Γιατί το junk food είναι εθιστικό;

Γιατί όταν πρόκειται για πρόχειρο, γρήγορο, έτοιμο φαγητό δύσκολα αντιστεκόμαστε;

Πόσες φορές δεν έχετε πει «θα φάω μόνο μια μπουκιά» και καταλήγετε να έχετε αδειάσει το πιάτο μπροστά σας που πριν λίγο είχε μια μερίδα πατάτες τηγανιτές, ή ένα burger, ή ένα παγωτό, ή ένα doughnut κ.ο.κ. Οι άνθρωποι τείνουμε να εθιζόμαστε στο junk food της αρεσκείας μας, καθώς

μόνο και μόνο στη θέα του ενεργοποιείται ακριβώς αυτή η περιοχή του εγκεφάλου που ξυπνά και με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.

Αν μάλιστα υποκύψετε σε μια δαγκωνιά τότε η κατρακύλα είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Βλέπετε ξυπνούν όλες οι αισθήσεις στη στιγμή, χαλαρώνουν οι μύες του στομαχιού και αμέσως εκκρίνεται ινσουλίνη, η οποία ρίχνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Ακόμη τα κορεσμένα λιπαρά του junk food επηρεάζουν την ικανότητα του εγκεφάλου να ρυθμίζει την όρεξη, με αποτέλεσμα να μην νιώθουμε χορτάτοι παρά μόνο όταν «γεμίσουμε» πλήρως (σκεφτείτε τη λαιμαργία σας όταν τρώτε junk food εν συγκρίσει με λαχανοσαλάτα). Μάλιστα η επίδραση στην όρεξή μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις ημέρες, μέχρι δηλαδή να αποβληθούν τα κορεσμένα λιπαρά εντελώς από τον οργανισμό.

Και τέλος η ζάχαρη έρχεται σαν κερασάκι στην τούρτα με τον ανθρώπινο μυαλό να αποθηκεύει κάθε στιγμή που την καταναλώνει πιο έντονα και την ορμόνη γκρελίνη να πλημμυρίζει αμέσως το σώμα αυξάνοντας την επιθυμία.

Εν κατακλείδι, ο οργανισμός αντιδρά στα λιπαρά και τη ζάχαρη κατά μία έννοια (μακρινή μεν, λίγο παρόμοια δε) όπως και στην ηρωίνη. Εκκρίνονται αμέσως ενδορφίνες που μας κάνουν να νιώθουμε καλά, ενώ το σώμα ζητά μια επόμενη δόση όταν η αρχική ευφορία αρχίσει να ξεθωριάζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα