Ψήφος εμπιστοσύνης από τον Ολάντ

Την στήριξη στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση εξέφρασε και επίσημα ο Φρανσουά Ολάντ.

«Θα ήθελα, όμως, να πω ότι βρίσκομαι σήμερα εδώ σαν ηγέτης μίας χώρας που θέλησε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Και από την ημέρα που εξελέγην, προσπάθησα να πείσω όλους τους υπόλοιπους ηγέτες ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, ότι, βεβαίως, ο Ελληνικός λαός μπορούσε και έπρεπε να αποφασίσει,

αλλά ότι χρειαζόμαστε μία σταθερότητα στην Ευρωζώνη και μία Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία μπορεί να αντιδράσει έναντι των αγορών. Η Ελλάδα, λοιπόν, έπρεπε να προσπαθήσει και έχει κάνει πολύ σημαντικές προσπάθειες», σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες και επεσήμανε τους τομείς στους οποίους μπορούν να συνεργαστούν Ελλάδα και Γαλλία.

«Ηρθα εδώ στην Αθήνα, για να κινητοποιήσω τις γαλλικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε να επενδύσουν στην Ελλάδα. Κι αυτό είναι συμφέρον και της Ελλάδας, αλλά και της Γαλλίας. Πολλές επιχειρήσεις γαλλικές βρίσκονταν και ήταν δραστήριες στην Ελλάδα εδώ και χρόνια και η ευημερία στην Ελλάδα ήταν κάτι που στήριξε αυτές τις επιχειρήσεις και πολλές από αυτές σήμερα παραμένουν στην Ελλάδα και στηρίζουν την Ελλάδα. Θα πρέπει να ενισχύσουμε την παρουσία τους. Ο Πρωθυπουργός μίλησε για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων κάτι το οποίο είναι απόφαση των Ελλήνων, είναι μία σύσταση, βεβαίως, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τη στιγμή, λοιπόν, που θα ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί, οι γαλλικές επιχειρήσεις θα είναι παρούσες, διότι έχουμε υπηρεσίες ποιοτικές, τις οποίες θέλουμε να προσφέρουμε στη διάθεση των Ελλήνων σε πολλούς τομείς, όπως το νερό, η ηλεκτρινή ενέργεια, οι σιδηρόδρομοι και πολλοί άλλοι τομείς που με μεγάλη διαφάνεια οι γαλλικές επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν στις διαδικασίες προκήρυξης διαγωνισμού», ανέφερε ο Φρανσουά Ολάντ.

«Θα ήθελα, επίσης, να πω ότι είμαι εδώ, για να ενισχύσω τις επενδύσεις. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να μπορέσει να στηρίξει το Ταμείο το οποίο θα ιδρυθεί στην Ελλάδα για τη στήριξη των επενδύσεων. Κι όταν μιλάμε για αλληλεγγύη, δεν αναφερόμαστε μόνο σε ρευστότητα. Αυτό που χρειαζόμαστε στην Ευρώπη και όχι μόνο στην Ελλάδα είναι ανάπτυξη, περισσότερη ανάπτυξη, γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να καλύψουμε τους στόχους τους οποίους έχουμε θέσει για μείωση των ελλειμμάτων», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε για τις προσπάθειες που γίνονται από την ελληνική κυβέρνηση για την μείωση του ελλείμματος.

«Ο Γάλλος Πρόεδρος εξέφρασε το σεβασμό του για τις θυσίες του ελληνικού λαού, υπογράμμισε την ανάγκη αναπτυξιακών μέτρων, που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να βγει από την κρίση, αλλά και μέτρων καταπολέμησης της ανεργίας, που θα καταστήσουν λιγότερο οδυνηρή την προσαρμογή και θα θωρακίσουν την κοινωνική μας συνοχή. Ενόψει, μάλιστα, και της ελληνικής Προεδρίας στο πρώτο εξάμηνο του 2014 σε μια εποχή κατεξοχήν κρίσιμη για την Ευρώπη, μιας που θα υπάρχουν τότε και οι ευρωεκλογές, από τώρα κοιτάζουμε για τις δυνατότητες νέων πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Ταυτόχρονα, συζητήσαμε για ευκαιρίες γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα σε μια σειρά από τομείς: την ενέργεια, τις κατασκευές, μεταφορές, άμυνα, διαχείριση υδάτινων πόρων και τη δυνατότητα ενεργού ανάμιξης γαλλικών εταιριών στο ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο θέμα της ΑΟΖ, σημείωσε: «Έχουμε υπογράψει, όπως ξέρετε, το δίκαιο της θάλασσας οι περισσότερες χώρες στον κόσμο, που αποτελεί πλέον εθιμικό δίκαιο. Οι περισσότερες χώρες του κόσμου το έχουν υπογράψει, ακόμη και στην περιοχή του αρκτικού κύκλου, για παράδειγμα, επικαλούνται χώρες που δεν το έχουν υπογράψει. Τα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας βρίσκονται στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Αποτελούν πλουτοπαραγωγικές πηγές ευρύτερα της Ευρώπης. Το δικαίωμα να ανακηρύξει ΑΟΖ η Ελλάδα από το Δίκαιο της Θάλασσας το έχει όποτε θέλει να το κάνει. Θα το κάνουμε με τις σωστές κινήσεις που απαιτούνται. Θέλουμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα φιλικά και ειρηνικά γιατί; Γιατί, άλλωστε, είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης. Η Ελλάδα θα μπορέσει με αυτές τις πηγές της να εφοδιάζει, να γίνει κόμβος υδρογονανθράκων για ολόκληρη την Ευρώπη. Και θα έλεγα ότι αυτό αναβαθμίζει και το δικό μας ρόλο. Ήδη, έγινε η συμφωνία που είχατε ακούσει με το ΤΑΠ».

«Πιστεύω ότι μαζί με την Κύπρο μπορούμε να παίξουμε έναν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στην παραγωγή υδρογονανθράκων, στον εφοδιασμό της Ευρώπης από ευρωπαϊκές πηγές, να αποκτήσει η Ευρώπη τους δικούς της υδρογονάνθρακες. Να εξαρτάται, επομένως, λιγότερο από εξαγωγές άλλων. Αυτό το υπογραμμίζουμε με κάθε τρόπο στους εταίρους μας. Ιδιαίτερα στη Γαλλία που είναι μία πολύ σημαντική ευρωπαϊκή και μεσογειακή, άλλωστε, δύναμη», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας για τον τουρισμό και στην συνέχεια παρουσία των κυρίων Ολάντ και Σαμαρά ιδρύθηκε Επιχειρηματικό Συμβούλο ΕλλάδαςΓαλλίας μεταξύ του ΣΕΒ και του αντίστοιχου γαλλικού συνδέσμου MEDEF.

The post Ψήφος εμπιστοσύνης από τον Ολάντ appeared first on Enimerwsi.gr | Ειδήσεις 24/7.

Keywords
Τυχαία Θέματα