H 10 χρονη κόρη μου αντιμετωπίζει προβλήματα στο σχολείο. Δεν έχει φίλες.

Το Queen.gr απαντά στα γράμματά σας

Το γράμμα της αναγνώστριας

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ! ΕΧΩ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΗ ΔΕΚΑΧΡΟΝΗ ΜΟΝΑΧΟΚΟΡΗ ΜΟΥ.ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΕΧΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣΕΙ ΜΕ ΤΟ ΜΠΑΜΠΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΛΕΥΩ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΩ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ Η ΜΙΚΡΗ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ

ΠΟΛΛΑ ΝΕΥΡΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕ ΜΙΛΑΕΙ ΕΥΚΟΛΑ ΓΙΑ ΟΣΑ ΤΗΝ ΠΛΗΓΩΝΟΥΝ ΒΓΑΖΕΙ ΣΕ ΜΕΝΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ . ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ Η ΠΑΛΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΗ ΕΚΒΙΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ .Η ΜΙΚΡΗ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΚΕΙ ΚΑΤΙ ΞΕΣΠΑΕΙ ΣΕ ΜΕΝΑ. ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΤΑΞΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΘHΛYΚΑ ΜΑΓΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ. ΑΝ ΣΑΣ ΚΟΥΡΑΣΑ ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΕΙΤΕ. ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ ΠΑΡΕΘΕΣΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΜΟΥ.ΘΕΛΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΦΙΛΕΣ.
ΑΝΑΜΕΝΩ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Η απάντηση του Queen.gr

Οι ισορροπίες που λες πως προσπαθείς να κρατήσεις μετά το χωρισμό με τον μπαμπά της δεν μπορούμε να καταλάβουμε ποιες είναι. Εννοώ, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επικοινωνίας με τον πατέρα; Έχει σχέση με την κόρη του; Σας βιώνει το παδί μαζί καθόλου; Πώς επικοινωνείτε; Πώς χωρίσατε; Τι έχει δει το παιδί; Τι έχετε πει στην κόρη σας (από κοινού ή/και μόνοι). Κάθε πότε τη βλέπει;

Αυτές και άλλες πολλές είναι πολύ σημαντικές ερωτήσεις στις οποίες θα έπρεπε να έχουμε απαντήσεις και να το αναλύσουμε αρκετά, προκειμένου να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει και ως προς τι επηρρεάζει ο χωρισμός σου με τον πατέρα της, την γενικότερη συμπεριφορά της. Έχει πολύ μεγάλη σημασία και δεν έχουμε εικόνα της κατάστασης.

Το λεγόμενο bullying στο σχολείο, σε παιδιά που βρίσκονται σε αυτή και την εφηβική ηλικία είναι γνωστό φαινόμενο. Για να πούμε κάτι σοβαρό πάνω σε αυτό, θα πρέπει να έχουμε εικόνα της κόρης σου και δη του χαρακτήρα της, πριν και μετά το χωρισμό των γονιών της (εάν υποθέσουμε ότι αυτό έχει επιδράσει σημαντικά στην προσωπικότητά της- που λογικά έχει). Στα άλλα παιδιά δεν μπορούμε να επέμβουμε. Δεν μας αφορούν- είναι θέμα των δασκάλων και των γονιών τους.

Αυτό που πρέπει να κάνεις κατά βάση, είναι -ήρεμα και χωρίς ανακριτικό ύφος, χωρίς φωνές και επικριτικότητα ή διάθεση υποδείξεων- να έρθεις πιο κοντά στην κόρη σου και να βρεις χρόνο και υπομονή να συζητήσεις. Δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις ερωτήσεις τύπου: "Τι σου κάνουν αυτές"; "Σε χτυπάνε-πειράζουν"; Θα πρέπει να αποφύγεις να την κάνεις να νιώσει μειονεκτικά, πως δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνη της και πως είναι αδύναμη. Είναι απαραίτητο αρχικά να συζητάτε για την οικογενειακή κατάστασή σας σε ώριμο επίπεδο. Μίλησέ της σαν να είναι ίση για την "φάση" της οικογένειάς σας τώρα και μην κακολογήσεις ποτέ τον πατέρα της ό, τι κι αν έχει συμβεί. Μη φοβάσαι να ανοιχτείς πρώτη εσύ για ό, τι νιώθεις, με ειλικρίνεια. Δημιούργησε μία συνθήκη επικοινωνίας μαζί της, όπου θα νιώθει ότι τη σέβονται για το άτομο που είναι ήδη. Κάνε την να νιώθει καλά με τον εαυτό της και δυνατή.

Πρέπει να καταλάβει πως αυτά συμβαίνουν και στο σχολείο και στη δουλειά, μετέπειτα και στις φιλίες, στην οικογένεια. Πως η συμπεριφορά των άλλων κοριτσιών είναι ουσιαστικά ανώριμη και παιδική και πως δεν χρειάζεται να νιώθει άσχημα για τον εαυτό της. Πρέπει να πιστέψει στον εαυτό της και να νιώθει δυνατή. Καλό είναι, αν σου εξομολογηθεί τι συμβαίνει, να της εξηγήσεις να μην δείχνει πως ενοχλείται από το bullying, ωστε οι προσπάθειες των άλλων παιδιών να μην αποβαίνουν κάπου. Έτσι κι αλλιώς, αυτό είναι ένα χαζό παιχνίδι υπεροχής. Ο ισχυρότερος ουσιαστικά είναι εκείνος που αντιλαμβάνεται πόσο ανώριμο είναι όλο αυτό και δεν ασχολείται. Ίσως πρέπει να βρεθεί μια όμορφη δραστηριότητα που θα της αρέσει και θα τη βοηθήσει να βρει νέες φίλες.

Μην απαντάς στα νεύρα της με νεύρα ή απαξίωση/απόγνωση. Κάνε την να περνά ευχάριστα στο σπίτι. Ομόρφυνε τη σχέση σας χωρίς να ρωτάς τι έγινε στο σχολείο αμέσως, μίλα για όμορφα πράγματα και πέρνα χρόνο μαζί της με σκοπό να δεθείτε πιο ώριμα και ανθρώπινα. Όσο της μιλάς σαν να την σέβεσαι και την υπολογίζεις τόσο θα ανοίγεται. Κάνε την να θέλει να μιλήσει. Συζήτησέ το αν μπορείς και με τον πατέρα της. Επίσης, καλό είναι να κανονίσεις ένα ραντεβού με την δασκάλα ή το δάσκαλο και να μιλήσεις για όσα έχεις αντιληφθεί, μη κατηγορώντας τα άλλα παιδιά και ζητώντας να μην της αποκαλύψουν κάτι, απλά να έχουν υπόψιν τους τη συνθήκη που επηρεάζει το παιδί στο σχολικό περιβάλλον και να σε ενημερώνουν για το τι πραγματικά συμβαίνει. Είναι υποχρέωση των δασκάλων να είναι "εκεί" σε τέτοιες περιπτώσεις και να επικοινωνούν με τους γονείς. Καλό θα ήταν (σε περίπτωση που δεν έχεις να κάνεις με κάποιον ιδιαίτερα ενημερωμένο δάσκαλο) να ζητήσεις να μην τιμωρηθούν τα άλλα παιδιά με τρόπο τύπου: "Γιατί, Α. και Β. και τάδε πειράζετε την Χ. και εσύ Ψ. δεν την κάνεις πια παρέα";- θα ενταθεί ακόμη περισσότερο το κλίμα. Θα πρέπει να γίνουν συστάσεις συμπεριφοράς αφού επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, χωρίς να γίνει η κόρη σου αιτία των επιπλήξεων ή της όποιας αλλαγής.

Σε πρώτη φάση αυτά μπορούμε να προτείνουμε. Είναι λεπτό το θέμα και χρειάζεται πολύ καλή αξιολόγηση της πραγματικής κατάστασης πριν φτάσουμε στη δράση.

Μπορείτε να μας στέλνετε τις ερωτήσεις σας εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα