Τα τρόφιμα ολικής άλεσης στην υπηρεσία της υγείας και της ομορφιάς σας

ΤΑ FITNESS® ΤΗΣ Nestlé βάζουν τα δημητριακά ολικής άλεσης στο καθημερινό σας διαιτολόγιο με τον πιο νόστιμο και υγιεινό τρόπο

Η διατροφική αξία των φρούτων και των λαχανικών είναι γνωστή και φυσικά αναμφισβήτητη στη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών, όπως επίσης και η αναγκαιότητα καθημερινής κατανάλωσής τους για την προαγωγή της υγείας και τον έλεγχο του βάρους! Πόσοι όμως γνωρίζουν τη σπουδαιότητα των δημητριακών και τον εξίσου σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίξουν στην καθημερινή μας διατροφή;

Ανέκαθεν,τα δημητριακά και τα προϊόντα τους, αποτελούσαν την βάση της πυραμίδας

μεσογειακής διατροφής. Είναι τα τρόφιμα εκείνα που παρέχουν εύχρηστη ενέργεια, αλλά και ποικιλία μικροστοιχείων, απαραίτητων για την ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Τα τελευταία χρόνια, κατόπιν συνεχούς αξιολόγησης των νέων δεδομένων, έγινε διάκριση των δημητριακών και των προϊόντων τους στα επεξεργασμένα, όπως είναι το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι κ.α. και των ολικής άλεσης, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης αλλά και το καστανό ρύζι. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων προϊόντων συμβάλλει στην απότομη αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα, γεγονός που προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στον οργανισμό του καταναλωτή, συμβάλλοντας έτσι στην δημιουργία και εγκατάσταση χρόνιων νόσων. Από την άλλη, τα προϊόντα ολικής άλεσης, συνδυάζουν τα βασικά επιθυμητά χαρακτηριστικά και συνεχίζουν να αποτελούν την βάση της μεσογειακής διατροφής. Προσφέρουν την ενέργεια και τα μικροστοιχεία που χρειάζεστε, προστατεύοντας παράλληλα την υγεία σας.

Σύμφωνα λοιπόν με τις διεθνείς συστάσεις, προσθέστε στις γνώσεις και τους στόχους σας ότι πρέπει τουλάχιστον οι μισές μερίδες δημητριακών από εκείνες που καταναλώνετε ημερησίως, να καλύπτονται από δημητριακά ολικής άλεσης. Ακόμα λοιπόν και σε ένα υποθερμιδικό για τους περισσότερους ενήλικες διαιτολόγιο, 1500 θερμίδων, συστήνεται η κατανάλωση 6 μικρομερίδων δημητριακών ημερησίως. Από αυτές, οι 3 πρέπει να καλύπτονται απαραίτητα από προϊόντα ολικής άλεσης, αν όχι όλες. Όσο η θερμιδική πρόσληψη ανεβαίνει, αυξάνεται και ο αριθμός των μερίδων που πρέπει να καταναλώνετε.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει σε ευρωπαϊκά κράτη, φαίνεται ότι παρόλη την επαρκή και συνεχή ενημέρωση, οι διατροφικές επιλογές των καταναλωτών δεν ακολουθούν τις νέες συστάσεις. Η προσπάθεια για αύξηση της κατανάλωσης των προϊόντων ολικής άλεσης θα συμβάλει στην κάλυψη των αναγκών σε διάφορα μικροστοιχεία. και πιο συγκεκριμένα, θα προσφέρει σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, φυτικών ινών, καλίου, σιδήρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου και σεληνίου.

Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας, ότι στη σύγχρονη διατροφή, είναι πολλοί εκείνοι, που για να εξασφαλίσουν τα ιχνοστοιχεία αυτά, λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής, μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο σημαντική είναι η λήψη δημητριακών ολικής άλεσης! Ο συνδυασμός τους συμβάλλει στην καλύτερη πέψη και λειτουργία του πεπτικού συστήματος συνολικά ενώ μειώνει και τον κίνδυνο καρδιακών ασθενειών καθώς σύμφωνα με μελέτες αποδείχθηκε ότι η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης ως μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής και διατροφής, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών ασθενειών κατά 30%.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, είναι το θέμα του βάρους. Αποτελέσματα μελετών δείχνουν ότι η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών και γενικότερα ολικής άλεσης προϊόντων, που έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τα επεξεργασμένα, αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού, συμβάλλει στην μείωση των επιπέδων ινσουλίνης και τελικά την μείωση του βάρους για όσους βρίσκονται σε μία τέτοια προσπάθεια.

Προσπαθήστε λοιπόν να ξεκινήσετε την ημέρα σας με δημητριακά ολικής άλεσης και προσθέστε στα σνακ και τα γεύματα σας ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης, για καλύτερη υγεία και ομορφότερη σιλουέτα.

Γιάννης Χρύσου

Κλινικός Διαιτολόγος

Δ/ντής Διαιτολογικού Τμήματος Ευρωκλινικής Παίδων

Keywords
Τυχαία Θέματα