"Όχι άλλη λιτότητα στην Ελλάδα"

Ο Πέτερ Μπόφιγκερ επισήμανε σε συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση ότι νέα μέτρα λιτότητας θα προκαλούσαν βαθύτερη ύφεση της ελληνικής οικονομίας και απρόβλεπτες επιπτώσεις στην ευρωζώνη. Ο Πέτερ Μπόφιγκερ υπογραμμίζει ότι πρέπει να συνεχιστεί η στήριξη της Ελλάδας Ο κ. Μπόφιγκερ, ένας εκ των...
αποκαλούμενων 5 σοφών της γερμανικής οικονομίας, προειδοποίησε σε σημερινή του συνέντευξη στο πρωινό μαγκαζίνο του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης
(ARD), για τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη για όλα τα μέλη της νομισματικής ένωσης.

Παράλληλα πρότεινε να μην επιβληθούν περαιτέρω μέτρα λιτότητας σε αυτό το χρονικό σημείο:

«H Ελλάδα έχει φτάσει σε ένα σημείο, στο οποίο η οικονομία της βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Κατά τον τελευταίο χρόνο η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7% κι αν σε ένα τέτοιο σημείο συνεχιστεί η πολιτική λιτότητας, αν δηλαδή απολυθούν κι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι και περικοπούν περαιτέρω οι συντάξεις, τότε ενισχύεται αυτή η πτωτική κίνηση κι αυτό σημαίνει περαιτέρω μείωση των κρατικών εσόδων και ότι το κράτος πρέπει να δώσει περισσότερα για τους άνεργους και την κοινωνική ασφάλιση και τελικά επιδεινώνεται η δημοσιονομική κατάσταση, παρά τις πρόσθετες περικοπές».

Πρέπει να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα

Η επιβολή νέων μέτρων λιτότητας θα βάθαινε κι άλλο την ύφεση της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τον κ. Μπόφιγκερ

Ο κ. Μπόφιγκερ θεωρεί ότι η στήριξη της Ελλάδας αποτελεί μεσοπρόθεσμα την πιο συμφέρουσα λύση και για το Γερμανό φορολογούμενο τονίζει: «Η Ελλάδα θα παραμείνει στον οικονομικό χάρτη ακόμη κι αν καταρρεύσει, έχει 11 εκατ. κατοίκους, τους οποίους πρέπει να βοηθήσουμε. Δεν μπορούμε απλά να κοιτάζουμε πως εξαπλώνεται εκεί η αναρχία και συνεχίζεται η οικονομική πτώση».

Ο Πέτερ Μπόφινγκερ δεν στάθηκε όμως μόνο επικριτικός στην επιβολή νέων μέτρων λιτότητας, αλλά πρότεινε και τρόπους διεξόδου από την παρούσα κρίση:

«Θα πρέπει να αναρωτηθεί κανείς πού βρίσκονται οι δυνατότητες ανάπτυξης στην Ελλάδα. Δεν είναι απλό, αλλά πιστεύω ότι προσφέρεται ο τομέας της ενέργειας. Επίσης μπορούν να γίνουν πράγματα στον τουρισμό. Μετά τίθεται το ερώτημα πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε, μέσω ενός ευρωπαϊκού προγράμματος επενδύσεων, ότι θα δοθεί ώθηση σε αυτούς τους τομείς ώστε η οικονομία να ανακάμψει».

Η στήριξη της Ελλάδας, εκτιμά ο κ Μπόφιγκερ, θα κοστίσει έτσι βραχυπρόθεσμα λίγο ακριβότερα, αλλά μεσοπρόθεσμα θα αποδειχθεί ότι είναι η φθηνότερη λύση.
Keywords
Τυχαία Θέματα