Ακόμα και φραγκοδίφραγκα θα κατάσχει το κράτος

«Χέρι» στον… “θησαυρό του μακαρίτη” θέλει να βάλει η κυβέρνηση. Αν και δεν υπάρχει καμία επίσημη καταγραφή (πχ από την ΤτΕ ή άλλο φορέα) εικάζεται πως μπορεί να φτάνουν και στα 3 δισ. ευρώ οι «αδρανείς καταθέσεις» που “λιμνάζουν” επί μια 20ετία ή και παραπάνω, στα θησαυροφυλάκια των ελληνικών τραπεζών. Τα τελευταία τουλάχιστον έξι χρόνια, το υπουργείο Οικονομικών έχει βάλει “στο μάτι” αυτές τις αδρανείς καταθέσεις, αλλά σήμερα αναμένεται το αποφασιστικό βήμα,

καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας προβλέπεται να δώσει για διαβούλευση το νομοσχέδιο, στο οποίο προβλέπεται ένα “αυτοματοποιημένο” σύστημα κατάσχεσης των αδρανών καταθέσεων, υπέρ του δημοσίου, με την παρέλευση της εικοσαετίας.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του νόμου, δεν θα γλιτώσουν από την …κατάσχεση, ούτε οι λογαριασμοί με μικροποσά. Αν, μαζί με τους τόκους, το υπόλοιπό τους ανέρχεται σε 100 ευρώ και άνω, οι τράπεζες θα απευθύνουν τρεις προειδοποιήσεις στους καταθέτες (μία ανά πενταετία). Αν το ποσό είναι μικρότερο, αρκεί να γίνει μία, μόλις συμπληρώσει ο λογαριασμός 5 χρόνια “ακινησίας”, για να τα “κατάσχει” το δημόσιο μετά από μια 15ετία!

Ωστόσο τα λεφτά θα πάνε «για καλό σκοπό», δηλαδή «για ειδικούς σκοπούς στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στα θέματα υγείας, εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο νομοσχέδιο.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Πιο αναλυτικά στο νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων του Υπουργείου Οικονομικών» προβλέπεται ότι:

– Αποκλειστικός σκοπός των διατάξεων είναι, μετά την παραγραφή των δικαιωμάτων του καταθέτη ή των νομίμων κληρονόμων του, η χρήση των κεφαλαίων από αδρανείς καταθέσεις για ειδικούς σκοπούς στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Οποιαδήποτε άλλη χρήση δεν επιτρέπεται.
– Ως αδρανής καταθετικός λογαριασμός σε πιστωτικό ίδρυμα, χαρακτηρίζεται εκείνος στον οποίο δεν έχει πραγματοποιηθεί αποδεδειγμένα καμία πραγματική συναλλαγή από τους δικαιούχους καταθέτες για χρονικό διάστημα είκοσι (20) ετών. Η επομένη της τελευταίας συναλλαγής αποτελεί την έναρξη ισχύος της εικοσαετίας.
– Κάθε πιστωτικό ίδρυμα υποχρεούται να στέλνει στο δικαιούχο αδρανούς κατάθεσης ειδοποίηση ότι, σε περίπτωση που δεν παρουσιάσει κίνηση ο λογαριασμός του, η κατάθεση θα παραγραφεί και θα περιέλθει στο Δημόσιο λόγω συμπλήρωσης 20ετίας.
– Με τη συμπλήρωση πέντε (5) ετών από την πραγματοποίηση της τελευταίας πραγματικής συναλλαγής, πρέπει να γίνεται η πρώτη ειδοποίηση του δικαιούχου και των τυχόν συνδικαιούχων του, όπως αυτοί εμφανίζονται στον τραπεζικό λογαριασμό. Η δεύτερη ειδοποίηση γίνεται με τη συμπλήρωση δέκα (10) ετών και η τελευταία με τη συμπλήρωση δέκα πέντε (15) ετών από την πραγματοποίηση της τελευταίας πραγματικής συναλλαγής. Η δεύτερη και η Τρίτη ειδοποίηση αφορά σε δικαιούχους λογαριασμών υπολοίπου μεγαλύτερου των εκατό (100) ευρώ.
– Με την τρίτη ειδοποίηση ή την παρέλευση δεκαπενταετίας, τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται να δημιουργούν ειδικό αρχείο, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει τα στοιχεία όλων των λογαριασμών. Στο αρχείο αυτό θα έχουν πρόσβαση οι δικαιούχοι/συνδικαιούχοι και οι νόμιμοι κληρονόμοι τους. Το εν λόγω αρχείο θα οριστικοποιείται με τη συμπλήρωση είκοσι (20) ετών και θα είναι στη διάθεση των εποπτικών αρχών και ελεγκτικών θεσμών για πέντε (5) ακόμη χρόνια.
– Το υπόλοιπο αδρανούς καταθετικού λογαριασμού παραγράφεται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου μετά την παρέλευση εικοσαετίας.
– Η πίστωση των καταθέσεων με τόκους, καθώς και η κεφαλαιοποίησή τους, δεν συνιστούν συναλλαγή και δεν διακόπτουν την παραγραφή.

– Κάθε πιστωτικό ίδρυμα, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, οφείλει αμέσως μετά την παρέλευση του χρονικού ορίου της εικοσαετίας: α) να αποδίδει στο δημόσιο συγκεντρωτικά μέχρι το τέλος Απριλίου κάθε έτους τα υπόλοιπα των αδρανών καταθέσεων, πλέον αναλογούντων τόκων, καταθέτοντας στην Τράπεζα της Ελλάδος τα σχετικά ποσά σε ειδικό λογαριασμό, β) να ενημερώνει ταυτόχρονα την αρμόδια Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τον παρόντα νόμο, γ) να ενημερώνει τους δικαιούχους/κληρονόμους για το που έχουν μεταφερθεί τα σχετικά ποσά, μετά την παρέλευση της εικοσαετίας, εφόσον ερωτηθεί.
Τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται, μέσα στις προθεσμίες σύνταξης του Κρατικού Προϋπολογισμού, να ενημερώνουν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για το κατ΄ εκτίμηση ύψος των αδρανών καταθέσεων που θα μεταφέρουν στο Δημόσιο μέχρι τον Απρίλιο του επόμενου έτους, ώστε τα κονδύλια αυτά να συμπεριληφθούν στο Γενικό Προϋπολογισμό του επόμενου οικονομικού έτους.

Ο Υπουργός Οικονομικών με ειδική έκθεσή του ενημερώνει κάθε χρόνο τη Βουλή για το ύψος και τον τρόπο διάθεσης των σχετικών κεφαλαίων από αδρανείς καταθέσεις.

The post Ακόμα και φραγκοδίφραγκα θα κατάσχει το κράτος appeared first on Enimerwsi.gr | Ειδήσεις 24/7.

Keywords
Τυχαία Θέματα