Το πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στο Π.Φάληρο

Τώρα το Π.Φάληρο εκτός από τις "οργανωμένες στρατιές" κατσαρίδων έχει να αντιμετωπίσει και τα κουνούπια που φέρουν τον ιό του Δυτικού Νείλου...
Το πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου έκανε την εμφάνισή του στην Αθήνα. Πρόκειται για μία γυναίκα ηλικίας 67 ετών, κάτοικο Παλαιού Φαλήρου, η οποία προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα μετά από τσίμπημα από ...
μολυσμένο κουνούπι.

Η γυναίκα νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο «Ερυθρός» σε σοβαρή κατάσταση. Σημειώνεται ότι πέρυσι είχαν εντοπιστεί
100 κρούσματα του ιού, εκ των οποίων 76 είχαν παρουσιάσει επιπλοκές στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Απ' αυτούς, οι οκτώ έχασαν τη μάχη με το θάνατο.
Το φετινό περιστατικό όμως, ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς, καθώς είναι το πρώτο στον αστικό ιστό. Μέχρι πέρυσι τα περιστατικά περιορίζονταν περιμετρικά της Αθήνας, είχαν φθάσει δηλαδή μέχρι τον Μαραθώνα και τον Σχοινιά.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού. Τα κουνούπια μολύνονται από άρρωστα πτηνά ή άλλα ζώα (π.χ. άλογα).

Τα συμπτώματα της νόσου (σοβαρή μορφή) περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαμψία στον αυχένα, σπασμούς, μυϊκή αδυναμία και παράλυση.

Μετά το τσίμπημα του κουνουπιού μεσολαβούν συνήθως 2 - 14 ημέρες (χρόνοςεπώασης) μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Τι μπορώ να κάνω για να αποφύγω τη μόλυνση;
• Να αποφεύγω τα τσιμπήματα των κουνουπιών

• Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα. Χρησιμοποιούνται δραστικές ουσίες, μεταξύ των οποίων το DEET (Ν,Ν διεθυλο-μετα-τολουαμίδη), ικαριδίνη ή πικαριδίνη (Picaridin (KBR 3023)) και φυσικές ουσίες όπως αιθέρια έλαια ευκαλύπτου (που όμως έχουν σχετικά μειωμένη εντομοαπωθητική δράση). Ο χρόνος δράσης των εντομοαπωθητικών ουσιών κυμαίνεται από 1 έως 4-5 ώρες.

Για τα εντομοαπωθητικά που περιέχουν DEET προτιμώνται τα σκευάσματα με συγκέντρωση 30-50% για τους ενήλικες και 10-30% για τα παιδιά. Δεν υπάρχει αντένδειξη για τη χρήση σε εγκύους και θηλάζουσες μητέρες, ενώ δεν συστήνεται η χρήση τους στα βρέφη μέχρι 2 μηνών. Τα εντομοαπωθητικά προϊόντα πρέπει να επαλείφονται μετά τα αντιηλιακά, και δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το στόμα, τα μάτια και το βλεννογόνο της μύτης. Σε όλες τις περιπτώσεις, πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή.

• Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα. Περιέχουν πυρεθρινοειδή (π.χ. περμεθρίνη), ουσίες που προσβάλλουν το νευρικό σύστημα των εντόμων και τα αποπροσανατολίζουν. Κυκλοφορούν στο εμπόριο στις εξής μορφές: αερόλυμα (αεροζόλ), ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ («φιδάκια») κλπ. Πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή. Δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα.

• Προσοχή κατά τις σημαντικότερες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα. Τα περισσότερα είδη κουνουπιών που μεταφέρουν τον ιό τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.

• Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων. Ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια). Πιο αποτελ
Keywords
Τυχαία Θέματα