Μήπως τo σπίτι βλάπτει σοβαρά την υγεία σας;

Αν και το σπίτι προσφέρει ασφάλεια και προστασία στον επικίνδυνο κόσμο που ζούμε, μπορεί τελικά να μας αρρωστήσει... κυριολεκτικά!

Είτε πρόκειται για τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του σπιτιού, είτε για περιβαλλοντολογικούς λόγους πρέπει να μάθετε την αλήθεια για το που μένετε. Εμείς τα βάζουμε σε μια σειρά για να ξεκαθαρίσουμε τα γεγονότα από τη φαντασία.

Όλοι έχουμε ακούσει το σύνδρομο των «άρρωστων κτιρίων» αλλά θα σκεφτόσασταν ποτέ ότι ακόμα και το σπίτι σας μπορεί να επηρεάζει

την υγεία σας; Η αναγνώριση των σωματικών συμπτωμάτων είναι δύσκολη και απαιτεί ανιχνευτική δουλειά από μέρους σας. Στο κείμενο θα διαβάστε τα πιο συνηθισμένα προβλήματα και τι μπορείτε να κάνετε για να τα αντιμετωπίσετε.

Το σπίτι σας προκαλεί αλλεργία;
Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες ένας στους τρεις υποφέρει από κάποιο είδος αλλεργίας και αυτός ο αριθμός αυξάνει κάθε χρόνο. Μία από τις σημαντικότερες αιτίες είναι τα ακάρεα. Τα σεντόνια, οι μοκέτες και τα μαλακά έπιπλα αποτελούν καταφύγιο για τα εκατομμύρια ακάρεα, που αναπτύσσονται σε σπίτια που δεν αερίζονται τακτικά. Τα ακάρεα είναι ακίνδυνα αλλά αφήνουν περιττώματα που μπορούν να ερεθίσουν δερματικές παθήσεις ή να προκαλέσουν ασθματικές κρίσεις αν εισπνευστούν . Ένα κοινό στρώμα περιέχει δύο εκατομμύρια περιττώματα ακάρεων.

Τι θα κάνετε;
Όσοι από σας πάσχουν από κάποια αλλεργία πρέπει να κάνετε τις παρακάτω κινήσεις:

• Σκουπίστε καθημερινά όλο το σπίτι με ηλεκτρική σκούπα στην οποία θα αλλάζετε συχνά τη «σακούλα».
• Αλλάζετε και πλένετε τακτικά τα σεντόνια και το πάπλωμα. Ιδανική θερμοκρασία πλυσίματος είναι στους 60οC.
• Ανοίξτε τα παράθυρα για να επιτρέψετε στον αέρα με τα περιττώματα των ακάρεων να «δραπετεύσουν».
• Βάψτε το σπίτι με μπογιές που δεν διαθέτουν διαλύτες. Ενημερωθείτε από το κατάστημα που θα αγοράσετε τα χρώματα.
• Αγοράστε υποαλλεργικά παπλώματα και σεντόνια.
• Μειώστε τη χρήση αρωματικών καθαριστικών προϊόντων και χρησιμοποιήστε τη δόση που προβλέπεται στη συσκευασία.

Είναι το νερό μολυσμένο;
Όλοι έχουμε ακούσει ιστορίες για νερό της βρύσης που ήταν μολυσμένο με υπολείμματα μολύβδου και άλλα χημικά. Ένας τρόπος να βελτιώσουμε από μόνοι μας την ποιότητα του νερού της βρύσης είναι να αντικαταστήσουμε τους σωλήνες από μόλυβδο με χάλκινους ή πλαστικούς σωλήνες. Αν η πολυκατοικία σας χτίστηκε πριν το 1960 πιθανόν να έχετε ακόμη σωλήνες από μόλυβδο αλλά καλύτερα να απευθυνθείτε στο αρμόδιο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Η αντικατάσταση μπορεί να γίνει είτε με δικά σας έξοδα ή η ΕΥΔΑΠ θα κάνει ένα δωρεάν έλεγχο στους σωλήνες, ρίχνοντας ένα διάλυμα που αποτρέπει το μόλυβδο να απορροφηθεί στο νερό που καταλήγει σπίτι σας.

Κεραίες κινητής τηλεφωνίας! Πόσο μας βλάπτουν;
Επιστήμονες και μη έχουν κατά καιρούς εκφράσει την ανησυχία τους ότι η έκθεση σε ραδιοκύματα από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι η αιτία εμφάνισης του λεγόμενου «καρκίνου του δρόμου». Οι ειδικοί της τηλεφωνίας αναφέρουν ότι η έκθεση στα ραδιοκύματα που εκπέμπονται από τις κεραίες είναι μηδαμινή, ακόμα κι αν ζεις πολύ κοντά σε κάποια κεραία. Η έκθεση αντίθετα είναι πολύ μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια ενός τηλεφωνήματος. Στο μικροσκόπιο όμως έχουν τεθεί και κάποιες οικιακές συσκευές όπως ο φούρνος μικροκυμάτων που επίσης παράγει ηλεκτρομαγνητικά πεδία που επίσης μπορεί να κατηγορηθεί ότι επηρεάζει την καλή υγεία. Πάντως μέχρι σήμερα τίποτα απ' αυτά δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι βλαβερό για την υγεία μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα