Αστρολογικό δελτίο για όλα τα ζώδια: από 26 έως 30 Ιουλίου

Όταν ο Κρόνος γίνεται ευεργέτης

Το τετράγωνο του Ήλιου με τον «συντηρητικό» Κρόνο δεσπόζει στους ουρανούς, δυσκολεύοντας κατά τεκμήριο τις ζωές μας. Η γενική αίσθηση είναι ότι πολλοί θα πέσουμε θύματα μιας νέας δέσμης περιορισμών, ίσως και να υποφέρουμε, θέτοντας αναγκαστικά στο περιθώριο κάθε έννοια ανάπτυξης. Είναι όμως μόνον έτσι;

Πέρα από κάθε είδους ερμηνευτικά «κλισέ», αυτή η επίκαιρη ενεργοποίηση του Κρόνου μας δίνει το δικαίωμα για κάποιες χρήσιμες σκέψεις, με επικεφαλίδα «ποιός τελικά είναι ο κακός της υπόθεσης»; Γιατί το καλό και το κακό γίνονται πολύ σχετικά, ανάλογα με

τις εκάστοτε διαμορφωμένες συνθήκες. Ο περιορισμός που αρχετυπικά εμπεριέχεται στον Κρόνο, είναι δομικό στοιχείο του κόσμου μας και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί apriori ως κάτι «κακό».
Και η αλήθεια είναι πως μέσα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο και «ασύμμετρο» κοσμικό περιβάλλον, που ορίζεται συμβολικά από το τετράγωνο ανάμεσα στον Ουρανό και τον Πλούτωνα, η σταθεροποιητική δράση του Κρόνου, δείχνει να είναι μια κάποια λύση, έστω και στα πλαίσια του γνωστού «το μη χείρον βέλτιστον».

Κατ' αρχήν όσον αφορά τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις, παρότι σε γενικές γραμμές ο Κρόνος λειτουργεί κυρίως ως καταπιεστής των ελευθεριών και «Προκρούστης» των δικαιωμάτων, από την άλλη σε αυτό το «success story» του... αλλάζουμε και βουλιάζουμε, είναι ίσως ο μόνος που μπορεί να «κρατήσει» το κεφάλι μας έξω από το νερό, να μας κρατήσει δηλαδή ζωντανούς, μέχρι να βρεθεί μια σανίδα σωτηρίας. Είναι επίσης εκείνος που υψώνει φράγματα απέναντι στην όποια λαίλαπα, με την ελπίδα πως είναι καλοκτισμένα και δεν θα καταρρεύσουν. Και στην εποχή μας αυτά τα φράγματα δεν είναι παρά οι μηχανισμοί ασφαλείας μιας κοινωνίας και όλα εκείνα που εμπεριέχονται στον «κοινό» συλλογικό νου.
Αξίες που έχουν «καθιερωθεί» εδώ και πολλά χρόνια στον δυτικό πολιτισμό, όπως είναι για παράδειγμα η ελευθερία και ο σεβασμός των δικαιωμάτων του ανθρώπου, μπορούν να γίνουν το «σωσίβιο» μας, σε έναν κόσμο που τα πάντα καταρρέουν ή δείχνουν έτοιμα να καταρρεύσουν. Κι ακόμη πιο ειδικά, η πλούσια Ελληνική παράδοση, από την αρχαιότητα μέχρι χθες, είναι για μας η πραγματική «κόκκινη γραμμή», η έσχατη γραμμή άμυνας. Εννοείται βέβαια, πως αναφέρομαι στα υγιή τμήματα αυτής της παράδοσης, εκείνα που συνδυάζονται με μια υψηλόβαθμη πνευματικότητα και όχι στις ένθεν κακείθεν προπαγάνδες, που θέτουν την παράδοση, και την Ιστορία μας στο άρμα κάποιας πολιτικής σκοπιμότητας...
Οφείλουμε να διδαχθούμε από τον Κρόνο, «εμψυχώνοντας» τις πιο σταθερές από τις αξίες του και μετατρέποντας τις από «κενό γράμμα» σε σύγχρονη πραγματικότητα.

