Εκατομμύρια τιτιβίσματα καθημερινά για το Κογκρέσο

Τετρακόσια εκατομμύρια tweets, ο τεράστιος αυτός όγκος τεκμηρίων που δέχεται καθημερινά η ανεκτίμητη βιβλιοθήκη του αμερικανικού Κονγκρέσου, η πλουσιότερη στον κόσμο σε αριθμό βιβλίων, θέτει μεγάλα προβλήματα αποθήκευσης και εκμετάλλευσης.

Όλα τα μηνύματα το κείμενο των οποίων δεν ξεπερνά τους 140 χαρακτήρες που μεταδίδονται δημόσια στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter από την ίδρυσή του το Μάρτιο του 2006, 170 δισεκατομμύρια μηνύματα μέχρι
σήμερα, έχουν αρχειοθετηθεί ηλεκτρονικά, αλλά ακόμη δεν είναι προσβάσιμα, σύμφωνα με τη δημόσια αμερικανική βιβλιοθήκη της Ουάσινγκτον που μόλις δημοσιοποίησε μια λίστα αυτού του νέου είδους αρχείου.

Ανάμεσα στα μηνύματα που διασώθηκαν για τις μεταγενέστερες γενιές είναι το πρώτο που δημοσιοποιήθηκε από το Twitter, το οποίο υπογράφει ένας από τους συνιδρυτές του, ο Τζακ Ντόρσεϊ, ή ακόμη αυτό του Μπαράκ Ομπάμα όταν ανακοίνωσε την πρώτη του εκλογή στην προεδρία των ΗΠΑ το 2008 (“Μόλις γράψαμε ιστορία. Ευχαριστώ”).

Ωστόσο αντίθετα με τα παραδοσιακά ή και τα ψηφιακά αρχεία των σελίδων του διαδικτύου, αυτά του Twitter φθάνουν σε συνεχή ροή, αυξάνονται καθημερινά και όλο και ταχύτερα. Τα σύντομα αυτά μηνύματα είναι ιδιαίτερα ποικιλόμορφα, όπως πρωτότυπα, γνήσια και ψεύτικα re-tweets. Και αυτά σε όλες τις γλώσσες.

Η βιβλιοθήκη, που ιδρύθηκε πριν από τουλάχιστον 200 χρόνια, έλαβε μέχρι 500 εκατομμύρια “τιτιβίσματα” ημερησίως τον περασμένο Οκτώβριο, όταν λάμβανε 140 εκατομμύρια ημερησίως το Φεβρουάριο του 2011, μετά την υπογραφή μιας συμφωνίας με τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, που της έκανε “δωρεά” τα μηνύματά του μέσω της Gnip, μιας μικρής εταιρίας του Κολοράντο (δυτικές ΗΠΑ). Και το δώρο αυτό έχει ιδιαίτερο βάρος: τουλάχιστον 133.000 δισεκατομμύρια ψηφιολέξεις.

Η Βιβλιοθήκη του Κονγκρέσου ωστόσο δεν θα αρχειοθετήσει τα μηνύματα στο Twitter που έχουν σβηστεί ή προστατεύονται, προλαμβάνοντας επικρίσεις για το απόρρητο της ιδιωτικής ζωής. Εξάλλου δεν επιτρέπει την πρόσβαση στα μηνύματα παρά 6 μήνες μετά τη δημοσίευσή τους — δίνοντας χρόνο για πιθανή διαγραφή τους…

Για την αποθήκευση, απαιτείται ιδιαίτερα επιμελής εργασία, όταν παρατηρείται πολύ μεγάλη αύξηση των μηνυμάτων στο Twitter για ένα ιδιαίτερο γεγονός, όπως ήταν το τσουνάμι στην Ιαπωνία το Μάρτιο του 2011 όταν χιλιάδες μηνύματα αναρτώνταν ανά δευτερόλεπτο , σύμφωνα με τον επιχειρησιακό διευθυντή της Gnip Κρις Μούντι.

Εφημερίδες του 18ου αιώνα

Η εκμετάλλευση των δεδομένων είναι αυτή που θέτει μεγαλύτερο πρόβλημα παρά η αποθήκευσή τους.

Επειδή “η τεχνολογία που επιτρέπει στους ερευνητές να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα αυτά είναι καθυστερημένη σε σχέση με την τεχνολογία της παραγωγής και της ανάρτησής τους”, υπογραμμίζει η δημόσια βιβλιοθήκη. Και εκεί “δεν μπορούμε να βάλουμε μόνο τρεις τεχνικούς”, παραδέχεται ο επικεφαλής του Twitter Ντικ Κοστόλο, τον οποίο επικαλείται η βιβλιοθήκη.

Εξάλλου “αυτό προϋποθέτει κατάλληλη αποδελτίωση”, όταν οι πληροφορίες των μηνυμάτων στο Twitter δεν ενδιαφέρουν τόσο για το περιεχόμενό τους όσο για τον εντοπισμό τους, την ημερομηνία τους, την εφαρμογή που χρησιμοποιήθηκε ή τον αριθμό των “ακόλουθων”, διευκρινίζει η Λουίζ Μερζό, αρμόδια στη Γαλλία των Εργαστηρίων για το διαδικτυακό αρχείο που τελούν υπό το Εθνικό Οπτικοακουστικό Ινστιτούτο της Γαλλίας (Ina).

Μέχρι σήμερα η Βιβλιοθήκη δεν είναι σε θέση να απαντήσει στις αιτήσεις ερευνητών από όλο τον κόσμο που έχουν ζητήσει τη βοήθειά της από την έναρξη της αρχειοθέτησης αυτής το 2010 και που εργάζονται πάνω σε διάφορα θέματα όπως η δημοσιογραφία των πολιτών, το ποσοστό των εμβολιασμών, οι χρηματιστηριακές προβλέψεις.

Μόνο η έρευνα στα δεδομένα της περιόδου 2006-2010 μπορεί να διαρκέσει έως 24 ώρες, μια “καθόλου βολική” καθυστέρηση, σύμφωνα με τη δημόσια βιβλιοθήκη που δηλώνει ότι πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική, για τους “εκατοντάδες ή ακόμη και χιλιάδες χρήστες”. Μια “πολύ ακριβή” λύση για το ίδρυμα αυτό που προτίθεται να απευθύνει πρόσκληση υποβολής προσφορών στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο ποιο είναι το όφελος του να πέφτει κανείς με τα μούτρα στα εκατομμύρια αυτά “τιτιβίσματα”; “Μας δίνουν πληροφορίες για το πολιτισμικό περιβάλλον στο οποίο γράφτηκαν”, εκτιμά η Λι Χάμφρις, καθηγήτρια Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Κόρνελ στην Ουάσινγκτον.

Για την άμεση πρόσβαση στα αρχεία του Κονγκρέσου, κάθε χρήστης του Twitter θα μπορεί σύντομα να αρχειοθετεί τα δικά του σύντομα μηνύματα, σύμφωνα με μια νέα επιλογή που εγκαινίασε ο ιστότοπος το Δεκέμβριο, η οποία λαμβάνει γενικευμένη μορφή.

The post Εκατομμύρια τιτιβίσματα καθημερινά για το Κογκρέσο appeared first on Enimerwsi.gr | Ειδήσεις 24/7.

Keywords
Τυχαία Θέματα