Πλαστική επέμβαση την εποχή της κρίσης: Τι ζητάνε οι γυναίκες από τους χειρουργούς;

«Κάνε με σαν αυτή» ζητούσαν παλιά οι γυναίκες από τον πλαστικό χειρουργό. Τί ζητάνε σήμερα; Τέσσερις έμπειροι πλαστικοί χειρουργοί αποκαλύπτουν ποιοι επισκέπτονται τα ιατρεία τους και για ποιους λόγους.

Αν η ομορφιά είναι μια υπόσχεση ευτυχίας- όπως είπε ο Γάλλος συγγραφέας Σταντάλ- τότε το ραντεβού με τον πλαστικό χειρουργό είναι για πολλές γυναίκες, η διατήρηση αυτής της υπόσχεσης. «Συχνά έρχονται και οι άντρες» τονίζουν τέσσερις πλαστικοί χειρουργοί από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη,

την Καλαμάτα και τη Χαλκίδα και ανοίγουν τα χαρτιά τους.

«Τα αιτήματα για επεμβάσεις είναι τα ίδια. Η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν βρίσκεται στην ερώτηση που κάνουν. Παλιά ρωτούσαν "είναι ασφαλές;" ενώ τώρα ρωτάνε "πόσο κάνει;"» ισχυρίζεται ο δρ. Ιωάννης Λύρας.

Συχνά τον επισκέπτονται άντρες άνω των 60, οι οποίοι θέλουν να απαλλαγούν από το προγούλι ή τις σακούλες στα μάτια. «Τα τελευταία χρόνια και οι άντρες ανακάλυψαν τις πλαστικές επεμβάσεις. Κάποιοι έρχονται παρέα με τις συζύγους τους.»

«Οι άντρες έρχονται για μπότοξ ή υαλουρονικό, έπειτα από προτροπή της συζύγου τους, ή και μόνοι τους. Πολλές φορές έρχονται ζευγάρια. Επίσης, πολύ συχνά έρχονται νέα παιδιά, για αποτρίχωση στην πλάτη» ισχυρίζεται ο δρ. Θάνος Κοντογιάννης.

Στο παρελθόν ο ίδιος και οι συνάδελφοί του, κλήθηκαν πολλές φορές να αντιμετωπίσουν «τα περιστατικά με τη φωτογραφία.»

«Προ κρίσης, συνήθιζαν να έρχονται με τη φωτογραφία στο χέρι, μας την έδειχναν και ζητούσαν να μοιάσουν στο μοντέλο που απεικόνιζε. Μου ήρθε κάποτε ηθοποιός από την Αγγλία με ολόκληρο άλμπουμ γεμάτο φωτογραφίες του Ricky Martin. Μου λέει "Κάνε με έτσι"» αναφέρει ο κ. Κοντογιάννης. «Προφανώς δεν μπορεί ο γιατρός να βγάλει αντίγραφο, δεν είναι η δουλειά μας αυτή. Αν τύχει τέτοια περίπτωση προσπαθούμε να τους αποτρέψουμε».

«Οι γυναίκες σήμερα είναι προσγειωμένες» υποστηρίζει ο ίδιος. «Δεν ζητάνε παράλογα και είναι αρκετά συνειδητοποιημένες. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούνται περιστατικά-συνδυασμός επανορθωτικής και αισθητικής χειρουργικής, ενώ πολύ αραιά έρχονται να ζητήσουν μια γαλλική μύτη ή να τονίσουν τους γλουτούς, όπως παλαιότερα» λέει αναφερόμενος στις απαιτήσεις των ασθενών -και των πελατών του - οι οποίοι περνούν το κατώφλι των ιατρείων του στην Αθήνα, την Χαλκίδα και την Καλαμάτα. «Δεν υπάρχει διαφορά σ' αυτά που ζητούν στις μεγάλες πόλεις και στην επαρχία» λέει ο ίδιος.

Πρώτο το στήθος, ακολουθεί η μύτη

«Δεν υπάρχει άνεση πια να κάνουν αυτά που θέλουν οι γυναίκες» παρατηρούν οι δρ. Κώστας και Πρόδρομος Παπαϊωννου, πλαστικοί χειρουργοί στην Θεσσαλονίκη. «Ζητάνε να είναι όσο γίνεται λιγότερο επεμβατικές οι πράξεις κοσμητικής χειρουργικής ενώ μεγάλη ζήτηση έχουν τα ενέσιμα, τα οποία όμως δεν καλύπτουν πρόσωπα με μεγάλο σπάσιμο»

Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν το λίφτινγκ ως «σταθερή αξία»: «δεν είναι δυνατό να αντικατασταθεί, το επιλέγουν ακόμα, αλλά η ζήτηση έχει επηρεαστεί πολύ από την κρίση».

Διαφορετική, σε σχέση με το παρελθόν, είναι σύμφωνα με τους δύο πλαστικούς, η ενημέρωσή των γυναικών για τις νέες τεχνικές: «Διαβάζουν πολύ πριν έρθουν και ξέρουν τί ζητάνε: από υαλουρονικό, μέχρι ενέσεις βλαστοκυττάρων και prp (σ.σ. platelet rich plasma, θεραπεία για ανάπλαση του δέρματος).»

«Το στήθος και η μύτη είναι πρώτα σε ζήτηση. Σμίκρυνση, ανόρθωση, μεγέθυνση, ανάπλαση μαστού και μαστεκτομή. Είναι αρκετά υψηλό το ποσοστό των τυχερών γυναικών που επιβίωσαν από τον καρκίνο και έρχονται για αποκατάσταση μετά την μαστεκτομή, για να αποκτήσουν τη χαμένη θηλυκότητα τους» τονίζουν οι δύο γιατροί.

