Μετακομίζω γιατί... φτωχαίνω

Οπου φύγει-φύγει οι Ελληνες. Η οικονομική κρίση τους ωθεί στη μετανάστευση εντός Ελλάδος αλλά και στο εξωτερικό. Κάποιοι εγκαταλείπουν τα μεγάλα αστικά κέντρα και επιστρέφουν στα χωριά τους. Αλλοι εκκενώνουν τα ακριβά προάστια και γυρίζουν στην παλιά φτωχογειτονιά και στη...

μαμά. Αν η κρίση δεν τους έχει χτυπήσει για τα καλά, παραμένουν στις... πολυτελείς περιοχές, αλλά μετακομίζουν σε φθηνότερο σπίτι. Αλλωστε η προσφορά πλέον είναι τεράστια. Υπάρχουν ωστόσο και εκείνοι που γίνονται μετανάστες για δεύτερη
φορά στα γεράματα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το πρώτο οκτάμηνο του 2011 ο αριθμός των μετακομίσεων αυξήθηκε κατά 15% - 20%.

Εφυγε το '50 για την Αυστραλία. Εκεί έζησε και δούλεψε ως τα μέσα της περασμένης δεκαετίας. Συνταξιούχος πια, επέστρεψε στα πάτρια εδάφη για να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του.
«Είχαμε κάνει τη μετακόμισή του πριν από χρόνια, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα. Πρόσφατα μεταφέραμε και πάλι την οικοσκευή του. Αυτή τη φορά στην Αυστραλία» λέει ο κ. Ν. Φαλιέρος, υπεύθυνος μεταφορικής εταιρείας.
Μάλιστα, ο εξ Αυστραλίας ομογενής αυτή τη φορά έριξε... μαύρη πέτρα πίσω του, διότι πούλησε μια όμορφη μονοκατοικία στον Μαραθώνα όπου διέμενε και τα κτήματά του.
«Οπως μου είπε, έπαιρνε σύνταξη περίπου 2.000 δολάρια Αυστραλίας και δεν του έφταναν για να πληρώνει τους φόρους. Σε λίγο θα του φορολογούσαν και τη σύνταξη» επισημαίνει ο κ. Φαλιέρος.
Παλιννοστούντες οι οποίοι έχουν ακόμη οικογένεια στο εξωτερικό «φεύγουν για Γερμανία, Καναδά, ΗΠΑ και αλλού» προσθέτει ο κ. Φαλιέρος.
Οι μετακομίσεις, σύμφωνα με τον κ. Φαλιέρο, έχουν αυξηθεί σημαντικά. «Ως και το περασμένο καλοκαίρι υπολογίζω ότι η αύξηση έφτανε το 15% - 20% σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές» αναφέρει. Η διαφορά είναι ότι το 2006 και το 2007 - χρυσή περίοδος των μετακομίσεων - «τους πηγαίναμε στις μεζονέτες των ακριβών προαστίων, ενώ τώρα τους γυρίζουμε στην Κυψέλη και στα Πατήσια» σημειώνει ο ίδιος.

Φυγή με... αγροτικό
Τους τελευταίους μήνες ωστόσο, αν και οι μετακομίσεις εξακολουθούν να είναι πολλές, οι περισσότεροι προτιμούν να τις κάνουν μόνοι τους.
«Το πολύ να ζητήσουν από εμάς ένα μηχάνημα ανύψωσης ή έναν εργάτη. Δεν έχουν χρήματα ούτε για τη μετακόμιση» τονίζει ο κ. Φαλιέρος και βρίσκει σύμφωνο και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Νομαρχιακών Φορτηγών Δημοσίας Χρήσεως κ. Θ. Πουλόπουλο. «Ζητάμε 300 ευρώ για να μετακομίσουμε ένα τριάρι με τέσσερις εργάτες και πάλι προτιμούν να το κάνουν οι ίδιοι με αγροτικά ή με ό,τι άλλο μέσο βρουν» υποστηρίζει ο κ. Πουλόπουλος, επισημαίνοντας ότι το 2012 η αγορά πάγωσε.
«Τελευταία ακόμη και οι μεταφορείς φεύγουν για επαρχία. Πολλοί συνάδελφοί μου επέστρεψαν στα χωριά τους διότι δεν υπάρχει δουλειά» σημειώνει.
Οσοι δεν έχουν χωριό προσπαθούν να «χωρέσουν» τη ζωή τους σε μικρότερα και φθηνότερα σπίτια, σε γκαρσονιέρες ή και σε υπόγεια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αποθηκευτικός χώρος 1.500 τετραγωνικών μέτρων που διαθέτει μεταφορική εταιρεία της Αθήνας έχει πλέον γεμίσει. Οπ
Keywords
Τυχαία Θέματα