Από 1ης Μαρτίου οι νέοι μειωμένοι κατώτατοι μισθοί

Από την 1η Μαρτίου θα ισχύσει η μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού, όπως ορίζει η νέα δανειακή σύμβαση.

Όπως διευκρίνισε το Υπουργείο Εργασίας, εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να...
ψηφιστούν δύο εφαρμοστικοί νόμοι για την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων και για τις μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ οι αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις θα ξεκαθαρίσουν με εγκυκλίους.

Σύμφωνα
με τις διευκρινίσεις του υπουργού Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη, επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των εργοδοτών η εφαρμογή ή όχι του μέτρου, σύμφωνα με το news247.gr

Όπως αναφέρει το «Βήμα», ο κ. Κουτρουμάνης υπογράμμισε πως η μείωση είναι δικαίωμα αλλά όχι και υποχρέωση του εργοδότη.

Σημείωσε ακόμη, ότι το επόμενο διάστημα θα ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με 20 παροχές, το ύψος των οποίων συνδέεται με το κατώτατο μισθό.

Σημειώνεται, πως ήδη, έχουν εξαιρεθεί από τη μείωση το επίδομα απόλυτης αναπηρίας και το εξωιδρυματικό επίδομα, ενώ στα επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό, περιλαμβάνεται και το επίδομα ανεργίας.

Προς οριστική κατάργηση οι κλαδικές συμβάσεις

Το μνημόνιο προβλέπει την λήξη των κλαδικών συμβάσεων το αργότερο σε ένα έτος από την ψήφισή του. Η μετενέργεια των κλαδικών συμβάσεων περιορίζεται στους τρεις από τους έξι μήνες. Πέραν του χρονικού περιορισμού, δράση της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων στις ατομικές συμβάσεις αφορά – πλέον – συγκεκριμένες αμοιβές.

Μετά την πάροδο των τριών μηνών της μετενέργειας, οι αμοιβές των εργαζομένων επανέρχονται στον βασικό μισθό και διατηρούν μόνο – όπου υπάρχουν – τα εξής τέσσερα επιδόματα: ωρίμανση, τέκνων, εκπαίδευσης και βαρέων επαγγελμάτων.

Επίσης καταργείται και η τυχόν επιπλέον αμοιβή που έχει συμφωνηθεί μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου.

Το μνημόνιο αναφέρει πως οι μειωμένοι μισθοί θα ισχύουν έως ότου υπάρξει νέα σύμβαση, συλλογική ή ατομική.

Η αδυναμία σύναψης σύμβασης για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, είναι δεδομένη με το νέο αυτό καθεστώς, πράγμα που καθίσταται απολύτως αδύνατο από το ότι η προσφυγή στη διαιτησία δεν είναι πλέον εφικτή, αφού απαιτεί την σύμφωνη γνώμη και των δύο μερών (εργοδοτών και εργαζομένων).

Πιθανές και νέες μειώσεις στις επικουρικές

Ο υπουργός Εργασίας δεν απέκλεισε νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, επισημαίνοντας ότι «η κόκκινη γραμμή για μειώσεις από το 300 έως τα 200 ευρώ κατ΄ ουσίαν μετέφερε το πρόβλημα από τις επικουρικές στις κύριες συντάξεις».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου με τις μειώσεις θίγεται το 13,6% των κύριων συντάξεων, ενώ οι μειώσεις των επικουρικών δεν είναι βέβαιο ότι θα περιορισθούν σε αυτές που ήδη εφαρμόζονται.
Keywords
Τυχαία Θέματα