Η αντιμετώπιση των λιπωμάτων
Πρόκειται για καλοήθεις όγκους που µπορούν να εµφανιστούν σε διάφορα µέρη του σώµατος και εντοπίζονται στον ιστό κάτω από το δέρµα µας (υποδόριο ιστό) ως αποτέλεσµα του ταχέος πολλαπλασιασµού των κυττάρων του λιπώδους ιστού.
Κάποια λιπώµατα µπορεί να µην τα αισθανόµαστε καθόλου και να µην µας ενοχλούν, κάποια άλλα όµως µπορεί να τα νιώθουµε ακόµα και να κινούνται κάτω από το δέρµα µας αν τα πιέσουµε. Ωστόσο η αιτία της εµφάνισής τους σε γενικές γραµµές παραµένει άγνωστη.
Πότε
Εξαιτίας του καλοήθους χαρακτήρα τους δεν θεωρούνται απειλητικά για την υγεία µας. Έτσι, όταν είναι πολύ µικρά και δεν µας ενοχλούν, δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν.
Ωστόσο συστήνεται να αφαιρούνται όταν το µέγεθός τους είναι αρκετά µεγάλο ή αρχίζει να αυξάνεται. Κι αυτό γιατί, πρώτον, είναι πιθανό να µας δυσκολεύουν σε απλές καταστάσεις (π.χ. ένα λίπωµα στην πλάτη µπορεί να µας ενοχλεί στον ύπνο) και, δεύτερον, επειδή µπορεί να κρύβουν κάτι ύποπτο, όπως για παράδειγµα ένα λιποσάρκωµα που είναι όγκος κακοήθους φύσεως.
Η αφαίρεσή τους συστήνεται επίσης όταν υπάρχει το φαινόµενο πολλαπλής λιπωµάτωσης, όταν δηλαδή υπάρχουν λιπώµατα σε πολλά διαφορετικά σηµεία του σώµατος.
Σε αυτή την περίπτωση αφαιρούµε δύο ή τρία λιπώµατα, τα οποία στέλνονται κατευθείαν για βιοψία ώστε να διαπιστωθεί αν είναι ακίνδυνα ή όχι. Αν αυτό το δείγµα αποδειχθεί καλόηθες, το ίδιο θα είναι και τα υπόλοιπα.
Τι πρέπει να ξέρετε για την επέµβαση
Η αφαίρεση των µικρών λιπωµάτων γίνεται µε τοπική αναισθησία, ενώ για τα µεγαλύτερα ίσως χρειαστεί ολική νάρκωση προκειµένου να διευκολυνθούν γιατρός και ασθενής. Γενικά πάντως πρόκειται για µια απλή επέµβαση που συνήθως προϋποθέτει µια τοµή όση περίπου είναι και η διάµετρος του λιπώµατος.
Ανεξάρτητα ωστόσο µε το µέγεθος του λιπώµατος, απαιτείται πάντα βιοψία ώστε να ταυτοποιηθεί ο ιστός που αφαιρέθηκε. Ο ασθενής µπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του σχεδόν αµέσως, ενώ τυχόν πόνος αντιµετωπίζεται µε απλά παυσίπονα.
Μικρές οι πιθανότητες να ξαναβγεί
Συνήθως τα λιπώµατα που αφαιρούνται δεν επανεµφανίζονται.
Η µόνη περίπτωση που φαίνεται ότι µπορεί να υποτροπιάσουν είναι όταν το λίπωµα έχει προσεκβολές, κοινώς «πόδια» (αυτό το ενδεχόµενο διακρίνεται από τον χειρουργό κατά τη διάρκεια της επέµβασης).
Σε αυτή την περίπτωση ο γιατρός µας µπορεί να µας συµβουλέψει για το πώς πρέπει να κινηθούµε στη συνέχεια, αν δηλαδή πρέπει να αφαιρέσουµε το νέο λίπωµα όταν εµφανιστεί ή όχι (µπορεί π.χ. να είναι τόσο µικρό που δεν χρειάζεται επέµβαση).
Μάθετε ότι…
– Στατιστικά τα λιπώµατα εµφανίζονται συχνότερα στις ηλικίες µεταξύ 40 και 60 ετών. Παρόλα αυτά υπάρχουν και περιπτώσεις ασθενών που έχουν εµφανίσει λίπωµα σε ηλικία των 20 ή 30 χρόνων ή ακόµα και νωρίτερα.
– Παρόλο που µπορούν να εµφανιστούν σε όλο το σώµα, τα λιπώµατα έχουν µια τάση να εµφανίζονται συχνότερα στο άνω µέρος του, δηλαδή στην πλάτη, το στήθος, το λαιµό, τον αυχένα και τους ώµους.
Αν έχετε παρατηρήσει οπουδήποτε στο σώµα σας κάποιο µικρό ογκίδιο που µοιάζει µε λίπωµα, καλό είναι να κάνετε ένα υπερηχογράφηµα ώστε να διαπιστωθεί αν συντρέχει λόγος ανησυχίας.
Μήπως δεν είναι λίπωµα;
Μην… βαφτίζετε λίπωµα κάθε µικρό εξόγκωµα που εµφανίζεται στο σώµα σας. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που επί χρόνια νόµιζαν ότι είχαν λίπωµα και ανέβαλλαν την αντιµετώπισή του χωρίς να γνωρίζουν, για παράδειγµα, ότι ήταν µια κύστη που έπρεπε να αφαιρεθεί.
Οτιδήποτε ύποπτο λοιπόν παρατηρείτε στο σώµα σας πρέπει να το αναφέρετε στον γιατρό σας για να είστε απολύτως βέβαιοι ότι είναι ακίνδυνο.
Επηρεάζουν και την ψυχολογία
Τα λιπώµατα µπορεί να µην απειλούν συνήθως τη σωµατική µας υγεία, υπάρχει όµως πιθανότητα να αποτελούν κίνδυνο για την ψυχική αν βρίσκονται σε ιδιαίτερα εµφανή σηµεία, αφού τότε µπορεί να µας εµποδίζουν να νιώσουµε καλά µε την εικόνα µας.
Αν λοιπόν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, έχετε υπόψη σας ότι µπορείτε επίσης να προχωρήσετε στην αφαίρεσή τους ακόµα και αν ιατρικά δεν επιβάλλεται.
Πηγή: myworld.gr
The post Η αντιμετώπιση των λιπωμάτων appeared first on Enimerwsi.gr | Ειδήσεις 24/7.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- ΥΠΕΣ: Καταβολή των προνοιακών επιδομάτων Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου
- Στη δικαιοσύνη η Κούνεβα
- Φυσικό λευκαντικό για τα δόντια
- Πρόστιμα “φωτιά” για ΚΤΕΟ και ασφάλεια
- Άγριο ξύλο έφαγε ο όμηρος στη ληστεία της Κοζάνης
- Συνεδριάζει η ΠΝΟ για το μέλλον της απεργίας
- Τι αλλάζει στη φορολογία ΟΕ με το νέο νομοσχέδιο
- ΣΤHΡΙΖΕΙ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΑΚΟ Ο ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ ΝΔ Μ.ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗΣ!
- Fashion bazzar από το κατάστημα Τσιγάλογλου Collection
- Απίστευτο:Τι προκαλεί η τσίχλα στον εγκέφαλο;;;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Enimerwsi
- Μιλάει με Γέλεν ο ΠΑΟ
- ΑΕΚ… στα όρια
- Άλλος… αέρας στην Εθνική
- Του «γυάλισε» ο Καραγκούνης
- Η αντιμετώπιση των λιπωμάτων
- Η Beyonce… βασίλισσα
- «Ασπίδα» για τα καρδιαγγειακά νοσήματα ο στιγμιαίος καφές
- Σηκώνει τα μανίκια ο Μίτσελ
- Εξιχνίαση διαρρήξεων και κλοπών στην Ξάνθη
- Ενιαίος φόρος και στα ακίνητα της Εκκλησίας
- Τελευταία Νέα Enimerwsi
- Η αντιμετώπιση των λιπωμάτων
- Του «γυάλισε» ο Καραγκούνης
- Κρίσιμη συνεδρίαση για το μέλλον των κινητοποιήσεων
- Άλλος… αέρας στην Εθνική
- Η Beyonce… βασίλισσα
- Εξιχνίαση διαρρήξεων και κλοπών στην Ξάνθη
- Μιλάει με Γέλεν ο ΠΑΟ
- Ενιαίος φόρος και στα ακίνητα της Εκκλησίας
- «Ασπίδα» για τα καρδιαγγειακά νοσήματα ο στιγμιαίος καφές
- ΑΕΚ… στα όρια
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Απίστευτο: Σε ποια θέση παγκοσμίως βρίσκεται η Ελλάδα στις πλαστικές
- Αυτοκτόνησε στρατιώτης στον Έβρο
- Δίνουν φάρμακα με το σταγονόμετρο παίζοντας με την υγεία μας...
- Aντώνης Ρουπακιώτης: Ανατρίχιασα όταν είδα τις φωτογραφίες
- Ελαιοχρωματιστής χρωστάει στο δημόσιο 181.838,54 ευρώ
- [ΕΛΛΑΔΑ] Ξεκινά η δίκη για την υπόθεση Κούνεβα- Ασύλληπτοι οι δράστες
- Απίστευτο:Τι προκαλεί η τσίχλα στον εγκέφαλο;;;
- Τα ζώδια της Τρίτης 5 Φεβρουαρίου
- ΒΙΝΤΕΟ -Ο Παναγούλης για τις "φωτογραφίες" και ...
- Χωρίς σωφρονιστικούς υπαλλήλους οι φυλακές Αγυιάς