«Για να λασκάρουμε, πρέπει να βγάλουμε πλεόνασμα»

Με τους Ελληνες να πληρώνουν 330 εκατ. ευρώ περισσότερους φόρους από αυτούς που περίμενε το υπουργείο Οικονομικών και να εισπράττουν 1,05 δισ. ευρώ λιγότερα από αυτά που προέβλεπε ο Προϋπολογισμός, ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να πανηγυρίζει για την επίτευξη πλεονάσματος 159 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2013.

Η πανηγυρική ανακοίνωση του πλεονάσματος είναι η γραπτή περιγραφή της πύρρειας νίκης του κ. Γιάννη Στουρνάρα,

ο οποίος ελπίζει ότι αν συνεχίσουμε έτσι, φέτος θα έχουμε πλεόνασμα αντί για έλλειμμα. Οι Ελληνες από την άλλη πλευρά ελπίζουμε να επιβιώσουμε από την ύφεση που οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στην ανεργία, δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις σε πτώχευση και εκατομμύρια συμπολίτες μας κάτω από το όριο της φτώχειας. Η αντίληψη του υπουργείου Οικονομικών για την οικονομία, σε σχέση με αυτή που έχει το σύνολο των Ελλήνων, διαφέρει όσο η μέρα και η νύχτα.

Ο Γιάννης Στουρνάρας στο «ΘΕΜΑ»: «Για να λασκάρουμε, πρέπει να βγάλουμε πλεόνασμα»
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας εξηγεί στο «ΘΕΜΑ» ότι η εκτέλεση του Προϋπολογισμού δείχνει ότι πάμε καλύτερα απ’ ό,τι υπολογίζαμε και ότι αν συνεχίσουμε έτσι, τελικά στο τέλος του έτους θα έχουμε πλεόνασμα αντί για μηδενικό έλλειμμα.
Η κριτική βέβαια στην αισιοδοξία του υπουργού είναι ότι οι αριθμοί μπορεί να ευημερούν, ωστόσο οι άνθρωποι υποφέρουν.
Η απάντησή του σε ερώτημά μας γιατί επιδιώκει πλεόνασμα σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία αφού έχει ήδη προϋπολογίσει ότι θα έχει έλλειμμα και γιατί δεν δίνει τα χρήματα στην αγορά για να ανασάνει η οικονομία, είναι η εξής: «Για να μπορέσουμε να λασκάρουμε και να επιστρέψουμε χρήματα στην αγορά, πρέπει πρώτα να βγάλουμε πλεόνασμα, και αυτός είναι ο στόχος μας».

Και αφήνει να εννοηθεί ότι δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή πόσο θα μειωθούν τα έσοδα των επόμενων μηνών από φόρους κατανάλωσης, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ύφεσης, οπότε δημιουργεί ένα «μαξιλάρι».
Σε αποκλειστική δήλωσή του προς το «ΘΕΜΑ» λέει: «Ο Προϋπολογισμός εξελίσσεται κανονικά, είμαστε εντός των στόχων, για ολόκληρο τον χρόνο έχουμε προβλέψει στον Προϋπολογισμό μειωμένα έσοδα κατά 6,5% λόγω της ύφεσης, αλλά η μικρή υστέρηση των εσόδων τον πρώτο μήνα του έτους, τον Ιανουάριο, υπερκαλύπτεται από τη μεγαλύτερη μείωση των πρωτογενών καταναλωτικών δαπανών. Επιπλέον, όλα τα στοιχεία της υπόλοιπης οικονομίας, όπως η αύξηση των εξαγωγών, η βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και η βελτίωση της ρευστότητας των τραπεζών δημιουργούν προϋποθέσεις αισιοδοξίας».