«Μια κοπέλα με μικρό στήθος δύσκολα αποφασίζει πια να κάνει επέμβαση» τονίζει ο κ. Κοντογιάννης. «Θα έρθει όταν υπάρχει δυσμορφία ή για να διορθώσει ένα στήθος που μοιάζει με άδεια σακούλα, μετά από τη χαλάρωση που ενδέχεται να επιφέρει η εγκυμοσύνη».

Αύξηση στις παιδικές πλαστικές επεμβάσεις

Απευθυνθήκαμε στην Ελληνική Εταιρεία Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής, ωστόσο έρευνα ή στατιστικά στοιχεία που να αφορούν στις πλαστικές επεμβάσεις στη χώρα μας δεν υπάρχει. «Στις γυναίκες, πρώτη σε ζήτηση είναι η επέμβαση στο στήθος, ακολουθεί η μύτη, τα ψωμάκια και τέλος οι ρυτίδες. Οι άντρες, ζητούν αφτιά, μαλλιά και μύτη» υποστηρίζει ο κ. Λύρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα «ζευγάρια» έχουν ως εξής: «5χρονο παιδάκι με τους γονείς για τα πεταχτά αφτάκια, ηλικιωμένη μητέρα που έρχεται για λίφτινγκ με την υποστήριξη της κόρης και ζευγάρια μεγάλης ηλικίας». Συχνά, οι γιατροί καλούνται να διορθώσουν την ανισομαστία των έφηβων κοριτσιών. Στο σαλόνι αναμονής του ιατρείου, περιμένουν νεαρές κοπέλες μαζί τη μητέρα τους.

«Είναι μόλις 16. Κάθε πρωί γεμίζει την μία πλευρά του σουτιέν της με βαμβάκι ενώ στην άλλη προσπαθεί να χωρέσει ένα αφύσικα μεγάλο στήθος. Τί να πεις σε αυτό το παιδί; Ότι θα διορθωθεί αυτή η δυσμορφία;» αναρωτιέται ο κ. Λύρας. Υποστηρίζει ότι το όριο ηλικίας στις πλαστικές επεμβάσεις έχει πέσει. «Η ανισομαστία, πάντα υπήρχε. Πλέον χειρουργείται αρκετά νωρίς. Πονάει η καρδιά της μητέρας να βλέπει το παιδί της να ταλαιπωρείται έτσι». Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έχουν αυξηθεί οι πλαστικές επεμβάσεις σε παιδιά. Στο γεγονός αυτό, όπως αναφέρει η εξελικτική ψυχολόγος Μάγδα Δασκαλάκη, «έχει συμβάλλει και το φαινόμενο του bullying στα σχολεία. Παλιότερα το αγοράκι με τα πεταχτά αφτιά περίμενε να γίνει 18-19 ετών για να τα διορθώσει. Όμως οι δραματικές διαστάσεις που έχει πάρει ο σχολικός εκφοβισμός, ενθαρρύνουν τους γονείς να πάνε νωρίτερα το παιδί τους στον πλαστικό ώστε να απαλλαγεί από ένα εμφανές χαρακτηριστικό, το οποίο του δημιουργεί ανασφάλεια στο σχολείο και το βάζει στο περιθώριο».

Η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν, σύμφωνα με την ίδια, βρίσκεται στο γεγονός ότι «οι γυναίκες έχουν επαναπροσδιορίσει τους λόγους που επισκέπτονται τον πλαστικό. Παλιότερα, ήταν περισσότερες οι γυναίκες που έβλεπαν την πλαστική σαν λύση άλλων προβλημάτων». Αναφέρεται σε περιπτώσεις γυναικών οι οποίες «μέσω μιας αισθητικής βελτίωσης επιδιώκουν αλλαγή της ζωής τους ή λύση των προβλημάτων τους».

Ωστόσο, «πάντα θα υπάρχουν άτομα ανασφαλή τα οποία θεωρούν ότι με μια τέλεια εμφάνιση καλύπτουν τα κενά και φοβούνται να γεράσουν. Πρόκειται για άτομα που όταν συγκρίνονται με άλλα μέλη της οικογένειάς τους είναι πάντα πιο αδύναμα, ενώ ταυτόχρονα είναι επιρρεπή στα σύγχρονα πρότυπα ομορφιάς και δίνουν προτεραιότητα στην εικόνα τους. Μέσω αυτής αποζητούν την επαγγελματική καταξίωση ή την αποδοχή τους από το κοινωνικό σύνολο».

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι αυξήθηκε το ποσοστό πλαστικών επεμβάσεων στους άντρες η ψυχολόγος παρατηρεί ότι «οι άντρες δεν εκφράζονται ανοιχτά. Θεωρείται αδυναμία και ταμπού η παραδοχή του ότι έχουν καταφύγει σε πλαστικο. Όμως είναι επόμενο να συμβαίνει, μιας και ο σημερινός 60άρης είναι ο παλιός 45άρης που φλερτάρει και είναι ενεργός ενώ η 40άρα γυναίκα είναι η παλιά 30άρα. Στην εποχή μας, έχει απλοποιηθεί η εικόνα των προτύπων ομορφιάς. Στα social media, ποζάρουν γυναίκες αμακιγιάριστες. Προσιτές και ανθρώπινες σταρ που ξυπνάνε το πρωί και φωτογραφίζονται με τις φακίδες και τις ατέλειές τους και αυτό επηρεάζει υποσυνείδητα τον τρόπο που βλέπουν οι γυναίκες των εαυτό τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα