«New Deal» εντός Ευρωζώνης θέλει ο Τσίπρας

Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα

Από το CSIS (Center of Strategic and International Studies) στο Brookings Institute και τους Έλληνες ομογενείς χθες, σε συναντήσεις με Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς και τελικά με υψηλόβαθμα στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σήμερα. Ο λόγος για τον Αλέξη Τσίπρα, που έχει βαλθεί να «κατακτήσει» την αμερικανική κοινή γνώμη, προβάλλοντας τη δική του εναλλακτική πρόταση, και μάλιστα χωρίς διαμεσολαβητές, όπως τονίζει σε κάθε του βήμα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Μιλώντας χθες στο γνωστότερο ίσως think-tank της Αμερικής, το Ινστιτούτο Brookings, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να περάσει ένα μήνυμα. «Η δική μας καταστροφή αφορά και εσάς», είπε στο ακροατήριό του, μιλώντας για την «κατάθλιψη» που βιώνει η Ελλάδα. «Η χώρα μας έχει μετατραπεί σε ένα εργαστήριο πολιτικών λιτότητας», συνέχισε, τονίζοντας πως ενώ ο λαός μας είναι εργατικός, «συκοφαντήθηκε από την πολιτική του ηγεσία». «Αν θέλετε να δείτε με ποιο τρόπο η εφαρμογή προκυκλικών οικονομικών πολιτικών καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό, μετατρέποντας μία ύφεση σε βαθειά Κρίση, ελάτε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να δείτε με ποιο τρόπο η επιβολή του μεγαλύτερου προγράμματος δημοσιονομικής πειθαρχίας εν καιρώ ειρήνης, αποτυγχάνει ως προς την αντιμετώπιση της κρίση χρέους, ελάτε στην Ελλάδα. Εάν θέλετε να δείτε με ποιο τρόπο η κλεπτοκρατία καταφέρνει να παραμείνει στην εξουσία έχοντας καταστρέψει ένα ολόκληρο έθνος, ελάτε στην Ελλάδα», είπε ο κ.Τσίπρας, αποδίδοντας τη σημερινή κατάσταση της χώρας στον «κακό σχεδιασμό» της Νομισματικής Ένωσης, που «αφαίρεσε από τις οικονομίες μας την ικανότητα να απορροφήσουν ένα σοκ (…) και φρόντισε ώστε όταν ήρθε το σοκ, να είναι πολύ μεγαλύτερο».

Περιγράφοντας τι συνέβη στην Ελλάδα, υποστήριξε ότι μετά την κατάρρευση των χρηματοπιστωτικών αγορών το 2008, «το κράτος χρεοκόπησε άμεσα, δεδομένου ότι ήταν αυτό που είχε δανειστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Στη συνέχεια, οι τράπεζες που είχαν δανείσει το κράτος επίσης χρεοκόπησαν. Στη συνέχεια, οι επενδυτές χρεοκόπησαν. Σύντομα, ολόκληρη η χώρα είχε καταρρεύσει». Και εκεί, ήταν που κατά τον κ.Τσίπρα η ΕΕ «αρνήθηκε να δει κατάματα τα διαρθρωτικά ρήγματα στην καρδιά της νομισματικής ένωσης». Προτίμησε –υποστήριξε- να προσποιείται ότι πρόκειται απλά για μία κρίση δημόσιου χρέους και αποφάσισε να επιβάλει λιτότητα, επιφέροντας μία ύφεση που δεν ήταν απαραίτητο να έχουμε… Παρουσίασε ως …απόρροια την παρουσία σήμερα στο ελληνικό κοινοβούλιο μίας «πτέρυγας ναζί κακοποιών» και κατηγόρησε τους «κλεπτοκράτες» ότι «αγωνίζονται να παραμείνουν στην εξουσία διασκορπίζοντας τον φόβο για την εναλλακτική λύση στην κυριαρχία τους». Αντίθετα δε, σε όσα διαδίδουν κατά τον ίδιο για τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του δεν θέλει ούτε να σκίσει τη δανειακή σύμβαση, ούτε να βγάλει την χώρα από την ευρωζώνη, ούτε να διακόψει τους δεσμούς της με την πολιτισμένη Δύση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη», είπε, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως «αυτό δεν σημαίνει αποδοχή ηλίθιων και απάνθρωπων πολιτικών που μας υπαγορεύονται από τους σημερινούς, αυτοκαταστροφικούς ιθύνοντες της Ευρωζώνης». Σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα, «προκειμένου να παραμείνουμε μακροπρόθεσμα στην Ευρωζώνη, πράγματι προκειμένου η Ευρωζώνη να επιβιώσει, χρειαζόμαστε μια αλλαγή σχεδίου. Χρειαζόμαστε μια ορθολογική επανεκτίμηση της στρατηγικής μας για την καταπολέμηση της κρίσης. Όχι σε ελληνικό επίπεδο. Στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Και αυτή θα έρθει όταν ένα κόμμα όπως το δικό του θα «φωνάξει» στις Βρυξέλλες «φτάνει πια»… «Η δανειακή σύμβαση θα γίνει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης», υποστήριξε ο κ.Τσίπρας, προσθέτοντας όμως ότι «το μνημόνιο της λιτότητας είναι ήδη νεκρό».

Την ίδια ώρα, και μόλις δύο εικοσιτετράωρα προτού συναντήσει το «νούμερο δύο» του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, επιτέθηκε στο Ταμείο, σημειώνοντας με αφορμή όσα περιλαμβάνονται στην τελευταία του έκθεση ότι «δεν είναι δουλειά του ΔΝΤ να προβλέψει τι θα συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει». Δήλωσε άλλωστε έτοιμος για ριζικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, ώστε να δημιουργηθεί ένα σταθερό περιβάλλον δικαιοσύνης, αναδιανομής του πλούτου, και επενδύσεων. Προανήγγειλε δε, την απαίτηση εκ μέρους του ενός Nέου Συμφώνου (New Deal) ενάντια στην φτώχεια και την απελπισία, ενώ διαβεβαίωσε για την επιθυμία εκ μέρους του κόμματός του να καθιερώσει έναν αμοιβαία επωφελή διάλογο με προοδευτικούς στοχαστές των ΗΠΑ.

Σήμερα, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει επαφές με δύο ελληνοαμερικανούς, τον Ρεπουμπλικανό από την Φλώριντα Γκας Μπιλιράκις και την βουλευτή των Δημοκρατικών στη Νέα Υόρκη Κάρολιν Μαλόνεϋ. Θα έχει ακόμα συνάντηση με την κουβανικής καταγωγής πρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Ιλεάνα Ρος-Λέχτινεν, ενώ αργότερα το απόγευμα θα συναντήσει το «νούμερο τρία» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον Αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Έρικ Ρούμπιν. Κατά τα λοιπά, επιχειρείται (χωρίς να έχει ακόμα «κλειδώσει») να έχει συνάντηση και με εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ενώ το βράδυ, θα παρακαθήσει σε δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του ο διευθύνων σύμβουλος του Brookings Institute, Ουίλιαμ Ανθόλις. Στο ενδιάμεσο, θα έχει συνάντηση με τον εκδότη του περιοδικού «Monthly Review», που κατατάσσεται σε εκείνα της «φιλελεύθερης» (με την αμερικανική εκδοχή του όρου, ήτοι μάλλον «αριστερής») διανόησης. Σημαντική μέρα όμως, θεωρείται και η αυριανή, καθώς το πρωί αύριο θα ολοκληρώσει την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, συναντώντας τον Αναπληρωτή Διευθυντή του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον. Αμέσως μετά, θα πάρει το τρένο για τη Νέα Υόρκη και το πανεπιστήμιο Columbia…

The post «New Deal» εντός Ευρωζώνης θέλει ο Τσίπρας appeared first on Enimerwsi.gr | Ειδήσεις 24/7.

Keywords
Τυχαία Θέματα