Stand up! Γέλιο στα όρθια

Το υποψιαζόμουν, μου το επιβεβαιώνει και η επιστήμη: το γέλιο ενισχύει το ανοσοποιητικό, καταπολεμά τον πόνο, κάνει καλό στην καρδιά, μειώνει το στρες, αποσπά τη σκέψη από βάσανα και έγνοιες (και χαράτσια), δημιουργεί αίσθημα ευφορίας και σε προδιαθέτει να βλέπεις τον κόσμο (που πάει κατά διαόλου) πιο αισιόδοξα... Αυτά σκέφτομαι ενόσω... παρακολουθώ την παράσταση stand up «Κλεφτά υπάρχουν» στο Βαριετέ του Μπάντμιντον. Δεν μπορεί, λέω, όσοι συμμετέχουμε σ’ αυτή τη θεραπεία γέλιου ίσως επιστρέψουμε σπίτια μας λίγο πιο υγιείς. Αυτό από μόνο του είναι κάτι σπουδαίο.
Σπουδαίο είναι και το γεγονός ότι αυτή τη θεραπευτική, σχεδόν λυτρωτική αντίδραση του οργανισμού μας την προκαλεί ένας μόνο ηθοποιός, που στέκεται σε μια άδεια σκηνή μ’ ένα μικρόφωνο στο χέρι. Χωρίς σκηνικά και κοστούμια, χωρίς φαντασμαγορίες και μουσικές, παρά μόνο μ’ ένα φως σταθερά προσανατολισμένο πάνω του όση ώρα εκθέτει το κείμενο και τον εαυτό του.
Αυτό είναι το stand up comedy. Ένας επιθεωρησιακός μονόλογος χωρίς φρου – φρου κι αρώματα, ειπωμένος με τρόπο άμεσο, δηλαδή χωρίς τη θεατρική σύμβαση του «τέταρτου» τοίχου ανάμεσα στον ηθοποιό και στους θεατές. Απευθείας που λένε. Κι εδώ πρέπει να λύσουμε μια παρεξήγηση: η απευθείας επικοινωνία μεταξύ του κωμικού του stand up και των θεατών δεν σημαίνει ότι οι τελευταίοι απειλούνται με δημόσιο εξευτελισμό. Πρόκειται για λάθος εντύπωση που δημιουργήθηκε στο ελληνικό κοινό επειδή κάποιοι δεν υπηρέτησαν και δεν υπηρετούν σωστά το stand up comedy στην Ελλάδα το αστείο γεννάται με άγαρμπα πειράγματα και συμπεριφορές εις βάρος του θεατή, που τελικά νιώθει ενοχλημένος, έως και φοβισμένος -δεν είναι τυχαίο που αρκετοί θεατές αποφεύγουν να καθίσουν μπροστά σε μια παράσταση stand up.Αυτά τα λάθη τα πληρώνουν ακριβά κι όσοι υπηρετούν σωστά το είδος, αφού έρχονται αντιμέτωποι με την προκατάληψη του κόσμου. Ο Σίλας Σεραφείμ και ο Γιώργος Χατζηπαύλου είναι δυο από αυτούς. Δοκιμάζονται εδώ και χρόνια στο καθαρόαιμο stand up comedy, κάνοντας ένα «one man show» έτσι όπως το διδάχτηκαν από τους πρωτεργάτες του είδους, Αμερικάνους και Βρετανούς κωμικούς.Για την ιστορία, ο Σίλας Σεραφείμ είναι από τους πρώτους που μας έκαναν να γελάσουμε στανταπικά. Ξεπήδησε μέσα από την αρχική ομάδα της Λουκίας Ρικάκη, που έφερε το είδος στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του 1990 με τις «Νύχτες Κωμωδίας». Από αυτή την ομάδα ξεπετάχτηκαν κι οι Χριστόφορος Ζαραλίκος, Θανάσης και Κώστας Παπαγεωργίου, ενώ λίγο αργότερα κι οι Κωνσταντίνος Ραβνιωτόπουλος, Δημήτρης Δημόπουλος και Γιώργος Χατζηπαύλου.Ως ένα βαθμό, ο Χάρρυ Κλυνν μπορεί να θεωρηθεί ο πρώτος που έκανε stand up στην Ελλάδα, στα πλαίσια όμως μιας επιθεώρησης και όχι στην σκληροπυρηνική, ορθόδοξη μορφή του είδους. Το ίδιο μπορεί κανείς να ισχυριστεί και για τους Τζίμη Πανούση και Λάκη Λαζόπουλο. Ο τελευταίος μάλιστα, μετέφερε το stand up και στην ελληνική τηλεόραση, πλαισιωμένο από τις τηλεοπτικές δυνατότητες (πχ. χρήση βίντεο, autoQ κτλ).Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το stand up comedy ξεκίνησε από τα ιρλανδικά μπαρ.
Keywords
Τυχαία Θέματα