Το φάρμακο πληρώνει την κρίση

 Επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ του newsbomb.gr ότι ο κλάδος έχει πληρώσει τα «σπασμένα» σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από άλλους

Οι ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, αλλά και οι δραματικές επιπτώσεις στην εγχώρια παραγωγή λόγω της οικονομικής κρίσης αποτυπώνονται σε νέα μελέτη της ICAP πολύ εντονότερα από τις επιπτώσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εισαγωγικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Η μελέτη επισημαίνει ότι η μείωση των τιμών με τα απανωτά Δελτία

Τιμών Φαρμάκων την τελευταία διετία, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής, οδήγησε σε μείωση των αποθεμάτων και έφερε πτώση των πωλήσεων, με αποτέλεσμα η αγορά να υποχωρήσει κατά 6% το 2011 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα εισαγόμενα φάρμακα μειώθηκαν κατά 13% το 2011/10, ενώ και οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 13,2% το 2011 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Πρόκειται για την δεύτερη έκδοση της μελέτης για τον κλάδο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων που κυκλοφόρησε σήμερα από τη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group AE εξαιτίας του πλήγματος που έχει δεχθεί ο συγκεκριμένος κλάδος από την κρίση που περνά η χώρα μας, όπως έχουμε καταγράψει και σε προηγούμενη έρευνα του newsbomb.gr, συγκριτικά με τους άλλους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα.

Η έκθεση της ICAP, διαπιστώνει πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων κατά 16,8% συνολικά, την τελευταία διετία στην εγχώρια αγορά φαρμάκου, όταν την περίοδο 2000-2009 ο κύκλος εργασιών τους αυξανόταν με μέσο ετήσιο ρυθμό 14,1%. Κατά τα έτη 2002-2010, η αξία των εγχωρίως παραγόμενων φαρμάκων αυξανόταν με μέσο ετήσιο ρυθμό 10,5%.

Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση και η μείωση των τιμών των φαρμάκων που επιβλήθηκε, είχαν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της αγοράς φαρμάκου την τελευταία διετία, έπειτα από μια περίοδο ανοδικής πορείας.

Η μελέτη παρατηρεί ότι το επίπεδο της υγείας και το ποσοστό γήρανσης του πληθυσμού αποτελούν τους κύριους παράγοντες, που επηρεάζουν τη ζήτηση για φάρμακα και παραφαρμακευτικά είδη και προσθέτει ότι «οι μακροχρόνιες προβολές πληθυσμού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) δείχνουν αύξηση του ποσοστού του πληθυσμού άνω των 65 ετών μέχρι το έτος 2050».

Με τον τρόπο αυτό επισημαίνεται λοιπόν, η ανάγκη του πληθυσμού για φάρμακα, ώστε να υπάρχει δυνατότητα περίθαλψης, και μάλιστα με την προβολή της ηλικίας του πληθυσμού τα επόμενα χρόνια, επισημαίνεται ότι η ανάγκη αυτή θα τείνει να αυξάνεται, σε μια περίοδο με πρωτοφανείς ελλείψεις, λόγω της οικονομικής ύφεσης, που αναμένεται να κρατήσει για πολλά χρόνια ακόμη.

Η έκθεση επισημαίνει ότι στην ελληνική αγορά φαρμάκου δραστηριοποιείται ήδη αξιόλογος αριθμός επιχειρήσεων (τόσο σε επίπεδο παραγωγής, όσο και εισαγωγής), με μακρόχρονη και ισχυρή παρουσία και δυναμική, ορισμένες από τις οποίες αποτελούν θυγατρικές ισχυρών πολυεθνικών ομίλων. Παρατηρείται ακόμη ότι ο κλάδος χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό, ενώ οι στρατηγικές κινήσεις που καταγράφονται και στη χώρα μας, είναι κυρίως αποτέλεσμα της διεθνούς τάσης για συγχωνεύσεις και εξα

Keywords
Τυχαία Θέματα