Εξυπνα και βιώσιμα ηλεκτρικά δίκτυα στα νησιά

Την ανάπτυξη “έξυπνων” ηλεκτρικών δικτύων στα νησιά επιδιώκει -μεσοπροόθεσμα- το νέο ερευνητικό έργο SiNGULAR, στο οποίο μετέχει το Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του ΑΠΘ, με άλλους 15 φορείς από Πορτογαλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Ελβετία, Ρουμανία και Κύπρο.

Το έργο, το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να έχει θετικό

αντίκτυπο και στον τουρισμό, εντάσσεται στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο (FP7) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα ολοκληρωθεί το 2015.

Η αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο μείγμα παραγωγής των νησιωτικών δικτύων αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση. Κι αυτό διότι η περιορισμένη προβλεψιμότητα και η υψηλή μεταβλητότητα των ΑΠΕ, σε συνδυασμό -μεταξύ άλλων- με το μικρό μέγεθος των δικτύων αυτών, καθιστούν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις συγκεκριμένες πηγές μη ελεγχόμενη από το διαχειριστή (σε αντίθεση με τις συμβατικές μονάδες παραγωγής, π.χ. θερμοηλεκτρικές, υδροηλεκτρικές, κ.α).

Επίσης, η αναδυόμενη τεχνολογία των “έξυπνων” δικτύων (Smart Grids), η οποία συνδυάζει προηγμένες τεχνολογίες ελέγχου, πληροφορικής και αμφίδρομων επικοινωνιών, παρέχει εξαιρετικές δυνατότητες διαχείρισης της ηλεκτρικής παραγωγής και ζήτησης, στοχεύοντας στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και τη μέγιστη ενσωμάτωση της διανεμημένης παραγωγής στα νησιωτικά ηλεκτρικά δίκτυα.

Το νέο ερευνητικό έργο SiNGULAR πρόκειται να διερευνήσει την επίδραση της μεγάλης διείσδυσης μονάδων ΑΠΕ και της εφαρμογής τεχνικών διαχείρισης της ηλεκτρικής ζήτησης (Demand Side Management, DSM) στο σχεδιασμό και τη λειτουργία των νησιωτικών ηλεκτρικών δικτύων, προτείνοντας κατάλληλα μέτρα και αναπτύσσοντας τεχνικές και εργαλεία για την αποτελεσματική ενσωμάτωσή τους.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΑΠΘ, τα μεσοπρόθεσμα οφέλη που αναμένονται από την υλοποίηση του SiNGULAR περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- τα εξής: ταχύτερη εκμετάλλευση του πλούσιου δυναμικού ΑΠΕ των νησιών με τα συνακόλουθα περιβαλλοντικά οφέλη, μείωση της ενεργειακής εξάρτησης και του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ενίσχυση του τουρισμού στα συμμετέχοντα νησιά, καθώς θα μειωθεί σημαντικά η ρύπανση του περιβάλλοντος από τη σταδιακή αντικατάσταση ρυπογόνων συμβατικών μονάδων με νέες “καθαρές” μονάδες ΑΠΕ.

Παράλληλα, ωφέλειες αναμένονται από την ενεργή συμμετοχή των καταναλωτών των νησιωτικών περιοχών στη διαμόρφωση του προφίλ κατανάλωσής τους, μέσω υλοποίησης πιλοτικών προγραμμάτων διαχείρισης της ηλεκτρικής ζήτησης και την ενίσχυση της ασφάλειας, της αξιοπιστίας και της ποιότητας της παρεχόμενης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της υλοποίησης καινοτόμων τεχνικών διαχείρισης της ηλεκτρικής παραγωγής και ζήτησης.

The post Εξυπνα και βιώσιμα ηλεκτρικά δίκτυα στα νησιά appeared first on Ειδήσεις 24/7 από την Ελλάδα και τον Κόσμο | Enimerwsi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα