Τα «χίλια πρόσωπα» της γυναίκας!

Γυναίκα μάνα, εργαζόμενη, σύζυγος, νοικοκυρά, φίλη, αδελφή, κόρη, φοιτήτρια, αθλήτρια κι ένα σωρό ακόμη ιδιότητες, τόσο μοναδικές και ξεχωριστές, που, ωστόσο, πολλές φορές συνοψίζονται σε ένα και μόνο άτομο. Σήμερα, 8 Μαρτίου, οι γυναίκες έχουν την τιμητική τους. Τη δική τους Παγκόσμια Ημέρα.

Γυναίκες που “τρέχουν” από το πρωί ως το βράδυ για να τα προλάβουν όλα. Να είναι συνεπείς για να μπορέσουν να ευχαριστήσουν όσους βρίσκονται δίπλα τους. Να διακριθούν σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο και να αποδείξουν πως είναι εξίσου ικανές με το λεγόμενο “ισχυρό φύλο”.

Έχουν καταφέρει, στο

πέρασμα των χρόνων, να καταξιωθούν σε πολλούς χώρους που, στο παρελθόν, φάνταζαν απρόσιτοι και, σε αρκετές περιπτώσεις, καταφέρνουν να κρατούν στα χέρια τους το “τιμόνι” ακόμη και μιας ολόκληρης πόλης. Μία από αυτές είναι και η δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου. “Η ‘βαφτισμένη’ μέρα της γυναίκας, η 8η του Μάρτη, για μένα ποτέ δεν είχε την έννοια του ανθρώπινου φύλου. Είχε την ισχυρή έννοια του γένους θηλυκού. Όπως είναι η γέννα, η υπομονή, η κρίση, η φτώχεια, η βία, αλλά και η δύναμη, η ιδέα, η αγωνιστικότητα, η ισότητα. Για όλους τους ανθρώπους σε όλες τις ηπείρους” λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η κ. Ουσουλτζόγλου, που αποτελεί και τη μοναδική εκλεγμένη γυναίκα στο προεδρείο της ΚΕΔΕ.

“Αυτή τη μέρα γιορτάζουμε την ισότητα, τις ίσες ευκαιρίες, τον αντιρατσισμό, την ανθρωπιά. Τιμάμε αυτήν που τίκτει κι αυτόν που γεννάει. Οι μέρες που περνάμε και τις ζούμε στιγμή προς στιγμή, χωρίς δικαίωμα στο σχεδιασμό του αύριο, μακάρι να γίνουν πιο ανθρώπινες για όλους” καταλήγει.

Η ανεργία πλήττει (και) τις γυναίκες

Οι γυναίκες, εκτός από τις δυσκολίες της καθημερινότητας, έχουν να αντιμετωπίσουν και την ανεργία. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το ποσοστό ανεργίας στους μακροχρόνιους ανέργους είναι 31% για τις γυναίκες και 24% για τους άνδρες.

Όπως αναφέρει η ψυχολόγος και υπεύθυνη στη δομή ισότητας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Ζωή Ιωακειμίδου, “το πρόβλημα της ανεργίας ήρθε νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη και τους όμορους νομούς, καθώς έκλεισαν σταδιακά εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας, οι βιοτεχνίες ενδυμάτων, καπνοβιομηχανίες και άλλα επαγγέλματα που απασχολούνταν κατά πλειοψηφία γυναίκες”.

Η ανεργία της γυναίκας, σύμφωνα με την κ. Ιωακειμίδου, επειδή αποτελεί συνδετικό κρίκο του εργασιακού και οικογενειακού πεδίου, επιφέρει σημαντικές ανακατατάξεις τόσο στις οικογενειακές όσο και στις προσωπικές ισορροπίες. Παρ’ όλα αυτά, οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες αντιδρούν πιο ήπια στην απώλεια της εργασίας απ’ ό,τι οι άνδρες, εκτός από τις περιπτώσεις που είναι μονογονεϊκή οικογένεια.

“Η γυναίκα αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας. Ποιο σώμα μπορεί να σταθεί χωρίς σπονδυλική στήλη;” αναρωτιέται και σημειώνει: “Η γυναίκα μπορεί και έχει χρέος να ανατρέψει, να καθορίσει, να συμμετέχει ενεργά και να σταθεί ξανά ήρωας στις απαιτήσεις των ημερών”.

Και η μπάλα είναι γένους θηλυκού!

Οι γυναίκες, αν θέλουν, είναι “πρώτες” ακόμη και στα παρκέ! Φορούν τις αθλητικές τους στολές και με σκληρές προπονήσεις καταφέρνουν να διακριθούν σε αγωνίσματα, όπως το μπάσκετ. Εξ αυτών και η 30χρονη Ελληνίδα διεθνής καλαθοσφαιρίστρια Στέλλα Καλτσίδου, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια ζει στη Γαλλία, καθώς έχει πάρει μεταγραφή στην ομάδα Μπούρζ.

