Κοινοπρακτικά σχήματα με Έλληνες εφοπλιστές για τις αποκρατικοποιήσεις

Οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην οικονομική πολιτική που χάραξε η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να «τραβερσάρει» τον δύσκολο κάβο όπου πλέει το ελληνικό σκάφος και να αποφύγει την πρόσκρουση με τα βράχια, όπως είχε επισημάνει και ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες, έντονο είναι το ενδιαφέρον του ελληνικού εφοπλισμού να επενδύσει μέσω κοινοπρακτικών σχημάτων. Άλλωστε το θέμα της προσέλκυσης

εφοπλιστικών κεφαλαίων στην Ελλάδα είναι προτεραιότητα των τελευταίων κυβερνήσεων.

Στις πρώτες θέσεις της λίστας με τις επενδύσεις βρίσκονται το Ελληνικό και ο Αστέρας Βουλιαγμένης. Άλλωστε η έφεση των Ελλήνων πλοιοκτητών προς το real estate είναι γνωστή και πολλοί από αυτούς είναι κάτοχοι μεγάλων χαρτοφυλακίων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για την έκταση του Ελληνικού που αποτελεί διακαή πόθο μεγάλων ξένων επενδυτικών funds και επιχειρηματικών σχημάτων, γίνονται συζητήσεις μεταξύ Ελλήνων εφοπλιστών, πίσω από τις κλειστές πόρτες των γραφείων τους, με στόχο να εξετασθούν όλες οι παράμετροι για τη δημιουργία ναυτιλιακού κέντρου.

Κύκλοι της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας υποστηρίζουν ότι ένα τέτοιο έργο θα προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας από την τοποθέτηση της πρώτης πλάκας μέχρι την λειτουργία εταιρειών, υπηρεσιών και κάθε επιχείρησης που έχει σχέση με τη ναυτιλία, από τράπεζες μέχρι ναυτιλιακές εταιρείες και ασφαλιστικούς οργανισμούς, την κρουαζιέρα τη ναυτιλία και το yachting. «Υπάρχει ζεστό ενδιαφέρον, όμως υπολογίζουν όλους τους παράγοντες» επεσήμανε στο Πρώτο ΘΕΜΑ στέλεχος της ναυτιλιακής κοινότητας.

Επίσης, ο Αστέρας Βουλιαγμένης αποτελεί ένα από τα καλύτερα «φιλέτα» στο πακέτο των αποκρατικοποιήσεων. Στην ευρύτερη περιοχή της Βουλιαγμένης και στο Καβούρι, που είναι η ακριβότερη στην Ελλάδα και μία από τις ακριβότερες στην Ευρώπη έχουν αναπτύξει εδώ και χρόνια δραστηριότητα στο real estate εφοπλιστικές οικογένειες μεταξύ των οποίων οι Μαρτίνοι και οι Προκοπίου. Ίσως λόγω αυτού του γεγονότος να έχουν ακουστεί τα συγκεκριμένα ονόματα και για τον Αστέρα της Βουλιαγμένης. Όμως μία τέτοιου είδους επένδυση μπορεί να γίνει μόνο με κοινοπραξία στην οποία θα συμμετέχουν και άλλοι Έλληνες καραβοκύρηδες.

Εφοπλιστικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι για να μπουν χρήματα στην Ελλάδα και να γίνουν επενδύσεις θα πρέπει πρώτα να υπάρξουν οι κατάλληλες δομές. Δεν είναι τυχαίο ότι το 50% του ναυτιλιακού συναλλάγματος που εισέρχεται στην Ελλάδα ξαναφεύγει έξω αφού οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και η έλλειψη σταθερών για επενδύσεις δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας στους επενδυτές. Μόνο τα τελευταία 11 χρόνια εισήλθαν 153 δισ. ευρώ από ναυτιλιακό συνάλλαγμα.

Ζητούμενο είναι η απαιτούμενη απλοποίηση των διαδικασιών έγκρισης και αδειοδοσίας στην Ελλάδα. Ο αείμνηστος καπετάν Βασίλης Κωσταντακόπουλος χρειάστηκε δεκαοκτώ χρόνια για να μπορέσει να ολοκληρώσει την επένδυση του στη Μεσσηνία. Και αυτή η γιγάντια καθυστέρηση έγινε απόλυτα καταληπτή από τον εφοπλιστικό κόσμο και έχει οδηγήσει στην απαίτηση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών να ισχύσει για κεφάλαια από τη θάλασσα η διαδικασία fast track. Όσο οι αγκυλώσεις σ’ αυτό τον τομέα παραμένουν, τόσο οι επενδύσεις θα καθυστερούν. Κανείς δεν θέλει να μπλέξει σε περιπέτειες σε μία τέτοια περίοδο.

Ανάλογο μήνυμα έχουν στείλει και οι Έλληνες εφοπλιστές του Λονδίνου μέσω της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας Λονδίνου (Committee).

Ο πρόεδρος Χαράλαμπος Φαφαλιός επισημαίνει με κάθε ευκαιρία ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι χρειάζεται να θέσει ως θέματα προτεραιότητας την προσπάθεια να προσελκύσει επενδύσεις, όχι μόνο από τον εφοπλισμό αλλά και γενικότερα, την υπάρχουσα γραφειοκρατία και την έλλειψη διαφάνειας σε διαδικασίες και λήψεις αποφάσεων.

Η γραφειοκρατία και η αδιαφάνεια όπως έχει τονίσει ο πρόεδρος της Committee αποθαρρύνουν τους επενδυτές και οδηγούν τις επενδύσεις μακριά από την Ελλάδα.

The post Κοινοπρακτικά σχήματα με Έλληνες εφοπλιστές για τις αποκρατικοποιήσεις appeared first on Enimerwsi.gr | Ειδήσεις 24/7.

Keywords
Τυχαία Θέματα