Η Εγκράτεια – Κάρτα Νο 14

Η Εγκράτεια είναι μία απ’ τις αρετές που απεικονίζονται στα Ταρό

Αστρολογικός κυβερνήτης: Τοξότης

Σ’ ένα εξοχικό τοπίο, μια φτερωτή γυναίκα που περιβάλλεται από ένα ουράνιο τόξο, σύμβολο ελπίδας και αισιοδοξίας, μεταγγίζει ένα υγρό από ένα χρυσό δοχείο – ηλιακή, αρσενική ενέργεια– σ’ ένα ασημένιο –σεληνιακή, θηλυκή ενέργεια– χωρίς να χύνεται έξω ούτε σταγόνα. Το δοχείο συμβολίζει τη μήτρα μέσα στην οποία το μητρικό υγρό αποτελεί τον διάμεσο για τη νέα ύπαρξη. Η ροή του νερού ανάμεσα στα δυο

δοχεία δηλώνει τη συνεχή κίνηση που είναι αναγκαία για τη διατήρηση της ζωής. Το ένα πόδι της γυναίκας είναι στο νερό, ενώ το άλλο πατάει στη γη, υποδηλώνοντας έτσι τη γέφυρα ανάμεσα στο ασυνείδητο και το συνειδητό, στο σώμα και το νου. Πάνω απ’ το κεφάλι της υπάρχει ένα στεφάνι με επτά αστέρια.

Η Εγκράτεια είναι μία απ’ τις αρετές που απεικονίζονται στα Ταρό. Υπονοεί τη μέση οδό, το «αρκετό» χωρίς ούτε έλλειμμα ούτε πλεόνασμα, δείχνοντας ότι όλα τα καλά πράγματα έρχονται στη ζωή με μέτρο και κίνηση.

Η κίνηση φέρνει αλλαγή. Και μπορεί η ανάπαυση και η ηρεμία να είναι ζωτικές ανάγκες του ανθρώπου, η οκνηρία όμως προκαλεί στασιμότητα και η στασιμότητα αποτελεί αιτία πλήξης και δυσφορίας. Οι ευκαιρίες εμφανίζονται ως αποτέλεσμα γεγονότων τα οποία έχουν ήδη μπει σε κίνηση. Μέρος του μηνύματος αυτής της κάρτας είναι ότι η υπερβολική άνεση και η αργία γεμίζουν το δοχείο της οκνηρίας, ενώ η ενεργητικότητα, η εργασία και η προσπάθεια γεμίζουν το δοχείο της επίτευξης των στόχων και μιας ενδιαφέρουσας ζωής. Όταν εργάζεται κανείς για συγκεκριμένο σκοπό ή έχει θετική στάση απέναντι στα πράγματα, οι πράξεις του θα θέσουν σε κίνηση γεγονότα που θα δημιουργήσουν ευκαιρίες. Όταν, όμως, περιμένει τα πράγματα απλώς να γίνουν, αν έχει αρνητική στάση και δεν κάνει τίποτα, στο τέρμα του δρόμου θα τον περιμένει αυτό ακριβώς, το τίποτα. Η ενεργητικότητα και η δραστηριότητα, ωστόσο, στην υπερβολή τους, είναι δυνατό να οδηγήσουν σε ανησυχία και αστάθεια. Στο σημείο αυτό, λοιπόν, παρεμβαίνει η εγκράτεια, που είναι το αντίθετο της υπερβολής. Όταν η κάρτα πέφτει ανάποδα στο ρίξιμο, λέει στον ενδιαφερόμενο ότι, αν και η ζωή μπορεί να γίνει σύντομα πιο ρόδινη, εντούτοις δε θα παραμείνει έτσι για πολύ, ενώ η κάθε είδους αφθονία μπορεί να οδηγήσει στον εκφυλισμό ακόμα και τα καλύτερα στοιχεία του χαρακτήρα του.

Κάποιοι άνθρωποι, για παράδειγμα, ίσως επιτρέψουν στον εαυτό τους να καταστραφεί εξαιτίας του πλούτου. Αυτό συμβαίνει επειδή η πληρότητα εκφυλίζεται σε διάλυση, όταν δεν υπάρχει εγκράτεια και όταν υπάρχουν τάσεις για σπατάλη που ενθαρρύνονται αντί να χαλιναγωγούνται. Άλλοι, πάλι, που τους αρέσει να πίνουν, ενδέχεται να επιτρέψουν σ’ αυτή την ευχαρίστηση να εξελιχθεί σε αλκοολισμό εφόσον υπάρχει άφθονο ποτό στη διάθεσή τους, ενώ η ίδια κατάσταση δεν τους βάζει σε πειρασμό αν δεν πίνουν. Όπως σε κάθε ρίξιμο των Ταρό, λοιπόν, προτού αποφασιστεί ποια θα είναι η επίδραση αυτής της κάρτας στη ζωή του

Keywords
Τυχαία Θέματα