“Ο γυναικείος αθλητισμός είναι υπότιμημένος σε σχέση με τον ανδρικό, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο, τόσο από άποψη προβολής όσο και από οικονομικής άποψης. Βλέπουμε γυναίκες να φέρνουν διακρίσεις σε ατομικά και σε ομαδικά αθλήματα, ίσες ή και καλύτερες από αυτές ανδρών, οι οποίες δεν προβάλλονται πουθενά. Φυσικά δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε πως δεν έχουν σχέση τα χρήματα που κερδίζει ένας αθλητής σε σχέση με μια αθλήτρια, ειδικά σε ομαδικά αθλήματα” αναφέρει η 30χρονη αθλήτρια στο ΑΠΕΜΠΕ.

Η Στέλλα Καλτσίδου γεννήθηκε και ξεκίνησε την καριέρα της στη Θεσσαλονίκη και κατάφερε να πετύχει το όνειρό της, που ήταν να αγωνιστεί στο εξωτερικό. Ωστόσο, γνωρίζει πως οι δυσκολίες του να είσαι γυναίκα είναι πολλές: “Ιδιαίτερα όταν έχεις την ανάγκη να γίνεις μητέρα απαιτείται η διακοπή της αθλητικής καριέρας, αλλά φυσικά και τη συμβίωση με έναν άνδρα που να καταλαβαίνει τι σημαίνει να είσαι αθλήτρια. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά παραδείγματα από γυναίκες τόσο δυναμικές που κατάφεραν, κάνοντας τον δικό τους προγραμματισμό, να έχουν μια άκρως επιτυχημένη αθλητική καριέρα και να είναι υπέροχες μητέρες”.

Γυναίκες που τα καταφέρουν εντός κι εκτός Ελλάδας

Η Στέλλα Χαρισοπούλου αποφάσισε να μετακομίσει, τον Νοέμβριο του 2011, μαζί με την οικογένεια της – τον άνδρα και τα δύο παιδιά της – από τη Θεσσαλονίκη στη Μελβούρνη. Το αν γνώριζε τις δυσκολίες που επρόκειτο να αντιμετωπίσει εκεί δεν είναι σίγουρο. Ωστόσο, ενάμιση χρόνο μετά, δείχνει να τα καταφέρνει μια χαρά και συνδυάζει την εργασία και τη μητρότητα, παρά το γεγονός ότι θυσιάζει προσωπικές ώρες ξεκούρασης.

“Είναι δύσκολο να συνδυάζεις τα πάντα. Αλλά, όταν είσαι μαμά, τελικά τα καταφέρνεις. Μοιράζομαι αρκετές δουλειές με τον σύζυγό μου για να μπορούμε να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας. Βλεπόμαστε μόνο δύο ώρες την εβδομάδα, όμως τα καταφέρνουμε” λέει στο ΑΠΕΜΠΕ.

Τα πρωινά εργάζεται στην Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης, βοηθώντας ηλικιωμένους με τα ψώνια τους και τα φάρμακά τους. Η μέρα συνεχίζεται με δουλειά σε κατάστημα νυφικών και ακολούθως σε ζαχαροπλαστείο, πουλώντας κέικ. Το πώς τα καταφέρνει και προλαβαίνει και τα δύο μικρά της κορίτσια, ηλικίας 8 και 3 ετών, είναι άξιο απορίας. “Όλα μπορούν να γίνουν, αρκεί να έχεις διάθεση” εξομολογείται η ίδια.

Από την πλευρά της, η 33χρονη Γιάννα Παππά, καθηγήτρια Παππά, δίνει τον δικό της καθημερινό αγώνα, καθώς μπορεί να μην έχει δικά της παιδιά, όμως έχει ένα σωρό μικρούς και μεγάλους μαθητές, τους οποίους προσπαθεί να εφοδιάσει με τις κατάλληλες γνώσεις για να μπορέσουν να “χτίσουν” το δικό τους αύριο.

“Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια να είσαι γυναίκα, αρκεί να οργανώσεις σωστά το χρόνο σου. Να έχεις όρεξη να τρέχεις, να δουλεύεις, να χαίρεσαι τη ζωή κάθε στιγμή. Είτε είσαι μόνη, είτε έχεις σύντροφο ή παιδιά” δηλώνει.

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (Διεθνής ημέρα δικαιωμάτων των γυναικών) γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους. Εχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών, στις αρχές του 20ου αιώνα, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου.

Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.

The post Τα «χίλια πρόσωπα» της γυναίκας! appeared first on Ειδήσεις 24/7 από την Ελλάδα και τον Κόσμο | Enimerwsi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα