκο να δημιουργηθεί πληρωρισμός από μία υπερ-ρευστοποίηση, το ΕΒΡ σε μία ‘κατάχρηση’ πάνω από 500 εκατ. Ευρώ, χρειάζεται την έγκριση από το συμβούλιο των 23 πιο δυνατών κρατών της ΕΚΤ: η χρήση του μπορεί να σταματήσει εάν τα 2/3 του συμβουλίου εναντιωθούν σε μία αίτηση.

Το σημαντικότερο είναι ότι, το ρίσκο επαφίεται στις αντίστοιχες εθνικές κεντρικές τράπεζες, αντί να απλωθεί και να μοιραστεί σε όλες τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης όπως γίνεται με την απλή ρευ

Keywords
Τυχαία Θέματα