«Δεν μπορώ να ζήσω και να χαρώ το παρόν». Η Life Coach, εισηγήτρια και συγγραφέας Τζιλ Δούκα απαντά σε γράμμα αναγνώστριας

Η Τζιλ Δούκα συμβουλεύει πώς να αντιμετωπίσουμε τον αρνητικό εσωτερικό διάλογο

Αγαπημένη Μαρία,

Σε ευχαριστώ πολύ για το email. Η περιγραφή σου μου θυμίζει πολύ εμένα και τον τρόπο που σκεπτόμουν στο παρελθόν. Καταλαβαίνω ότι σε προβληματίζει το γεγονός ότι δεν μπορείς να χαρείς το παρόν και ότι αυτό είναι επίπονο.

Το να είναι κάποιος παρών στην ζωή του είναι ένα χάρισμα

για το οποίο δεν μας έχει εκπαιδεύσει κανείς. Παρόλα αυτά, αν ζούμε στο παρελθόν ή στο μέλλον, ουσιαστικά δεν.... ζούμε. Γιατί το παρελθόν έχει περάσει και γιατί το μέλλον δεν το γνωρίζουμε. Το μόνο που υπάρχει πραγματικά, είναι το παρόν.
Η βασική σύνδεση του παρόντος είναι με τις σκέψεις που κάνουμε. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι όσο περισσότερο «διώχνεις» αυτές τις σκέψεις, τόσο θα επανέρχονται. Αυτό που θα σου πρότεινα είναι να βάλεις καθημερινά στο πρόγραμμά σου πράξεις οι οποίες σε βοηθούν να έρχεσαι σε επαφή με τις σκέψεις σου, όπως διαλογισμός, επαφή με την φύση, Sedona method ή γυμναστική.

Ο αρνητικός διάλογος που έχουμε στο μυαλό μας, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με αγάπη προς τον εαυτό μας. Μια καλή αρχή αντιμετώπισης του αρνητικού διαλόγου είναι η παρακάτω άσκηση.

1) Γράψε 1 γεγονός για το οποίο μιλάς πολύ συχνά αρνητικά στον εαυτό σου (π.χ. γυμναστήριο, κάτι που είπες, πως μίλησες, τι έφαγες, πως ντύθηκες).

2) Τώρα γράψε αυτά που σκέπτεσαι με την μορφή του θυμού, π.χ. Είμαι πολύ θυμωμένη/ος που κάθεσαι και δουλεύεις μέχρι το βράδυ και δεν παίρνεις τα πόδια σου για να πας να κουνηθείς λίγο στο γυμναστήριο. Ντροπή πια, έχεις δει πως έχεις γίνει; Με αηδιάζεις!

3) Τώρα γράψε αυτά που σκέπτεσαι με την μορφή του φόβου, π.χ. Φοβάμαι πως αν δεν αλλάξεις τακτική θα πεθάνεις γιατί η καρδιά σου επειδή δεν γυμνάζεται είναι πολύ αδύναμη. Επίσης, νομίζω ότι τρως και παραπάνω, νομίζω ότι αν γυμναζόσουν, θα έτρωγες λιγότερο. Και, φυσικά, αν δεν γυμνάζεσαι πως θα αρέσεις; Θα μείνεις μια ζωή μόνη/ος, σου το λέω, το φοβάμαι πολύ....

4) Το ζητάμε, αίτημα π.χ. θα ήθελα να πηγαίνεις στο γυμναστήριο 3 φορές την εβδομάδα από 45 λεπτά. Θα ήθελα να περπατάς κάθε μέρα για 20 λεπτά. Θα ήθελα να βάλεις ένα στόχο να αυξήσεις την φυσική σου κατάσταση, μήπως να πας στον Γιάννη που σου έχει πεί να κάνεις την μέτρηση; Θα ήθελα να καπνίζεις το πολύ 5 τσιγάρα την ημέρα.

5) Με αγάπη (αυτός είναι ο σωστός τρόπος). Σε αγαπάω πολύ και θέλω το καλύτερο για εσένα. Θέλω να είσαι υγιείς και να είσαι πάντα στα καλύτερά σου. Σου αξίζει να έχεις ένα γυμνασμένο σώμα, να φοράς όμορφα ρούχα και να αισθάνεσαι όμορφα. Είμαι εδώ για να σε υποστηρίξω. Σε ευχαριστώ που με αφήνεις.

Η αρχή για να «δεις» το παρόν είναι να ξεκινήσεις να μιλάς με σεβασμό και αγάπη στον εαυτό σου με βάση τον παραπάνω τρόπο. Ακριβώς όπως θέλεις να σου μιλούν οι άλλοι, σωστά;

Be Unique,
Τζιλ Δούκα, Life Coach, εισηγήτρια, συγγραφέας
Αντιπρόεδρος http://www.uniquenessdevelopmentgroup.com/greek/
Follow me on twitter: @Jill_Douka

H κ. Δούκα είναι εισηγήτρια σε Workshops με βάση το coaching για πληροφορίες δες εδώ. http://uniquenessdevelopmentgroup.com/greek/?page_id=1742

Keywords
Τυχαία Θέματα