Όλα όσα θέλατε να μάθετε για την απονεύρωση

Ο ειδικός, Παναγιώτης Καρποδίνης, λύνει τις απορίες μας για την διαδικασία που οι περισσότεροι τρέμουμε

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΝΕΥΡΩΣΗ

Κάτω από την εξωτερική ουσία των δοντιών σας, που καλείται αδαμαντίνη και στο εσωτερικό της οδοντίνης υπάρχει μία κοιλότητα μαλακού ιστού που ονομάζεται πολφικός ιστός, ο οποίος περιέχει τα νεύρα του δοντιού, φλέβες, αρτηρίες και λεμφικά αγγεία. Οι ριζικοί σωλήνες είναι πολύ μικρά και λεπτά χωρίσματα, τα οποία ξεκινούν να διακλαδίζονται από το πάνω μέρος του πολφού μέχρι την άκρη της ρίζας. Ένα δόντι έχει τουλάχιστον ένα, και συνήθως, όχι περισσότερους από τέσσερις

ριζικούς σωλήνες.

Γιατί αισθάνομαι πόνο;

Όταν ο πολφός μολύνεται, λόγω κάποιας βαθιάς κοιλότητας, λόγω κάποιου τραυματισμού ή κάποιου κατάγματος που επιτρέπουν στα μικρόβια της στοματικής κοιλότητας να εισέλθουν εντός του, μπορεί να νεκρωθεί. Στον φλεγμαίνοντα οδοντικό πολφό αυξάνει η ροή του αίματος και η κυτταρική δραστηριότητα. Έτσι το δόντι δε μπορεί να καταπραΰνει μόνο του την πίεση που ασκείται από το εσωτερικό του. Αντίστοιχα, στο νεκρό πολφό αέρια προϊόντα από τη δραστηριότητα των εγκατεστημένων μικροβίων αυξάνουν την πίεση που ασκείται στο εσωτερικό του δοντιού αλλά και αμιγώς αλγογόνα παράγωγα είναι υπεύθυνα για την εκδήλωση πόνου. Συνήθως αισθάνεστε πόνο στο δόντι όταν δαγκώνετε κάτι με αυτό, κατά το μάσημα, καθώς και όταν έρχεται σε επαφή με ζεστά ή παγωμένα τρόφιμα και ροφήματα.

Γιατί χρειάζομαι ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση);

Επειδή το δόντι δεν μπορεί να θεραπευτεί μόνο του. Οι αντιβιώσεις και τα παυσίπονα δεν θεραπεύουν, βοηθούν μόνο στην προσωρινή καταστολή των συμπτωμάτων-πόνο, πρήξιμο κλπ. Χωρίς θεραπεία, η λοίμωξη θα εξαπλωθεί, το οστό γύρω από το δόντι θα αρχίσει να εκφυλίζεται και το δόντι μπορεί να χαθεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος χειροτερεύει μέχρι να φτάσει ο ασθενής σε σημείο να χρειάζεται άμεση οδοντιατρική φροντίδα. Η μόνη εναλλακτική, συνήθως, είναι η εξαγωγή του δοντιού. Αυτό μπορεί να κάνει τα γύρω δόντια να στραβώσουν, προκαλώντας δυσκολίες. Παρόλο που η εξαγωγή μοιάζει μια φθηνή λύση, το κενό που θα μένει απαιτεί την τοποθέτηση εμφυτεύματος ή γέφυρας, η οποία θα κοστίσει πολύ περισσότερο από την ενδοδοντική θεραπεία. Όταν έχετε την επιλογή είναι πάντα προτιμότερο να κρατήσετε τα δικά σας δόντια. Από μελέτες που έχουν γίνει προκύπτει ότι η επιτυχία των ενδοδοντικών θεραπειών, όταν αυτές γίνονται με τους απαραίτητους κανόνες, αγγίζει το 99%.

Τι είναι η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση);

Η ενδοδοντική θεραπεία είναι μία διαδικασία που γίνεται για να σωθεί ένα δόντι με κατεστραμμένο ή νεκρό πολφό, μέσω του καθαρισμού του «άρρωστου» πολφού και της μορφοποίησης του ριζικού σωλήνα. Ο σωλήνας γεμίζει με γουταπέρκα, ένα ελαστικό υλικό σαν καουτσούκ, για να προληφθεί η επαναμόλυνση του δοντιού. Στη συνέχεια το δόντι σφραγίζεται μόνιμα, ή με έναν άξονα και/ή πορσελάνινη στεφάνη. Αυτό επιτρέπει στους ασθενείς να διατηρήσουν τα δικά τους δόντια.

Τι περιλαμβάνει μία ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση);

Αρχικά γίνεται προσεκτικά τοπική αναισθησία για να μουδιάσει η περιοχή. Στη συνέχεια τοποθετείται μία ελαστική μεμβράνη γύρω από το δόντι ώστε να το απομονώσει. Το τελευταίο αποτελεί θεμελιώδους σημασίας στάδιο, μιας και εξασφαλίζει ότι η εργασία μας θα τελεστεί υπό άσηπτες συνθήκες, βοηθώντας μας να απολυμάνουμε το εσωτερικό του δοντιού από τα μικρόβια που ήδη έχει και ότι δεν θα του προσθέσουμε επιπλέον. Γίνεται επίσης για λόγους ασφαλείας να μην υπάρξει κατάπωση μικροεργαλείων όπου σε αυτήν την περίπτωση ο ασθενής πρέπει να οδηγηθεί στο νοσοκομείο και ο οδοντίατρος έρχεται σε δύσκολη θέση. Έπειτα δημιουργείται ένα κενό από τη μύλη του δοντιού στο θάλαμο του πολφού, το οποίο καθαρίζεται και σχηματοποιείται. Ο καθαρισμός γίνεται με μηχανικά μέσα αλλά και με υγρά αντισηπτικά. Στο τέλος ο οδοντίατρος θα γεμίσει το θάλαμο του πολφού και τον/τους σωλήνα/ες με το ελαστικό υλικό γουταπέρκα ή κάποιο άλλο υλικό για να προληφθεί η μόλυνση της περιοχής ξανά. Το δόντι μπορεί να σφραγιστεί προσωρινά ώστε να μη μολυνθεί.
Εάν από το δόντι έχει χαθεί μεγάλο τμήμα οδοντικής ουσίας, ενδέχεται να τοποθετηθεί ένας μεταλλικός άξονας. Τέλος, μία πορσελάνινη στεφάνη τοποθετείται συνήθως πάνω από το δόντι για να ενισχύσει τη δομή του και να βελτιώσει την εμφάνισή του.

Τι συμβαίνει μετά τη θεραπεία;
Η φλεγμονή των ιστών ίσως προκαλέσει δυσφορία για μερικές μέρες, κάτι που μπορεί να ελεγχθεί με απλά αναλγητικά. Ενώ από έρευνες προκύπτει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών που δέχθηκαν ενδοδοντική θεραπεία ήταν σε θέση να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους. Η παρακολούθηση της επούλωσης των ιστών γίνεται μέσω μίας επαναληπτικής εξέτασης. Καλό είναι από την πλευρά που έγινε η ενδοδοντική θεραπεία, να βουρτσίζετε τα δόντια σας συχνά χρησιμοποιώντας οδοντικό νήμα, να αποφεύγετε το μάσημα σκληρών τροφών με το ενδοδοντικά θεραπευμένο δόντι μέχρι να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας για την τελική αποκατάσταση του δοντιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα