«Η ντροπή είναι της Ευρώπης…»

Του Αλέξανδρου Κυριακόπουλου

Η φωτογραφία βραβεύθηκε, ο μετανάστης απελάθηκε και στην Ελλάδα έμεινε μόνο η «ντροπή». Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο τίτλος που συνόδευε τη φωτογραφία του Ιταλού Αλεσάντρο Πένσο σε όλα σχεδόν τα εγχώρια αλλά και αρκετά διεθνή μέσα ενημέρωσης. Η «φωτογραφία της ντροπής»: Ένας 20χρονος Μαροκινός μετανάστης στην Πάτρα, ακόμα στον αέρα, με εμφανή τα σημάδια του πόνου στο πρόσωπο, κλάσματα του δευτερολέπτου μετά το χτύπημα από

αυτοκίνητο σε μια επίθεση με ρατσιστικά κίνητρα.

«Έχω σκεφτεί πάρα πολύ αυτή την ιστορία», λέει στo Real.gr ο Αλεσάντρο Πένσο. «Νομίζω ότι αυτός ο τίτλος είναι σωστός. Πιστεύω, ωστόσο, πως όλες οι χώρες θα έπρεπε να ντρέπονται για περιπτώσεις ρατσισμού και επιθέσεις κατά των μεταναστών. Ιδιαίτερα εναντίον ανυπεράσπιστων νέων. Δυστυχώς, πάρα πολύ συχνά, επεισόδια, όπως αυτό, συμβαίνουν παντού και όχι μόνο στην Ελλάδα. Νομίζω ότι η ντροπή ανήκει σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή κοινότητα και όχι μόνο στους Ελληνες. Πρέπει ως Ευρώπη να αποφασίσουμε αν θέλουμε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, εάν επιθυμούμε να έχουν μέλλον και να τους δώσουμε την ευκαιρία να ζήσουν σε συνθήκες ειρήνης».

Η φωτογραφία, που βραβεύτηκε με το διεθνές βραβείο Terry O’Neill, ήταν μέρος ενός φωτογραφικού πρότζεκτ του Πένσο με τίτλο «Adolescence denied: Young immigrants in Greece – Η άρνηση της εφηβείας: Νέοι μετανάστες στην Ελλάδα». Ωστόσο, όπως μας λέει ο ίδιος, «κατά μία έννοια δεν αισθάνομαι ότι μπορώ να διεκδικήσω εύσημα γι’ αυτήν την εικόνα. Ήμουν μόνο ένας μάρτυρας. Αυτά τα αγόρια είναι οι ήρωες. Αυτοί πρέπει και σε αυτούς αξίζει να μιλήσουν. Όχι οι εικόνες μου».

Σύμφωνα με τα όσα κατέγραψε εκείνη την ημέρα ο Ιταλός φίλος του και δημοσιογράφος Αντρές Μουρέντζα, το μαύρο αυτοκίνητο δεν χτύπησε κατά λάθος τον 20χρονο Μαροκινό. Βρέθηκε εκεί γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Ο απολογισμός της επίθεσης ήταν τρεις σοβαρά τραυματισμένοι μετανάστες. Και σαν να μην τους έφτανε η επίθεση, τη συγκεκριμένη ημέρα δεν υπήρχε και διαθέσιμος οδηγός ασθενοφόρου, εξαιτίας των περικοπών. Οι Αρχές, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των υπόλοιπων δημοσιογράφων που βρίσκονταν εκεί, προσπάθησαν να υποβιβάσουν το περιστατικό, λέγοντάς τους πως ο οδηγός έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα και επίσης ότι νωρίτερα εκείνη την ημέρα, κάποιοι μετανάστες είχαν ληστέψει τη λαϊκή αγορά.

Συνεχίζοντας, ο Πένσο λέει πως για το θέμα των μεταναστών άρχισε να ενδιαφέρεται το 1991, όταν είδε στην τηλεόραση ένα πλοίο με 20.000 στριμωγμένους μετανάστες στο κατάστρωμα. «Ήμουν πάρα πολύ μικρός για να καταλάβω τι συνέβαινε. Οι εκφράσεις, όμως, αυτών των ανθρώπων και τα ερωτήματα που προέκυψαν εκείνη τη στιγμή εξακολουθούν να με παρακινούν. Είχα βαθιά επηρεαστεί από τους ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την χώρα τους εξαιτίας κάποιου πολέμου. Σήμερα μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση πώς γίνεται και συνεχίζουν να ονειρεύονται μια Ευρώπη που πλέον δεν υπάρχει».

Μια ιστορία όμως, απ’ όλες όσες συνάντησε στην Ελλάδα, ήταν που του έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση -«που με χτύπησε πάρα πολύ σκληρά», όπως χαρακτηριστικά λέει. Η ιστορία ενός αγοριού 16 ετών που ξεκίνησε μόνο του από το Αφγανιστάν για να βρει τον χαμένο αδερφό του. Δύο χρόνια τον ψάχνει, ακόμα δεν τον έχει βρει. «Αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν στη σημερινή εποχή, έτσι απλά, να χάνονται άνθρωποι. Αναρωτιέμαι, πώς μπορούμε να γυρίζουμε τις πλάτες μας σε αυτούς τους νέους;».

Τέλος, παραδέχεται πως έχει την «ψευδαίσθηση ότι οι φωτογραφίες του μπορούν να αλλάξουν τις απόψεις των ανθρώπων». Η φωτογραφία «είναι κάτι που με κρατάει ζωντανό, κάτι που μου επιτρέπει να μάθω τον κόσμο και τους ανθρώπους. Κάτι που μου δίνει την ευκαιρία να έχω γνώμη για τα πράγματα και να ανακαλύπτω την ομορφιά της διαφορετικότητας».

Να σημειωθεί ότι ο Αλεσάντρο Πένσο γεννήθηκε το 1978, σπούδασε Κλινική Ψυχολογία στη Ρώμη, ενώ το 2007 έλαβε μια υποτροφία για σπουδές στο φωτορεπορτάζ. Το έργο του έχει κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία.

The post «Η ντροπή είναι της Ευρώπης…» appeared first on Enimerwsi.gr | Ειδήσεις 24/7.

Keywords
Τυχαία Θέματα