Το καλό με αυτόν τον τύπο, ο οποίος έχει στην πλάτη του αιώνες διοικητικής μέριμνας, είναι ότι δεν επικροτεί την πλήρη εξόντωση των υπηκόων του, στοχεύοντας κυρίως στην δραστική αναμόρφωση τους -εντός ή εκτός εισαγωγικών- σύμφωνα πάντα με το λατινικό ρητό «σκληρός ο νόμος αλλά νόμος». Ο «παππούς» του ζωδιακού έχει όρια και αρχές, που πρακτικά περιορίζουν και τον ίδιο ως προς το εύρος των δεινών που επιφέρει. Γι' αυτό και η δράση του είναι συνυφασμένη με χρόνια προβλήματα ή χρόνιες ανεπάρκειες, με τις οποίες μαθαίνει να ζει οτιδήποτε υπόκειται στον «σκληρό νόμο» του Κρόνου, όπως για παράδειγμα και η πατρίδα μας, που με βάση το γενέθλιο ωροσκόπιο της μπορεί να καταχωρηθεί αβίαστα στο άρμα της επιρροής του.

Αντίθετα, εκείνοι που δεν έχουν πρόβλημα να εξοντώσουν χωρίς... δεύτερη σκέψη, αυτό που συναντούν στο διάβα τους είναι ο Ουρανός και ο Πλούτωνας, ο καθείς για τους δικούς του λόγους, γι αυτό και η επίκαιρη σύμπραξη τους ενέχει ένα πολύ μεγάλο ρίσκο για το τι ακριβώς θα συμβεί στο όνομα της «Νέας Τάξης πραγμάτων».

Αυτά σε συλλογικό επίπεδο, όπου η συνειδητότητα βρίσκεται συνήθως σε χαμηλότερη κλίμακα, σε σύγκριση με εκείνην που μπορεί να διαθέτει ένα άτομο.

Σε ατομικό επίπεδο λοιπόν η ευεργετική διάσταση του Κρόνου γίνεται πολύ πιο απτή και ρεαλιστική, αρκεί βέβαια να προσπαθήσουμε γι' αυτό.
Οι απανταχού «Κρόνιοι» τύποι διάγουν τον βίο τους, είτε κουβαλώντας εσαεί και παθητικά τον «σταυρό» του μαρτυρίου τους, είτε ασκώντας τα δημιουργικά δικαιώματα τους, στα πλαίσια αυτού που ονομάζω «εξελιγμένο Κρόνο». Αυτός είναι που μας ενδιαφέρει κι αυτός είναι που φέρει τη σφραγίδα του ευεργέτη. Ο συνειδητός Κρόνος, ο οποίος ξέρει που πατά και που βαδίζει, επιβάλλοντας αρχές και νόμους που απορρέουν από την εμπειρία του, πέρα από κάθε «κενό γράμμα» με το οποίο γαλουχήθηκε. Παράλληλα, οι ευθύνες που αναλαμβάνει είναι πραγματικά δικές του, ζυμωμένες μέσα από την ζωή του και όχι κάποιες άλλες δανεικές με τις οποίες ξεκίνησε. Οι «πατερίτσες» μας χρειάζονται ως βοήθημα μέχρι να βρούμε τον βηματισμό μας, από εκεί κι ύστερα τις πετάμε...

Ο «διοικών» Κρόνος είναι αυτό που καλούμαστε να υλοποιήσουμε, με βάση το ζώδιο και τον οίκο που φιλοξενούν τον πλανήτη στο γενέθλιο ωροσκόπιο μας. Και όσο πλησιέστερα βρισκόμαστε σε αυτόν τον στόχο, τόσο πιο ουσιαστικές είναι οι βοήθειες που έχουμε, αφού όπως όλοι οι πλανήτες ο Κρόνος πιάνει την «πάσα« που του δίνουμε, ως σήμα μιας αναβαθμισμένης σχέσης. Το σύστημα των κοσμικών επιρροών είναι διαδραστικό κι εμείς είμαστε πάντα ο αστάθμητος παράγοντας που μπορεί να μεταβάλλει την ποιότητα των λειτουργιών του.

Έτσι, λοιπόν, σε αρκετές περιπτώσεις, δημιουργείται η εξής αστρολογική «παραδοξότητα»: Οι διελεύσεις και οι πρόοδοι του Κρόνου να συμβάλλουν σε σημαντικές επιτυχίες, την ίδια στιγμή που οι αντίστοιχες επιρροές του «ευεργέτη» Δία καταλήγουν σε μικρότερες ή μεγαλύτερες τραγωδίες.
Οι λεπτομέρειες σε σχέση με τα «πώς» και τα «γιατί» αυτής της πλανητικής συμπεριφοράς έχουν να κάνουν πρωτίστως με την ποιότητα της συνειδητότητας μας που σε πρώτο βαθμό ορίζεται από την εξισορρόπηση των ενεργειών του Κρόνου και του Δία. Κατ' αρχήν από το κατά πόσο δεν έχουμε εξαντληθεί σε μια «ανάπτυξη» χωρίς βάσεις και συνυφασμένη αποκλειστικά και μόνον με την ποσότητα, σε βάρος των όποιων δομικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών. Και αντίστροφα, από το κατά πόσον απεμπολούμε το δικαίωμα στην ανάπτυξη μας, με διαρκείς «ασκήσεις» υποτίμησης των προσόντων και των ικανοτήτων μας.
Σίγουρα πάντως, τόσο οι ισορροπημένοι «Δίιοι» τύποι, όσο και οι «εξελιγμένοι» Κρόνιοι έχουν να μας διηγηθούν πολλά για δυσοίωνες προβλέψεις που στην περίπτωση τους διαψεύστηκαν παταγωδώς.

Όλα τα παραπάνω γράφτηκαν με έναν και μόνο σκοπό, να μην στεκόμαστε ενδεείς μπροστά στο επίκαιρο τετράγωνο Ήλιου-Κρόνου, περιμένοντας από αυτό να δικαιώσει τους φόβους ή τις ανασφάλειες μας. Παρότι η δοκιμασία δεν θα πάψει ποτέ να είναι το middle name του Κρόνου, είναι λάθος να πιστεύοyμε ότι είναι σώνει και καλά συνώνυμη της αποτυχίας ή της απόρριψης.

Στην συγκεκριμένη φάση, οι εκπρόσωποι των τεσσάρων σταθερών ζωδίων (Ταύροι, Λέοντες, Σκορπιοί και Υδροχόοι) αλλά και οι Ζυγοί των τελευταίων 6-7 ημερών καλούνται πρώτοι να τεστάρουν πρώτοι την αντοχή και τη λειτουργικότητα των «φραγμάτων» που έχουν κατασκευάσει, ώστε να διατηρήσουν την ασφάλεια και τη συνοχή του κόσμου που έχουν κτίσει. Να διαπιστώσουν αν οι αρχές και οι αξίες τους είναι αυθεντικές ως προς τους ίδιους ή αν αξιοποιούν την εμπειρία τους με τον δέοντα τρόπο. Κι εδώ η αυθεντικότητα και η λειτουργική εμπειρία είναι συνυφασμένες με την επιτυχία.
Ακόμη όμως κι αν έχοντας πάρει λάθος δρόμο στην εξέλιξη τους, χρειαστεί να περιορίσουν δραστικά μέρος των δραστηριοτήτων ή των επιθυμιών τους, να ξέρουν ότι ποτέ δεν θα συντριβούν κάτω από το βάρος των πιέσεων του πλανήτη αν δεν το θέλουν πραγματικά οι ίδιοι. Το έγραψα και παραπάνω, ο Κρόνος αναστέλλει, δεν εξαφανίζει.

Μαζί τους δίνει εξετάσεις και μια μερίδα εκπροσώπων των παρορμητικών ζωδίων (Κριοί, Καρκίνοι, Ζυγοί και Αιγόκεροι), όσες και όσοι δηλαδή έχουν τον Ήλιο τους κοντά στην 11η μοίρα. Εδώ μάλιστα το «στοίχημα» είναι πολύ πιο σοβαρό, αφού αυτήν την περίοδο η όποια ανεπάρκεια απειλείται από μια βάναυση επιδρομή των... Ουρανοπλουτωναίων.
Το εν δυνάμει Χάος εναντίον της τάξης ή πιο σωστά η Νέα Τάξη, εναντίον των ισορροπιών μιας ζωής, οι οποίες ακόμη και «στην χειρότερη τους», σίγουρα δεν είναι όλες για πέταμα...

Κατεβάστε τώρα το νέο μας application, για iphones, ipads και ipods εδώ.

*Θέλετε να μάθετε τι προβλέπουν για εσάς τα άστρα για τον επόμενο χρόνο; Το astrology.gr έχει τις απαντήσεις εδώ.


Keywords
Τυχαία Θέματα