Καλοκαιρινά τσιμπήματα: πως θα τα αντιμετωπίσετε;

Αντιμετωπίστε τα τσιμπήματα με ψυχραιμία ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές.

Τώρα το καλοκαίρι, επειδή είμαστε πολλές ώρες στην εξοχή ή στην παραλία, πέφτουμε θύματα συχνά τσιμπημάτων από διάφορα έντομα. Τα συχνότερα από αυτά είναι:

Μέλισσες ή σφήκες. Η μέλισσα όταν σε τσιμπήσει, αφήνει το κεντρί μέσα στο δέρμα. Συνήθως οι βλάβες είναι τοπικές ήτοι πόνο-οίδημα-κνησμό. Σπάνια στα παιδιά συμβαίνει γενικευμένη αλλεργία ή σοκ.
Η αντιμετώπιση είναι 1) καθαρισμός της περιοχής με νερό ή αντισηπτικά 2) αφαίρεση του κεντριού αν είναι μέλισσα 3) τοποθέτηση πάγου ή κομπρέσας με κρύο νερό στο σημείο του τσιμπήματος 4)χορήγηση αντισταμινικών από το στόμα 5) επάλειψη κορτικοειδής αλοιφής ή κρέμας πάνω στο τσίμπημα 6)χορήγηση παυσίπονων για τον πόνο. Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι πρώτες 6 ώρες είναι επικίνδυνες για αλλεργική αντίδραση και δη η 1η.Τσιμπούρια. Είναι παράσιτα που ζουν σε γάτες-σκύλους-πρόβατα κλπ. Προσκολλώνται στο δέρμα και είναι δύσκολο να τα αποβάλλουμε. Αν το αποσπάσουμε και παραμείνει ένα κομμάτι μέσα στο δέρμα, το νεκρώνει και κάνει κοκίωμα. Η βοήθεια είναι με βαζελίνη ή ιώδιο.

 

Κάμπια. Προκαλεί δερματίτιδα εξ επαφής από τις τρίχες ή το ίδιο το σώμα που αφήνει μια ουσία και κάνει εξάνθημα. Προκαλεί πόνο-κνησμό-κάψιμο (ίδια αντιμετώπιση, παυσίπονα-αντισταμινικά-κορτιζόνη).

 

Μέδουσες-κοράλλια. Και αυτά απελευθερώνουν ουσίες που προκαλούν τα ίδια προβλήματα. Πάνω στην βλάβη βάζουμε ξύδι ή φυσιολογικό ορό. Δεν το πλένουμε με γλυκό νερό.

 

Διάφορα δηλητηριώδη ψάρια (δράκαινα, γατόψαρα κ.λ.π.). Προκαλούν έντονες αντιδράσεις και χρειάζεται εκτίμηση από τον γιατρό.

Συμπέρασμα: Συνήθως οι αντιδράσεις από τσιμπήματα είναι τέτοιες όπου αρκεί η τοπική φροντίδα. Σπάνια βέβαια θα χρειαστεί και η άμεση παρέμβαση του γιατρού.

Διαβάστε επίσης:
Ποια είναι τα συνηθέστερα σημάδια στο δέρμα του νεογέννητου;
Παιδικά ατυχήματα: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Keywords
Τυχαία Θέματα