Ολοι πλήρωσαν, εκτός από το Δημόσιο

Με μια πανηγυρική ανακοίνωση, λοιπόν, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε προχθές ταμειακό πλεόνασμα 159 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, ενώ ο Προϋπολογισμός προέβλεπε έλλειμμα 873 εκατ. Το πρόβλημα του δημοσίου ελλείμματος μεταφέρεται έτσι αυτομάτως από το ταμείο του Δημοσίου στα ταμεία των νοικοκυριών, τα οποία έχουν πληρώσει με το παραπάνω τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και έχουν σφίξει μέχρι θανάτου το ζωνάρι. Ας δούμε μερικούς αριθμούς:
1. Ολοι πλήρωσαν φόρο εισοδήματος, με αποτέλεσμα τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων να είναι αυξημένα κατά 222 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού.
2. Ολοι πλήρωσαν φόρο περιουσίας, με αποτέλεσμα τα έσοδα να είναι αυξημένα κατά 108 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου του Προϋπολογισμού.
Πώς, λοιπόν, το Δημόσιο είχε μειωμένα έσοδα αφού όλοι πλήρωσαν με το παραπάνω τις υποχρεώσεις τους; Σταματήσαμε -ελλείψει χρημάτων προφανώς- την κατανάλωση. Ετσι λοιπόν:
■ τα έσοδα από τον ΦΠΑ είναι 161 εκατ. ευρώ λιγότερα από τα προβλεπόμενα,
■ τα έσοδα από τους υπόλοιπους φόρους κατανάλωσης είναι μειωμένα κατά 153 εκατ. ευρώ,
■ τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας είναι μειωμένα κατά 134 εκατ. ευρώ, καθώς πολλοί έχουν παραδώσει τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους.
Με λίγα λόγια, τα αυξημένα έσοδα του Δημοσίου από φόρους εισοδήματος και περιουσίας αποδεικνύουν ότι οι πολίτες έχουν πληρώσει με το παραπάνω τις υποχρεώσεις τους, ενώ τα μειωμένα έσοδα από ΦΠΑ και άλλους φόρους κατανάλωσης δείχνουν ότι έχουν σφίξει το ζωνάρι και έχουν σταματήσει την κατανάλωση. Και το έχουν σφίξει μέχρι θανάτου, πράγμα που αποδεικνύεται από τις εκατοντάδες χιλιάδες νέων ανέργων, κλειστών καταστημάτων και υπό πτώχευση επιχειρήσεων.

Ανεξαρτήτως, λοιπόν, της συζήτησης για τον πολλαπλασιαστή, ανεξαρτήτως των θεωρητικών μοντέλων που επεξεργάζονται η Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΔΝΤ και το υπουργείο Οικονομικών, έχουμε πλέον ατράνταχτες αποδείξεις ότι αυτή η πολιτική οδηγεί στην πτώχευση των Ελλήνων. Και φυσικά δεν υπάρχει και καμία απολύτως άμυνα σε αυτό το πρόβλημα πέραν της άμεσης εκταμίευσης σημαντικών κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Από την άλλη μεριά, η κατανάλωση υποχωρεί και δεν μπορεί να προσφέρει τα απαιτούμενα έσοδα, οπότε ακόμη και αν αυξηθούν οι φόροι κατανάλωσης, τα έσοδα του Δημοσίου θα μειωθούν ακόμη περισσότερο.
Προκειμένου να αντιδράσει σε αυτό το φοβερό πρόβλημα, το υπουργείο Οικονομικών μείωσε τις δαπάνες του. Υπολόγιζε ότι θα πληρώσει 5,31 δισ. ευρώ και πλήρωσε 4,259 δισ. ευρώ. Δεν πλήρωσε δηλαδή 1,05 δισ. Αυτά τα λεφτά έλειψαν από την αγορά. Αν τα είχε πληρώσει, θα είχαν καταναλωθεί αμέσως και έτσι το Δημόσιο θα εισέπραττε άλλα 230 δισ. από ΦΠΑ και σημαντικά ποσά από τους άλλους φόρους εισοδήματος και τους φόρους κατανάλωσης. Ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι αυτό το 1 δισ. ευρώ που δεν πληρώθηκε, προέρχεται από τη μείωση των συντάξεων και των μισθών και από άλλες δαπάνες του Δημοσίου που δεν χρειάστηκε να γίνουν, ύψους 679 εκατομμυρίων. Ομολογεί εμμέσως ότι οι περικοπές που τελικώς έγιναν σε μισθούς και συντάξεις είναι μεγαλύτερες από αυτές που χρειαζόταν. Σε έναν «ξαφνικό έρωτα» με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση, εξηγεί ότι οι συντάξεις-«μαϊμού» θα φτάσουν φέτος περί τα 300 εκατομμύρια και η περικοπή τους θα είναι «ο μποναμάς-έκπληξη» της χρονιάς.

The post «Για να λασκάρουμε, πρέπει να βγάλουμε πλεόνασμα» appeared first on Enimerwsi.gr | Ειδήσεις 24/7.

Keywords
Τυχαία Θέματα